Löpning Övrigt 12 inlägg 5537 visningar

Dags för Musse att gå över till Ultra?

1965 • Eksjö
#1
4 juni 2016 - 20:52
Gilla 
Med tanke på tidigare segrar i Lidingöloppet etc torde det nu stå klart att han är mer lämpad för att springa långt i terräng. Således dags för Mustafa Mohammed att lägga ned marathonsatsningen och gå över till ultra! Håller ni med? Diskutera!
csaba
1973 • Malmö
#2
4 juni 2016 - 20:59
Gilla 
Varför det ?

Det beror lite på vilken distans du pratar om.
5mil, 10mil, 20mil ?

Han är snabb och ju längre Ultradistans, mindre nytta har du av farten och det sliter för mycket !
1965 • Eksjö
#3
4 juni 2016 - 21:10
Gilla 
Höja gradvis? Rob Krar har gjort 2:16 på vanlig marathon. Max King 2:14. Rune Larsson 2:18. Jonas Buud 2:22. Reservation för en minut fel hit eller dit, men fartförmåga i botten är inte fel.

Det finns ju numera gott om kompetens i Sverige med egen erfarenhet för Musse att rådgöra med om han tar steget. Efter Comrades har vi nu två världsstjärnor på den manliga sidan och de är väl minst fyra på damsidan.
csaba
1973 • Malmö
#4
4 juni 2016 - 21:15
Gilla 
Dessutom så ger tyvärr inte ultra några prispengar (Comrades är enda undantaget).
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#5
4 juni 2016 - 21:21
Gilla 
Hur är det egentligen med BMI-kravet inom lopp på 10 mil och längre ?

Jag kan tänka mig att det lönar sig där att ha något mer muskelmassa relativt kroppsvikten, dels för att muskulärt tåla den längre varande monotona belastningen och dels att det kan ge ett större glykogenförråd oxå relativt kroppsvikten.

Tunna löpare med BMI 18-19 skulle därför kunna vara sämre anpassade, medan det ofta är idealiskt för marathon.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#6
4 juni 2016 - 22:00
Gilla 
Bra kommentarer ovan. Dessutom är det så att det han presterat på kortare distanser är ju hittills betydligt bättre än det han gjort på maran, så det är ju högst oklart huruvida han har bra förutsättningar för ultra.
Anders F
1973 • Umeå
#7
5 juni 2016 - 11:34
1 Gilla 
#5 Det brukar ju hävdas av bla Jonas Buud och Rune Larsson att ultralöpare gynnas av något högre BMI, jag håller nu på att läsa bibeln dvs boken Kondition och uthållighet av idrottsforskarna Filip Larsen och Mikael Mattsson och där finns ett stycke som jag fann intressant:

"Fett kan även lagras i muskeln, så kallade intramuskulära triglycerider, vilket bidrar till snabbare tillgänglig energi. Det har visat sig att erfarna idrottare som tävlar på ultradistanser (längre än 6 timmar) anpassar sig till sina specifika krav så tillvida att de lagrar mer fett intramuskulärt där det är lättare att använda som energikälla under arbete, vilket innebär ökad prestationsförmåga." (s 34)
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#8
5 juni 2016 - 11:53
Gilla 
#8

"Det har visat sig att erfarna idrottare som tävlar på ultradistanser (längre än 6 timmar) anpassar sig till sina specifika krav så tillvida att de lagrar mer fett intramuskulärt där det är lättare att använda som energikälla under arbete"

Det var så vitt jag minns känt redan på 1980-talets första hälft (t ex nämnde min dåvarande klubbs tränare/forskare detta då) och gäller även mängdtränade marathonlöpare som ju oxå kan dra nytta av fettförbränning i loppet om den är effektiv nog och inte enbart kolhydrater används som energikälla under marathonloppet, och just den anpassningen bör inte vara någon nämnvärd BMI-påverkare eftersom fett har drygt dubbla energiprocenten per viktenhet mot glykogen och dessutom inte kräver så (jätte-mycket) vatten för dess upplagring i musklerna som glykogen gör.

Men om man måste ha en extra oberoende talang för den lokala fettinlagringen, förutom att bedriva mängdträning, så blir den talangen ännu viktigare för ultradistans än för marathon, men gissningsvis knappast någon direkt stor resultat-skiljande faktor i praktiken talangmässigt.

Petter Sundin
1988 • Solna
#9
5 juni 2016 - 16:45
Gilla 
Tycker inte han ska ge upp än. I dagsläget så är det väl tyvärr så att ultralöpning är något man hobbysatsar på när man är för gammal för de "riktiga" grenarna.
1965 • Eksjö
#10
5 juni 2016 - 20:17 Redigerad 5 juni 2016 - 20:16
Gilla 
@ Bo och Anders F - Fakta om "tungviktaren" Kilian Jornet; 171 cm, 57 kg https://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%ADlian_Jornet_Burgada

@ Erik Svensson, Johan Pihl och Petter - De meriterna dateras tillbaka till 2007! Nio år sedan. Han kommer aldrig att springa final i ett världsmästerskap på hinder igen. Det är således inte längre relevant för vad han bör göra härnäst.

@ csaba - Prispengar drar han väl inte direkt in ändå, på en bra dag är han åtta-tio minuter efter världseliten på marathon, i går var han femton minuter från ett globalt gångbart sponsorresultat och hela tio minuter efter stockholmsvinnaren.

Även om Musse på något magiskt sett skulle få ur sig en värdsklassäsong på marathon under de närmaste två åren så kommer han att ändå bara att globalt sponsormässigt sett vara en typ exilkenyan av hundratals. Det finns inga pengar för honom att hämta där - och på sin höjd ett svagt, svagt, svagt hopp om en internationell medalj.

Däremot så finns det ÄNNU INTE en enda färgad löpare i den yttersta världseliten i ultralöpning. Det i sin tur betyder att det FINNS båda svenska och internationella sponsorpengar att hämta för den som blir först, även om den inte ens blir allra bäst. Musse har den perfekta bakgrunden för att ta det steget, lysande häcklöpare (för fem-tio år sedan) och hittills KLART BÄTTRE resultatmässigt som lång terränglöpare än marathonlöpare på asfalt.

Musse och Jonas i Western States 2017 - vilken grej det vore!
1965 • Eksjö
#11
5 juni 2016 - 21:03 Redigerad 5 juni 2016 - 21:06
Gilla 
Det finns flera ultralöpare i världseliten som låg runt 4:00 på en engelsk mile i collage - att ha snabba muskelfibrer som ung är alltså inget hinder för att ställa om till långlöpning några år senare.

Det är möjligt att Musses övre gräns för världsklass går vid tre mil i terräng, men det får vi aldrig veta om han inte provar, eller hur?

Han är ändå redan 37 år gammal, de snabba muskelfibrerna har börjat bli långsamma i vilket fall som helst. De senaste manliga OS- och VM-vinnarna har alla varit under 30.

Nu har han satsat på road marathon i fem år ungefär - dags att dra slutsatsen att han aldrig blir världsklass där hur gärna han (och vi) än skulle vilja.

Men om han fortfarande har kvar löpglädjen och är beredd att träna hårt och mycket, vilket han ju påstår, så skulle han väl kunna få en nytändning av att byta fokus och göra en sista satsning på ett område där han har ett oskrivet blad.
Mille
1987 • knivsta
#12
6 juni 2016 - 00:11
Gilla 
Varför skulle Musse satsta på ultra?! Har han uttryckt ett intresse för det?! Eller tänker du rent hypotetiskt?! Nu verkar fokus ligga på marathon.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.