Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 5250 visningar

Plötslig knäkänning inför långlopp

1968 • Kållered
#1
27 maj 2016 - 10:40 (Redigerad 27 maj 2016 - 10:40)
Gilla
Bild uppladdad av Patrik Magnerius
Hej alla icke legitimerade nät-doktorer. :) ;)

Har tagit det ovanligt lugnt denna vecka eftersom jag sprang Göteborgsvarvet i lördags och är tänkte springa BUM 45 km imorgon, lördag. Mest tagit lite promenader och kört ett par väldigt lätta styrkepass.
Hade såklart lite träningsvärk i benen i början på veckan på grund av Göteborgsvarvet, men för övrigt så har allt känts helt kanon hela veckan. Inga ovanliga känningar av något slag.

Så, igår kväll när jag bara skulle stänga altandörren hemma och vände mig om så kände jag ett väldigt svagt krasande i höger knä. Det gjorde inte ont när det krasade, men bara någon sekund efter så började det kännas.
Det satt kvar hela kvällen och även idag. Se bild ovan för exakt var det känns. Det är alltså inte rakt under skålen utan snarare snett under, mot insidan till, innanför mjukdelarna där.

Beskrivning:
Det känns ingenting när jag sitter eller ligger, om jag inte sträcker benet helt, då känns det lite. Kanske en 0,5 av 10 i smärta.
När jag står upp så känns det väldigt svagt om jag sträcker benet helt så att knäet hamnar i bakersta positionen, men bara kanske 0,5 av 10 även då.
Om jag går så känner jag det kanske en 1 av 10. Möjligen 2 av 10 stundtals.
Har inte provat att jogga efter att det hände.
Upplever det alltså inte som särskilt allvarligt. Känner inte att jag har någon förlust av styrka alls. Det är bara den där lilla klumpen av svag smärta som inte verkar vilja försvinna.

Frågan är då: Är det helt fel att starta BUM 45 imorgon?
Det kan ju vara så att känningen försvinner helt när jag är varm men att jag får betala dyrt för det efteråt.
Jag är 99,99% inne på att starta alltså. Det går ju alltid att bryta, även om det skulle vara första gången för mig. :|

Någon som har liknande erfarenheter eller medicinsk kompetens att ge råd? :)
1968 • Kållered
#2
27 maj 2016 kl 11:14
1 Gilla
Uppdatering: Fick pratat med en naprapat som dock inte hade tid att titta närmre på det. Han tyckte att om det inte blir värre under löpning så bör det inte vara någon fara. Testa och se hur det går var rådet. Lät bra tycker ja. :) :)
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#3
27 maj 2016 kl 12:59
Gilla
Det ser väl ändå ut som om det t ex kan vara en skada på gång i en del av patellarsenan och ge "hopparknä". Den skadan kan vara seg att bli av med.

Jag körde själv iofs igenom en skada däromkring med 14 mil/vecka men det var nog inte idealistisk "rehab" för den långsiktiga läkningen :-), och jag fick värre problem troligen i samma region i senan dock bara temporärt några år senare.

Så en närmare undersökning vore inte dum i ditt fall t ex innan påfrestande backiga långlopp.
1968 • Kållered
#4
27 maj 2016 kl 13:14
Gilla
Tack för rådet Bo!

Vad tror du om att ändå starta och känna efter? Om jag "springer bort" känningen, är det relativt lugnt då tro?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#5
27 maj 2016 kl 13:22
Gilla
Som löpare vill man ju ofta springa ändå och känna efter, och det är ju möjligt att du klarar det, men samtidigt kan tävlingssituationen göra att man då inte upplever signalerna på samma sätt som vid lugn träning t ex.

Så det bör vara ett lite "vågspel" i ditt fall.

Jag har dock själv även känt av skadetendenser, redan identifierade innan ett lopp och och sedan "sprangs igenom" efter påtaglig smärta strax efter starten och trots det gick permanent helt över under ett 12 km-terränglopp, så nästan "allt" kan väl hända i liknande fall.
1968 • Kållered
#6
27 maj 2016 kl 13:23
Gilla
Ja, precis. Jag har också tidigare sprungit bort en hel del olika knepiga känningar och det kanske man i längden blir lite dumdristig av. Hmmm...
1981 • Örebro
#7
27 maj 2016 kl 18:50
Gilla
Jag skulle inte ha sprungit. Det är en rätt färsk skada och ingen har undersökt den. Visst kan du bryta men ofta dras man med i stämningen under lopp.

Kramade ljud i en vridning skulle kunna vara en menisk som fått sig en spricka. Ofarligt och behandlingsbart, men det känna dumt att göra det värre och ev förlänga rehabiliteringen?
1968 • Kållered
#8
27 maj 2016 kl 19:28
Gilla
Tack Johnny.
Min hjärna förstår vad ni säger. Hjärtat vill annorlunda. :)

Har tagit ett par promenader idag och mixat in lite kortkorta jogg. Det känns mer när jag går än när jag joggar faktiskt. Efter den andra promenaden så kändes det bättre än innan.
Får se hur det känns på morgonen imorgon. :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
27 maj 2016 kl 23:34 Redigerad 27 maj 2016 kl 23:35
1 Gilla
Knän är knepiga. Jag fick ont efter ett fall, en riktigt duktig knäspecialist kunde inte hitta orsaken till smärtan. Efter många år upptäckte jag att skadan hade läkt, då kunde jag springa igen. Har träffat många som lagt av med tävlande och ibland med löpning p g a knäskador.

Det mesta går att fixa men om man förvärrar skadan kan man sumpa chansen. Är det sista gången loppet går? Har du tänkt kröna karriären med loppet och lägga av sen?

Det finns en bra grundregel: se till att bli hel och frisk först, spring sen. Det går alltid fler lopp.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.