Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 9228 visningar

Domningar i fötter

1993 • Karlshamn
#1
15 mars 2016 - 20:54
Gilla
Hej!

När jag springer längre distanser än 5km börjar känseln i fötterna försvinna. Det börjar med att tårna domnar bort och efter ett tag är hela foten borta. Då måste jag stanna och "skaka liv i foten" igen. Men efter bara några minuter är domningarna tillbaka.
Det är otroligt jobbigt!

Jag har alltid löparstrumpor på mig när jag springer och jag har testat ut skor som skulle fixa mina gamla problem. (Förut fick jag ont i benen som varade flera veckor).

Min faders PT föreslog att jag skulle göra övningar på en balansboll/platta för att stabilisera musklerna, men jag har inte träffat henne själv så hon har inte pratat med MIG om problemet.

Jag antar att svaren kommer vara att jag måste byta skor igen. Men jag tänkte jag kunde ge det en chans att se om någon annan också haft/har detta problemet och att det kanske är något som går att tränas bort.
1962 • Laholm
#2
15 mars 2016 kl 21:47
Gilla
Det kan bli så om du knyter skorna för hårt eller om lästen ej passar foten så att framfoten trycks ihop. Prova att ha två skosnören i varje sko så att du kan anpassa hur hårt du spänner snörningen separat över vristen och framfoten. http://www.loplabbet.se/info/olika-bredd-pa-framfot-och-hal
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
15 mars 2016 kl 21:48
Gilla
Det är tyvärr inte så ovanligt med domningar och jag vet inte vad man gör åt det. Men du kan alltid prova att snöra skorna lösare.

Nu är det snart varmt nog att springa lite barfota på en gräsmatta, t ex runt en fotbollsplan. Gör det, men ta inte så många varv första gången. Bra övning. Småningom kan du nog springa rätt långt barfota, då märker du om det är skorna som får fötterna att domna. Fast när man springer barfota brukar fötterna domna på undersidan efter ett tag. Men det brukar gå bra att fortsätta att springa.
1971 • Bollnäs
#4
16 mars 2016 kl 08:42
Gilla
Att testa olika sätt att knyta skorna kan vara bra. Jag fick problem med ett par nya skor som satt perfekt och kändes jättebra men som efter ett tag gav problem med domningar i fötterna. Det tog ett bra tag efter att jag bytt innan alla symptomen var borta.
1976 • Sala
#5
16 mars 2016 kl 17:04
Gilla
Jag domnar ofta i fötterna när jag har nya skor men det brukar försvinna när jag sprungit några gånger i dem. Sedan som ovanstående redan skrivit, dra inte åt snörena så hårt.
Sven Gustafson
1966 • Lund
#6
16 mars 2016 kl 17:12
Gilla
Jag har ofta löst problemet genom att snöra om skorna enligt "Lindrar vid en hög vrist" i följande länk.
http://iform.se/traningsutrustning/loparskor/snora-dig-fri-fran-skador
1993 • Karlshamn
#7
18 mars 2016 kl 17:23
Gilla
Tack för alla tips! Jag ska testa det där med två skosnören och olika snörning. Har även varit lite nyfiken på barfotalöpning sen jag läste born to run så det är något jag ska testa lite i sommar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.