Löpning Kläder, Skor & Prylar 12 inlägg 4198 visningar

Lager på lager

Jennie Svensson
1977 • Jönköping
#1
16 oktober 2015 - 13:10
Gilla
Jag tycker det är sjukt svårt vad jag ska ha på mig på mina löprundor nu när det börjar bli kallare. Ner till 13-15 grader så har jag sprungit i T-shirt, men nu när det är mellan 0-10 grader så är det svårare.
Vad springer ni andra i denna årstiden? (det är min första höst/vinter med löpning, därav att jag inte alls har koll)
Jag har köpt mig ett par lite tjockare tajts, inte vinerfodrade, mer bara lite flossade. Men upptill? Merinoull och löparjacka? Tshirt+långarmat? Ska man investera i ett par gortex löparskor, eller funkar de vanliga fram tills snön kommer.

På söndag ska jag springa ett 10km-lopp och det ska vara 3 grader ute, hur ska jag tänka, vad hade du tagit på dig??
Förvirrad och tacksam för tips :)
1973 • Åkersberga
#2
16 oktober 2015 kl 13:23
Gilla
Hej, Jag kör samma skor året om men skruvar i dubbar från bestgrip när det blir isigt och halt. Vad gäller överkroppen så har t-shirt + tunn löpar/vindjacka + hög löparmössa som täcker över öronen från Stadium :-) + tunna vantar fungerat bra för mig ner till nollan. På benen har jag tights eller lite tunnare vindlöparbyxor.
Under nollan så tar jag på mig underställ i funktionsmaterial, tumvantar + allt det andra.
På tävling så tycker jag mössa och vantar är viktigaste :-) plus kanske långarmad t-shirt och tights.
1965 • Täby
#3
16 oktober 2015 kl 13:27
Gilla
Det där lär man sig med tiden. Jag känner folk som kör kortbyxor och t-shirt ner till -10. Eller andra som jag långbyxor och jacka vid +10. Samma sak med skor.

Jag fryser aldrig om fötterna när jag springer, och jag gillar inte skor som stänger inne eventuellt vatten. Så Goretex etc går bort för mig (jag gillar för övrigt också lätta skor).

Själv har jag så få lager som möjligt.
Mellan kanske +2 och ner till - 3, ca, så kör jag "lättflossad" långärmad överdel. Varmare än så långärmad t-shirt. Kallare än så, då blir det lager.
På benen icke-fodrade tights ner till ca -7.
1972 • Ljungby (Älmhult)
#4
16 oktober 2015 kl 13:45
Gilla
Jag är frusen av mig så jag har mössa och vantar (tunna) under +15 (lite beroende på träningstempo), så nu är det underställ under tightsen.
Jag kör vanliga löparskor året runt, trailvariant när det är geggigt eller mycket nysnö. Är det hårdpackad snö eller is har jag broddar jag sätter på vanliga joggarskor.

Vid -5 och kallare tar jag till gammalt utförsåkarställ.

3 grader tävling hade jag kört med vanliga tights, tunna handskar och mössa och underställs tröja och vindtät jacka.
1971 • Nykvarn
#5
16 oktober 2015 kl 14:05
Gilla
Som Tibor är inne på, hur frusen man är är individuellt och man lär sig med tiden. Jag springer i kortbyxor fortfarande men går temperaturen ner mot noll så åker tunna långa tights på. Jag fryser sällan om benen men lättare om överkroppen.

Ett bra underställ eller helst två med olika tjocklek att ha närmast kroppen är bland den bästa investeringen du kan göra för att hålla dig varm och torr tycker jag! Ännu så länge tycker jag det fungerar med T-shirt och tunn vindjacka men snart blir det tunn underställströja och en vindjacka över, gärna en buff i halsen. När det sedan blir ännu kallare på vintern blir det även en mellanlagertröja, en tunnare vid mildare temperaturer och en tjockare flossad om det är riktigt kallt ihop med tjockare tights på benen med flossad insida som skyddar mot vind, då fryser jag aldrig och jag brukar springa ner till -15 grader innan jag går inomhus. Mössa och vantar givetvis vid minusgrader.

Vid tre grader och tävling hade jag sprungit i kortbyxor, kanske långa strumpor, långärmad underställströja, klubblinne ytterst såklart då jag alltid tävlar i det, annars en T-shirt eller tunn jacka eller långärmad tröja över underställströjan.
Jennie Svensson
1977 • Jönköping
#6
16 oktober 2015 kl 21:20
Gilla
Tack! Jag är frusen av mig, men gillar inte att bli för varm ..men blir buff över öronen, långa tajts och långärmad tröja.. Ja man lär sig då klart..men lite tips är ju aldrig fel ??
1981 • Vegan Runners
#7
16 oktober 2015 kl 21:41
Gilla
Det må se lite konstigt ut men jag kör ofta shorts + tshirt + mössa + vantar så här års innan jag plockar fram tights som går ner över knäna, långärmad tröja, långa tights, underställ (finns sjukt bra som inte är merino) och andra plagg som hör vintern till och som jag gärna väntar med så länge som möjligt.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#8
16 oktober 2015 kl 21:44
Gilla
Från +5 till -15 grader tycker jag det fungerar utmärkt med enbart ett underställ av polyester e d, och därtill mössa, vantar och en lätt vindoverall av goretex eller liknande. Förr när jag tävlade i samma temperaturintervall åkte enbart overallen av.
Annika
1979 • Mölndal
#9
16 oktober 2015 kl 22:18
Gilla
Åh, det är så individuellt. Jag blir jättevarm när jag springer, och ofta händer det att jag springer i bara tights och tunn tröja när andra springer i mössa och vantar och jacka, och då är jag ändå extremt frusen av mig i alla andra sammanhang. Jag har nyss investerat i ett linne och en långärmad undertröja i ullmesh - merinoullsnätbrynja, typ. Det, under en (bra! Det är stor skillnad!) tunn löparjacka, klarar jag mig väldigt långt på. Ull är överhuvudtaget bra, då det värmer men inte stänger inne fukt. Syntetmaterial närmast kroppen kan bli väldigt kallt, om man svettas mycket.
Det måste bli runt nollan för att jag ska plocka fram de lite varmare tightsen, och några speciella vinterskor har jag inte, däremot ullstrumpor för kallt väder.
Just nu är det det allra bästa löparväder som finns. Två tunna lager, långa tights (eller trekvart+kompressionsstrumpor), eventuellt en merinobuff till en början. Mer behövs inte. Fryser du får du springa fortare ;)
1981 • Vegan Runners
#10
16 oktober 2015 kl 22:37
Gilla
Jag använder inte merinoull eftersom jag tycker att det är oetiskt och jag måste säga att det är väldigt stor skillnad på olika syntetunderställ. Det som ligger i fyndkorgen på Jula kommer förmodligen göra dig kall och besviken men om du kommer över nånting bättre (jag gillar Arc'teryx) så tycker åtminstone jag att det funkar finfint närmast kroppen även riktigt kalla dagar.

Tröjor med krage som täcker halsen och gärna blixtlås så det går att reglera värme under passet är också en favorit under vintern!
#11
16 oktober 2015 kl 22:54
1 Gilla
Sen beror det även lite på vad man ska köra för pass, kör man ett hårt pass med hög puls så håller man sig varmare än om man lunkar lugnt.
Själv så kör jag helst ull under eftersom den håller bäst temp. Merinoull är bäst för mig eftersom det är riktigt mjukt & skönt. Har testat säkert 10 olika syntetunderställ i alla prisklasser men inget är lika bra som ull. Över de så tar jag gärna en tunn jacka med vindtät framsida & långa tights.
När det gäller skor så kör jag trailskor när det är slaskigt & mjuk snö. Är det halt så åker Icebugs DTS Bugrip på, klart bästa vinterskor jag haft.
Niklas Solsjö
1983 • Borgunda
#12
16 oktober 2015 kl 23:53
Gilla
Swix underställströja/t-shirt är riktigt sköna och bra. Funkar året runt. Aclima gör också riktigt bra grejer. T-shirt, väst eller jacka över beroende på väder och vind.
Korta tights än så länge och sen långa tunna. Är det kallt och kanske blåsigt är det gött med ett par korta vindtäta underställskalsonger under. Typ Craft/Swix.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.