Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 13168 visningar

benhinnebesvär- dropp på skor

Jörgen olofsson
1967 • häglinge
#1
22 september 2015 - 08:48
Gilla
Hej alla. Någon som vet om det finns ett samband med benhinnebesvär o lägre dropp på skorna. Har nya skor med 6mm dropp (tidigare 11mm) panik är ju dax på lördag.
Ribban
1968 • Åkersberga
#2
22 september 2015 kl 09:06
2 Gilla
Peppar, peppar, men mina benhinnebesvär försvann med lägre dropp. Fast då ska tilläggas att jag lade om löpsteget också. Landa med hälen är ingen hit i lågdropskor.
Du ska väl inte köra race på lördag och välja nya skor med lägre drop än vad du är van vid? Bara att köra med nya skor på tävling kan innebära större risk för skador.
Jörgen olofsson
1967 • häglinge
#3
22 september 2015 kl 09:39
Gilla
Nej då har sprungit i dom nya 4v.
Martin Jarbeck
1987 • Åkersberga
#4
22 september 2015 kl 10:42 Redigerad 22 september 2015 kl 11:11
4 Gilla
Inget tips inför lördag, men jag fick lust att dela med mig av min personliga åsikt vad gäller drop i allmänhet.

Jag säger bara framfots-isättning, eller fram-/mittfots-isättning. När du landar med framfoten först är ev. drop bara irriterande. Använd dina muskler för att dämpa.
Själv kör jag noll i drop och har aldrig varit så skadefri som jag är nu. Ju tunnare sula du har desto bättre övning för ditt löpsteg. OBS! Var försiktig om provar något du inte är van vid (kanske självklart men det är ju väldigt viktigt)! Själv gjorde jag bort mig när jag skaffade ett par Five-fingers förra sommaren. Jag gick ut för hårt och fick ont under fötterna i några veckor. Jag rekommenderar ändå starkt att prova det, men då springa väldigt korta och lugna sträckor (åtminstone till en början), med syfte att öva på ett steg med mjuk isättning och bygga upp muskulaturen. Det första stället du får ont på om du går ut för hårt / springer fel är under foten, inte knän eller benhinnor.
Jag har sprungit på framfoten i drygt två år, senaste året i ett par New Balance minimus zero v2. När det var dags att köpa nya skor blev det ett par Merrell med lite rejälare sula på 8 mm (0 mm drop), då jag vill slippa oroa mig för att trampa på småsten och spara lite på undersidan av foten. Jag tänker att det fungerar nu när jag har lärt mig springa med mer minimalistiska skor. Dock märker jag att jag ibland behöver springa med mina Five-fingers för att påminna mig om hur mjuk isättning jag egentligen borde ha. Det är lätt att glömma med 8 mm dämpning. Mitt mål är att kunna hålla mig skadefri på lång sikt (borde väl också ses som självklart). Har stegvis ökat distanserna för att vadmuskler m.m. ska orka hela vägen. Nu i september fixade jag min första HM. Det gick bra och tiden blev 1:23:46. Jag kommer fortsätta att trappa upp på längre distanser.

Oj vad långt det blev! Hoppas det inspirerar. :) (Jag måste spara den här texten till arkivet. ;) )

Hoppas du kan starta på lördag, och lycka till i så fall! Lyssna på kroppen och använd ditt förnuft så kommer du att ta rätt beslut, vad det nu kan innebära.
Irene
1968 • Åstorp
#5
22 september 2015 kl 10:55
Gilla
Handlar kanske om att övergången har gått för snabbt. Sänka 5mm känner kroppen av.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#6
23 september 2015 kl 15:50
1 Gilla
Måste ge dig delvis rätt, Stefan.
För egen del är jag övertygad om att låg drop hjälpt mig till ett bättre löpsteg. Upplevde det faktiskt som en sorts magisk transformation när jag bytte!
Samtidigt är jag medveten om att andra löpare har haft problem med det och att det kanske inte funkar för alla. Att det tydligen inte passar elitlöparna (som du så ivrigt påpekar i flera forumtrådar) är för min del ointressant.
Lars Pensjö
1961 • Torslanda
#7
26 oktober 2015 kl 16:09
1 Gilla
Jag använde skor med mycket inlägg och mycket drop i 15 år, med konstanta problem med benhinnorna. När jag bytte till Fivefingers för några år sedan försvann dessa problem, och har aldrig kommit tillbaka. Däremot har jag fått nya problem med hälsena och hälsporre...

Jag har en teori om varför man får problem med benhinnorna. Om man studerar filmer och bilder på löpare, så ser man att de lyfter tårna olika mycket. I extremfallet lyfter de inte tårna över horisontallinjen, medan man kan se underfoten på en del löpare när man ser rakt framifrån.

Min teori går ut på att det går åt ansträngning till att lyfta tårna, och att det är bättre att låta foten "hänga avslappat" i varje steg. Denna ansträngning utförs av musklerna på framsidan av underbenet, vilket är just det stället man får ont på vid benhinneinflammation. Gör en enkel övning: Sitt på en stol med hälarna fast i golvet, och börja vicka på framfoten upp och ner. Om jag gör denna rörelse överdrivet och snabbt känner jag snart en stor trötthet i de främre musklerna. En energiförbrukning som är helt onödig, i alla fall så länge man springer man slätt mark utan risk att stöta i tårna.

Då är frågan hur jag kopplar denna teori med skor med lågt drop? Där tror jag det är så att sådana skor ofta leder till en löpstil med högre frekvens och mindre onödigt lyft av tårna.
1981 • Malmö
#8
26 oktober 2015 kl 18:21
1 Gilla
Vissa funkar drop för andra inte. Skor med drop mer än 4mm är i min värld kass och gav mig bara problem. Har man sprungit i noll eller väldigt lite drop länge kan jag intyga att ett par skor med klack känns allt annat än naturligt och varför skulle det vara bra i längden med högt drop även om det "funkar"? Foten är skapad att springa på som den är.
Thomas
1970 • Glumslöv
#9
27 oktober 2015 kl 17:45
Gilla
Något som fungerar för mig är att variera mellan skor med 0-8mm drop.
Vanligtvis blir det "återhämtningsrundor" i skor med 8mm och rimligt med dämpning.
Beroende på sko så föredrar jag mellan 0-6mm drop. Från VFF till Hoka.
Detta verkar hålla inflammationsspöket borta.
1975 • LUND
#10
28 oktober 2015 kl 13:41
Gilla
#8 Jag tror (hoppas) också att benhinnorna ska avlastas om jag minskar i drop, fast med omvänt resonemang, mina väldämpade skor är lite väl uppbyggda för att springa på fram/mellanfoten. Man landar ändå på hälen till viss del och riskerar att spänna framfoten för att få ner den först.
Så jag hoppas på att mindre drop ger en bättre landing även med avlappnad fot som inte tar smällen utan kan rulla igenom steget.

Det är ju lätt att sitta och överanalysera när man inte kan springa...
1971 • Nykvarn
#11
28 oktober 2015 kl 14:22
Gilla
Ett lägre drop påverkar ju framförallt vad och hälsena som får jobba med excentriskt. Vi vet inte från ursprungsposten vilka skor det rör sig om men lägre drop kan numera betyda både väldigt dämpade skor med lågt drop (Hoka One, Altra, Saucony, t ex Kinvara) eller tunna, minimalistiska skor (VFF, nämnda New Balance Minimus med flera) eller racers. De två senare kategorierna ger ju en klart ökad stötverkan generellt p g a den mycket tunnare sulan vilket definitivt kan yttra sig som benhinnesvär initialt.

För mig är löpkänsla i skomodellen viktigare än drop och jag springer med en relativt hög stegfrekvens och landar ganska mittfota och jag springer i allt från 4-11 mm men föredrar lite tunnare skor. Jag har också ett par med 0 mm drop men de använder jag inte så mycket främst eftersom jag tycker de är en dålig kompromiss, för hård på asfalt och för dåligt grepp i terräng.
Pär M
1969 • Umeå
#12
8 juni 2018 kl 22:29
Gilla
Benhinnerna kan jag "hantera"
Men med hälsenorna var det värre...

Så jag gick från 4-6 mm dropp kinvara och salomon sense
Till 22 mm dropp och la om steget til extremhällandare...

Har nu under flera års rehab tagit mig till normalare skor med runt 10-12 mm drop och "bara" högklackat på jobbet och ibland till och från jobb (aldrig fritid eller tävling)
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#13
9 juni 2018 kl 05:31
Gilla
Oj, den här tråden kändes närmast antik. Det var länge sedan man såg en drop-diskussion senast.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#14
23 juni 2018 kl 18:18
Gilla
Jag är van vid Salomon speed cross, asics columnus typ.
Är sugen på ett par Hoka bondi eller clifton
Kommer man märka den stora skillnaden i drop från typ 10 till 4 mm?
Acke5
1959 • Göteborg
#15
23 juni 2018 kl 18:50
Gilla
"Oj, den här tråden kändes närmast antik. Det var länge sedan man såg en drop-diskussion senast."

Kan det vara så, att skoutvecklingen nu har nått så långt, att "problemen" är slutgiltigt lösta? Eller har löparkommunen gett upp och betraktar dem som olösliga? ;)
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#16
23 juni 2018 kl 19:14
Gilla
Jag tror att den där parentesen i löpningens historia att skadeprevention sitter i skorna numera är historia.
Pär M
1969 • Umeå
#17
23 juni 2018 kl 19:46
Gilla
Jag har haft problem med gubbvad . Rehabat i en månad. Men joggar nu i förstora skor och det funkar okej.
#18
24 juni 2018 kl 07:47
Detta inlägg har raderats
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#19
25 juni 2018 kl 18:02
Gilla
Beställde ett par Clifton 5 nu på vinst och förlust.
Hoppas som uppfyller mina önskemål.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.