Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 7989 visningar

Springa midnattsloppet trots hälsporre?

Cecilia
1961 • Göteborg
#1
16 augusti 2015 - 12:58
Gilla
Har haft hälsporre sedan början av juni. Dessvärre varit dumdristig och trott den skulle gå över av sig självt så jag har inte behandlat den mer än tejpning då och då. Jag har hållit upp med att löpträna men har gått långa promenader och tränat på gym. Hälsporren har inte blivit bättre. Jag kan springa men det gör rätt ont.
Nu är jag anmäld till Midnattsloppet på lördag i Göteborg (22 aug) och Jubileumsloppet i mitten av sept, båda en mil. Är det idiotiskt att springa såpass långa sträckor med hälsporre? Kan det förvärras och bli kroniskt om jag gör det? Finns det ngt jag kan göra för att lindra smärtan om jag springer?
Ngn som har bra tips på specialist på hälsporrar eller ngn sula jag kan köpa så jag blir av med skiten på sikt?
1983 • Vimmerby
#2
16 augusti 2015 kl 14:55
Gilla
Jag drogs med PF i 8 månader. Det var ortopediska inlägg i mina srbetsskor som hjälpte mig att bli kvitt det. Men under tiden så sprang jag ändå lopp och tränade ganska mycket. Jag tejpade alltid när jag sprang och det funkade ganska bra. Jag gick hos en idrottssjukgymnast samtidigt. Dock i Linköping.
Cecilia
1961 • Göteborg
#3
16 augusti 2015 kl 17:04
Gilla
Köpte hälkuddar idag på stadium. Kan man ha både dem o tejpa?
Magnus Kristiansson
1972 • Trollhättan
#4
16 augusti 2015 kl 20:42
Gilla
Har hälsporre precis som du men haft det i snart ett år. Är också anmäld till Midnattsloppet på lördag och har även Berlin marathon inbokat om en månad.
Nu kan jag ju bara tala utifrån mina upplevelser och de saker jag testat för att försöka bli av med den.
Hälkuddar från stadium skulle jag påstå är helt värdelöst. Möjligtvis kan du känna en viss extra dämpning men jag skulle snarare tro att de kommer fara runt i skon och orsaka obehag. Det som oftast behöver avlastas är den sena som du känner gå från hälen och fram till trampkudden bakom stortån. En hälkudde avlastar inte den alls så av den anledningen tycker jag den är värdelös.

Jag har själv testat hälkuddar, gjutna hälkoppar, standardinlägg till skorna, stötvågsbehandling, strechning, skobyte, kavling, kyla, vila, tejpning, antiinflammatorisk kur, ja i princip det mesta. Den sista åtgärd jag gjort nu sist är precis det som Ted skriver om ovanför. Ortopediska gjutna inlägg hos en ortoped som verkligen visste vad han pratade om. Och det är också först nu som jag upplever att det faktiskt går åt rätt håll.

Men tillbaka till ditt fall. Något mirakel på en vecka kommer du inte åstadkomma så om du inte har allt för ont så skulle jag säga att tejpning är den åtgärd som skulle hjälpa dig bäst på tävlingsdagen. Fram till dess skulle jag råda till strechning av den senan under foten jag nämnde tidigare. Gärna flera ggr om dagen.
Men för att bli bra i hälen så måste senan få avlastas. Antingen genom vila eller genom inlägg som gör att du kan träna men att den avlastas även under träning och även i vardagslivet.

Jag vände mig hit http://www.bohusortopedteknik.se/ och de finns i Göteborg också så det är verkligen mitt råd.

Hoppas du blir av med din hälsporre och lycka till på loppet
Cecilia
1961 • Göteborg
#5
16 augusti 2015 kl 20:54
Gilla
Tack för tipsen! Ska tejpa inför loppet och sen kontakta ortopeden. Kostar väl en slant men det kostar på humöret att inte kunna springa fullt ut!
1976 • Västerås
#6
17 augusti 2015 kl 07:35
Gilla
Finns ju mängder av trådar här med tipps och trix för hälsporre men det verkar som om det inte finns någon mirakelkur utan det skiljer mellan alla vad man tycker funkar bäst.

Men jag skulle tro att det som är gemensamt är att det krävs aktivt arbete för att råda bot på det hela.

Tejp, strech av sena, rulla på isflaska, rulla boll under foten, tåhäv, tådrag och sen sova med Strassburgstrumpa (eller vad den hette).

Jag fightades med "dubbel hälsporre från hell" förra året och det var som att gå på en brinnande legobit varje steg hela dagen. Började väl aktivt arbeta med det i september, i oktober kunde jag börja springa 5 min i veckan för att öka 1 min i taget per vecka. I november första 5 km rundan. 22a november spran jag 10 km i Tunnelloppet.

Jag gjorde alla aktiviteter och fler där till.
Fick ta på en fantastisk sjukgymnast.
Fixade även gjutna sulor då jag har extremt höga fotvalv.

Lycka till med din sporre!
Men gör det ont kanske det är en signal att inte springa hur gärna du än vill?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.