Löpning Kläder, Skor & Prylar 5 inlägg 1892 visningar

Höjd enl. Garmin

1965 • Linköping
#1
15 maj 2015 - 17:21
Gilla 
Hej. någon som begriper sig på de angivelser som man får om höjdmetrar när man spriner med GPS-klocka. Jag få lägsta och högsta höjd och då tänker jag att det utifrån det går räkna ut höjdskilnad mellan lägsta och högsta punkten på rundan. Det som förvirrar mig är att det också anges höjdstigning och höjdförlust, och de sifrorna kan jag inte se någon logik hos. De verkar inte ha något med höjd över havet att göra. Någon som begriper, och kan förklara?
Ett exempel från senaste rundan: höjdstigning 103m, höjdförlust 106m, minsta höjd 78 m och maximal höjd 104 m. Jag tänker att höjdskinnaden då är 104-78=36 m, eller?
//Ubbe
Moritz Lübke
1983 • Solna
#2
15 maj 2015 - 17:29
Gilla 
Om du springer en runda som börjar på havsnivå, med 4 backar som alla är 25m höga, och där du mellan backarna alltid går ner tillbaka på havsnivå, då får du till slut höjdstigning 100m, höjdförlust 100m, minsta höjd 0m, max höjd 25m.

Stigning är alltså summan av alla uppförsbackar, och vice versa för förlusten.
1965 • Täby
#3
15 maj 2015 - 17:34
Gilla 
Om du startar från samma punkt som du stannar på så tycker man att höjdstigning och höjdförlust borde ta ut varandra (dvs höjdskillnaden borde vara 0. Men det finns ett några faktorer som påverkar:

Hur brant det är. För att det ens ska registrerar så måste klockan mäta x antal meter höjdskillnad på y antal meter distans. Du skulle kunna få ett, enligt klockan extremt jobbigt pass genom att springa 9 km lätt lätt nerför och sen ta in hela alltet uppför på 9 km. Med reservation för att jag naturligtvis inte har dom exakta algoritmerna.

Mätfel. Ingenting man mäter är exakt. Höjd via GPS exempelvis är väldigt mycket mindre exakt än via lufttryck (barometrisk).

Yttre omständigheter. Om du mäter via lufttryck och lufttrycket förändra under tiden du springer så kommer ju den förändringen att generera + eller - höjdmetrar.
1965 • Linköping
#4
15 maj 2015 - 18:42
Gilla 
Ok. Tack. Så om jag förstått det rätt är det egentligen lägsta och maxhöjd som är intressanta för att få ut höjskilnad mellan lägsta och högst punkte. och de andra siffrorna är ju inte lika intressanta i det samanhanget. Jag kan då bortse från höjdstigning och höjdförlust.
// Ubbe
Moritz Lübke
1983 • Solna
#5
16 maj 2015 - 11:44
Gilla 
Om du verkligen är intresserad av höjdskillnaden, ja. Sen är frågan vad du vill göra med denna informationen, eftersom det inte innehåller någon som helst information om allt som händer mellan min och max.

Överdrivet sagt så skulle du kunna börja din mätning i Rivieran vid havet, springa flera gånger över Alperna och tillbaka och till slut stiga på Mont Blanc. Det enda som du då får ut som höjdskilladen är höjden av Mont Blanc, men ingenting om att du flera gånger har varit uppe på massor andra berg på vägen. Denna stigningen skulle däremot finnas med i det som Garmin kallar för höjdstigning (på engelska kallar de det för elevation gain förresten, vilket i sambandet vanligtvis innebär kumulativa höjdskillnaden).

Alternativt så skulle höjdskillnaden av Lidingöloppet vara 48m (min = havsnivå, max = höjden av Aborrbacken), men kumulativa mätningen hamnar på 350-400m eftersom du springer upp och ner hela tiden.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.