18 mars 2015 kl 08:43
Mats (#4) OK, då borde S-Ferritin också mätts och det ger betydligt mer information.
När Hb börjar sjunka har kroppens förråd av järn redan förbrukats. Hemoglobinsyntesen är prioriterad; alla andra järnberoende processer i kroppen har du bromsats ned. Nu är 137 som sagt inte ett dåligt värde, tvärtom ett normalt värde om än i lägre delen av intervallet. Dessutom påverkas det, som Hanna påverkar av vätskestatus, är du uttorkad blir värdet högre och vice versa.
Den vanligaste orsaken till anemi är järnbrist. Denna kan vara inflammationsberoende, t ex p g a inflammatorisk tarmsjukdom eller glutenintolerans eller annan "malabsorption" vilket gör att järnet inte tas upp som det ska i tarmen. Kaffe och mjölkprodukter har också en hämmande effekt på järnupptaget. Järnbristen kan också vara blödningsorsakad, dvs du förlorar järn kontinuerligt via små blödningar i tarmen, vilket inte behöver "synas"/märkas. Det är detta jag själv dragits med i perioder i nästan 20 års tid, (mitt Hb var 63 när det upptäcktes 1999).
En riktig anemi ska alltid utredas och då går det att titta på mycket förutom Hb och Ferritin. läs t ex mer här:
http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=335men som sagt, det gäller i de fall Hb är klart mycket lägre än i ditt fall.