Löpning Kost & Näring 14 inlägg 13726 visningar

Äter bara 1 gång/dag - Men vill inte tvinga i mig mat

Gunilla
Norsholm
#1
26 april 2014 - 17:12 (Redigerad 26 april 2014 - 17:14)
Gilla
Jag är så trött på mig själv! Jag äter för sällan. Men jag vill inte trycka i mig mat bara för att man "ska" äta 4-5 ggr per dag. Såhär har det varit upp och ner i flera år. Och jag äter alltid som sämst när jag är ensam hemma om tex. gubben är på jobbresa.

Mina tankar ligger oftast vid om jag äter så dåligt pga dålig självkänsla och en gammal depression som jag har tagit mig igenom. Jag har varit överviktig i nästan hela mitt liv och när jag verkligen försökt att skärpa mig genom att tvinga i mig maten och hoppats på att rutinen kommer sätta sina spår på ett positivt sätt, så har jag till slut trillat tillbaka på mina gamla matvanor.

Överlag mår jag ändå bra - Det enda jag vet är att jag inte vill väga såhär mycket och att jag vill kunna äta mer (för det kan ju knappast vara hälsosamt att äta en gång om dagen..?).

Någon som har tagit sig ur en sån här situation och kan dela med sig av lite tips
Acke5
1959 • Göteborg
#2
26 april 2014 kl 18:05
Gilla
Varför skulle det vara farligt att bara äta en gång om dagen? Tydligen får du i dig mer energi än du förbrukar, om jag fattade det korrekt att du har övervikt. Har du inga andra bristsymptom så ser jag inget problem med det.

Kanske du dricker annat än vatten övriga tider på dagen, drick bara vatten, kaffe eller thé utan socker i så fall.

Hoppas du får bättre svar, från någon som känner igen din situation.
Gunilla
Norsholm
#3
26 april 2014 kl 18:20
Gilla
Dricker varken kaffe eller thé . Vatten dricker jag ordentligt. Grejen är den att jag svullar ju inte i mig maten (och äter oftast ordentlig husmanskost) och jag är fysiskt aktiv med att gå ut med både hund och hästar. Är utomhus och rör på mig på ett eller annat sätt även så snart det är ok väder.

Ämnesomsättningen kanske inte är som den ska? Jag blir ju inte hungrig.. Borde man inte vara hungrig när man inte ätit?

1972 • Norsholm
#4
26 april 2014 kl 21:24
1 Gilla
Vissa blir inte det tydligen.
Dessa hormoner vi har i kroppen agerar väldigt olika från person till person.
Leptin heter ett som har med detta att göra.

Att bara äta en gång/dag är knappast varken skadligt eller dumt.
1985 • Pussen
#5
26 april 2014 kl 23:01
1 Gilla
Leptin som Fredrik nämnde är ett av våra mättnadshormoner. Det utsöndras utav fettceller vilket hjälper till att behålla kroppen i ett normaltillstånd. Ju mer fett vi lagrat in desto starkare mättnad kommer vi ha framöver. Det är alltså kroppens naturliga sätt att se till att vi inte blir extremt överviktiga.

En av orsakerna till dagens fetma är leptinresistens där personer som varit överviktiga länge har fått en resistens mot leptinet då det utsöndras i så stora mängder hela tiden eftersom det finns så mycket lagrat fett som det kan utsöndras ifrån. Det fungerar alltså på ett liknande vis som insulinresistens hos typ2-diabetiker.

Det är knappast farligt att äta en gång om dagen på kort sikt men risken för att någon form av näringsbrist ska uppstå med tiden ökar med tiden. Äter du bara en måltid per dag så gäller det ju verkligen att den är en näringsbomb och innehåller allt du behöver i vitamin/mineral-väg t.ex.
Gunilla
Norsholm
#6
26 april 2014 kl 23:49 Redigerad 26 april 2014 kl 23:56
Gilla
Intressant! Så om jag går ner i vikt så borde jag helt enkelt bli känsliga mot dessa hormoner och därefter känna av hunger. Jag får ta och läsa lite om dethär hormonet.

Det har dock däremot inte hjälp vid tidigare viktnedgångar när jag har hamnat på ett BMI på 24 och tappat 14 kg.. Då har jag ätit mina 4-5 mål om dagen med har blivit nästan äcklad till slut av att äta när jag egentligen inte vill och skitit i dieten i stället. Ja, som sagt.. Intressant! Detta ska jag forska lite mer i.
Lars O
1978 • Sandviken
#7
27 april 2014 kl 07:30
3 Gilla
Jag tror det är en bra idé att uppsöka en dietist eller annan utbildad och rådfråga.
1985 • Pussen
#8
27 april 2014 kl 17:23
Gilla
Grunden är dock alltid, går du upp i vikt så äter du för mycket. Vi människor glömmer i snitt 20% av allt vi äter om man frågar vad personen åt igår. Men att äta vid samma tidpunkter varje dag, ha en sund och varierad kost med energi från alla livsmedelsgrupper samt sova ordentligt och träna regelbundet är vad jag tycker att majoriteten av människor bör sköta.

Är du orolig för din ämnesomsättning så gå till VC och be dem ta ett sköldkörtelprov, har du en sänkt ämnesomsättning kommer det även innebära att du är trött och hängig eftersom kroppens metabolism inte är såpass uppskruvad som den behöver vara.
1981 • Katrineholm
#9
27 april 2014 kl 18:25
1 Gilla
Jag kommer säkert att få en massa folk på mig som hävdar att man inte kan gå ner i vikt av att äta mer, men jag vill ändå hävda att jag tror att din kropp är i svält. Det kan man nämligen vara hur överviktig man är. Varför skulle din ämnesomsättning hallå igång? Den har ju liksom inget att jobba med. Äter du på allvar ingenting alls mer än en gång om dagen, inte ens en morot eller något?

Må så vara att det inte är farligt eller direkt skadligt att bara äta en gång om dagen, men för just dig verkar det ju uppenbarligen inte fungera så bra eftersom du inte mår bra.

Hur mycket rör du på dig? Ibland är det ju lättare att bli hungrig och förbättra aptiten genom motion.
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#10
27 april 2014 kl 18:43
Gilla
Det här är inte rätt forum för dig Emelie, ätstörningar är en fråga för psykiatrin, sök hjälp där.
Heimo
1960 • Swe
#11
27 april 2014 kl 18:58
4 Gilla
Ja till slut dyker dom upp," Besserwisserns", den har gången i form av "kannibalen", så trött man blir.
Hur vet du att det är frågan om ätstörning, är du psykolog?
Med vilken grund ställer du fjärrdiagnostik?
Varför ska inte trådöppnaren få rätt att fråga råd av andra "i samma situation?

Det är snarare "kannibalen" som behöver hjälp, mot social inkompetens.
Heimo
1960 • Swe
#12
27 april 2014 kl 19:19
Gilla
Marie>Det finns ngt som kallas basalomsättning, dvs det som krävs för att organ och kroppstemperatur ska hållas och den basala energikonsumtionen finns alltid per/kg/kroppsvikt.

När man pratar om "svältläge" så får jag inget grepp riktigt, klart att om man äter mkt så krävs ngn extra kalori för att smälta maten men att resten skulle gå upp i rök av sig själv har jag svårt att ta till mig.
Kan du hjälpa mig och förstå att mer mat ökar förbränningen mer än om själva matsmältningen, personen i fråga rör sig exakt lika mkt i båda exemplen.
Heimo
1960 • Swe
#13
27 april 2014 kl 19:28
Gilla
Emelie>Stand by! Fråga, diskutera och kom med upplevelser som andra kan dela eller referera till!
Avfärda idioter som vill likna dig vid psykproblem, den bästa hjälpen finns oftast närmare än man tror, himlen runt hörnet, typ :)
1969 • Bara
#14
22 december 2017 kl 19:10
1 Gilla
Det är väl inte så att mer mat ökar förbränningen utan snarare att för lite sänker den. Träning ger högre metabolism och näring gör att man orkar träna. Mängden mitokondrier i muskelcellerna är inte statisk. När kroppen går på lågvarv minskar antalet mitokondrier och ersätts med fett. Det är en mekanism för att förbereda sig för svält. De energislukande organellerna blir färre och ersätts med långvarigt bränsle. Ganska smart egentligen om man satt insnöad i en grotta för 30 000 år sen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.