16 augusti 2008 kl 01:18
Redigerad 16 augusti 2008 kl 01:20
Vad jag förstått handlar det om vilket osmotiskt tryck blandningen har. Är ingen expert så rätta mig om jag har fel... Men om till exempel en sportdryck har väldigt hög glukoshalt så kan den få högre osmotiskt tryck än kroppsvätskorna. Innebär att drycken inte tas upp snabbt utan stannar kvar i magen längre tid.
På samma sätt borde det väl även fungera med gel. Om en viss mängd gel + vatten resulterar i en blandning med för högt osmotiskt tryck så ligger blandningen kvar längre tid och skvalpar i magen. Är det rätt blandning så tas det upp snabbt. Om blandningen sedan heter "gel och vatten" eller "sportdryck" spelar ingen roll. Det är blandningen i magen som är avgörande. Vad jag vet klarar kroppen av att bränna max 1.0-1.2 gram kolhydrater i minuten, av det man tar in under intensivt arbete (lite olika beroende på typ av kolhydrater). Med andra ord en dos på runt 20 gram kolhydrater var 20-25:e minut.
Det var ungefär det jag gjorde med min 100-grammare gel på LL. Tog en liten dos gel med 20-25 minuters mellanrum, sköljde ned med en mugg vatten och sprang vidare. Blandningen i magen måste ha haft precis rätt osmotiskt tryck, för jag blev aldrig tung i magen och hade hela tiden gott om energi, ända in i mål.
Kommentarer på den teorin?.. :-)