Löpning Skador & Rehab 25 inlägg 22271 visningar

Ont på insidan foten, *bild*

Zäta
1985 • Trollskogen
#1
4 augusti 2008 - 21:55
Gilla
Jag hade ont i början när jag började jogga. Sen har jag inte känns av skadorna på flera månader. Men så nu igen så känner jag av smärta där jag ritat på bilden. Vad kan det vara? Precis under/bredvid "kulan". http://img378.imageshack.us/img378/7698/fot1736300erddadcs9.jpg
< < < 1 2 > > >
csaba
1973 • Malmö
#2
4 augusti 2008 kl 22:25
Gilla
har exakt samma problem.
enligt boken "idrotts skador" så heter skadan
Plantar fasciit - tendinos i senplattan under foten.
utdrag ur boken :

Plantar fasciit är en av den vanligaste orsaken till hälsmärtor hos idrottare. Det är ett kroniskt tillstånd vid senplattans fäste på calcaneus, orsakat av en kronisk traktion av detta område, ofta med mikrorupturer i senvävnaden. Vid långvariga smärtor bildas en hälsporre. Cavusfot och överpronation och mycket löpning på hårt underlag är dom vanligast disponerade faktorer.

Symptom och tecken :
Smärta vid belastning, lokaliserat baktill under foten. Morgonstelhet. i enklare fall förekommer enbart smärtor i början av träningen och en tid efter, samt under dom första stegen på morgonen, I mer uttalande fall förekommer smärtor i varje steg.

Behandling :
Avlastning, alternativ träning, NSAID-behandling och uppbyggnad under hälen, eventuell anpassning av specialsula med urgröpning för smärtande området. Töjningar av plantarfascian och underbenmuskulaturen. Injektion av kortison kring fästet för fashian kan provas en gång, men bör inte upprepas om man inte uppnår önskad effekt av den första sprutan.
Användning av nattskena för töjning av plantarfascian i en till två månader har visat sig ge goda resultat.

Victor Emilson
1984 • Stockholm
#3
5 augusti 2008 kl 19:10
Gilla
Det ser ju inte ut som det är Plantar Fasciit.

Då kommer symptomen mer längre ner på foten, alltså mer precis där senan går under foten och området omkring.

Det som du verkar ha problem med är nog att dina skor är utslitna eller att det helt enkelt är fel skor för dig.
Antagligen så har du för lite så kallat pronationsstöd i de skorna du har nu, vilket leder till att det partiet som du har ont i tillåts falla för mycket inåt när du springer.

Gå till en Löpanalysbutik och ta med de gamla skorna så får du se vad de säger.

csaba
1973 • Malmö
#4
5 augusti 2008 kl 21:07
Gilla
det var bara en gissning, för min del.
men jag har samma problem och det är ungefär på samma ställe.
har neutrala skor med ortopediska inlägg. jag är neutral på vänster, men pronerar lite på höger. och det är just höger jag har problem med.

och i mitt fall kan det varken vara skor eller inläggen. (varierar mellan, 3par inlägg och 8-9 par skor !!!)
Erik Ahrenby
1979 • Uppsala
#5
5 augusti 2008 kl 21:16 Redigerad 5 augusti 2008 kl 21:20
Gilla
Ömhet där ni beskriver kan vara tarsaltunnelsyndrom.
csaba
1973 • Malmö
#6
5 augusti 2008 kl 21:25
Gilla
ja, Erik. det är faktist dom två alternativen jag misstänker.
dock är dom ganska lika varandra.
Erik Ahrenby
1979 • Uppsala
#7
5 augusti 2008 kl 21:35
Gilla
Hur är det med morgonstelhet? Det borde det inte vara i lika hög grad vid tarsaltunnelsyndrom.
Zäta
1985 • Trollskogen
#8
12 augusti 2008 kl 19:28
Gilla
I söndags så kände jag ingenting. Vilade igår. Men idag (tisdag), har jag haft ont lite då och då på detta ställe. Och jag testade att jogga. Kunde inte ens jogga 500m Det gjorde så ont. Om jag går på tå eller ska göra tåhävningar så gör det riktigt ont. Då undrar jag vad jag ska göra? Stretcha? Jag kommer att köra voltaren iaf.
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#9
12 augusti 2008 kl 19:42
Gilla
Jag tycker du skall besöka en ortopedtekniker som kan analysera det hela. Det gäller att hitta orsaken till problemet annars kommer det tillbaka
Frida
1986 • Sollentuna
#10
12 augusti 2008 kl 22:31
Gilla
Haha, det där är "min" fot. Eller det är det inte, men om jag skulle rita en röd ring kring min "akilleshäl" där jag periodvis har obehaskänningar så är det på exakt samma ställe. Har perfekta ortosulor, div. MR-röngten och x antal möten med idrottsläkare och ortoped som gett lugnande besked: så jag kör på. Dock inte med smärtor som är så stora att de förstör löpningen, är det så illa så är det ju värre....
Frida
1986 • Sollentuna
#11
12 augusti 2008 kl 22:34
Gilla
(och det är inte plantar facsiit, inte på det stället - i mitt fall - och plantar fasciit "ska" inte sitta så långt upp mot vristen)
1975 • Göteborg
#12
13 augusti 2008 kl 14:41
Gilla
Nej Frida, det är min fot, i alla fall nästan.

Precis som du Johan gör det rejält ont när jag gör tåhävningar. I löpningen är det frånskjutet som gör mest ont. För min del är det inte så illa att jag inte kan springa alls, men det är inte behagligt att springa. Värken kommer och går lite när jag springer, ibland gör det rätt ont, ibland känns det inte alls. Känner du igen dig i det Frida? Har någon av er kommit på något som gjort problemen mindre? Även jag har bra skor som passar mitt löpsteg samt ortosulor. Skriv gärna i tråden igen om någon av er kommer på något som minskar smärtan. Det skulle vara skönt att slippa den.
Frida
1986 • Sollentuna
#13
13 augusti 2008 kl 20:45
Gilla
"Värken kommer och går lite när jag springer, ibland gör det rätt ont, ibland känns det inte alls" -

Läskigt! Det är precis samma för mig! Jag har faktiskt funderat så långt att jag nästan bestämt mig för att det bara är inbillning, just för de oförklarliga uppdykandet av känningar lite då och då (till synes utan förklaring (?))

Jag _tror_ att en sak som gör det värre för mig är att springa på ojämna underlag där foten hela tiden "vickar" i skon. Jag är inte helt säker på att det är så, men de gånger jag blivit störd av smärtkänningarna har nog oftast varit i terräng eller annan knölig löpmark.

Om jag kör hårt och trycker fram löpsteget långt på framfoten med kraftiga frånskjut så känns det också mer, men å andra sidan blir hormonpåslaget så stort att det dövar smärtan så det stör inte så mycket då. Däremot kan jag ha en trötthetskänsla/liten molande värkkänsla i området efteråt, vilket jag brukar (placebo-)bota med is... Men det är ju bara för att det känns bättre, tror inte det påverkar syndromet det minsta egentligen.

Något av detta som ni känner igen er i (Johan och Mats eller andra?)
Zäta
1985 • Trollskogen
#14
15 augusti 2008 kl 18:55
Gilla
Jag har så mkt smärta att jag inte joggar längre. Mornarna är hemska, riktigt mycket värk då.
Zäta
1985 • Trollskogen
#15
16 augusti 2008 kl 14:39
Gilla
Lite update, nu kan jag gå normalt utan att få ont. Hur länge ska jag vila innan jag börjar göra tåhävningar och börja jogga lite lätt? Jag vill ju inte vila för länge men jag vill ju inte "slå upp" skadan om man nu kan göra det. Det är ca 2 veckors väntetid till sjukgymnasten.
1975 • Göteborg
#16
16 augusti 2008 kl 21:31
Gilla
Borde du inte vänta de två veckorna då? Det är ju inte så lång tid sett i ett längre perspektiv.

Jag har inte tänkt så mycket vilka underlag jag får mest ont av Frida, jag har inte sprungit så mycket sen det började göra ont. Min update är att jag tänker vila en månad och se vad som händer när jag börjar springa igen.
1975 • Göteborg
#17
19 september 2008 kl 10:08
Gilla
Tröstlöst!

Varning för gnälligt inlägg.

Har vilat en dryg månad, käkat voltaren (som faktiskt aldrig hjäpt mig på något sätt), provsprang för några dagar sedan, smärtan kom tillbaka ganska omgående. Några dagar efter provlöpningen cyklade jag en runda och fick ont då med, nu fungerar alltså inte ens alternativträningen.

Har besökt sjukgymnast utan att bli hjälpt. Läkaren på vårdcentralen hade heller inga som helst tips eller besked att ge. Vad gör man då? Har någon av er andra hittat på något nytt?
Magnus Håkansson
1969 • Lund
#18
23 maj 2009 kl 09:24
Gilla
Tar upp denna tråden igen för att få lite tips då jag fått precis de symptom som beskrivs. Hur har det gått för er som hade problem i höstas? Gick dom över efter vila eller var det annan behandling som hjälpte? Hur många veckor tog det att komma igen?

// Magnus
Henrik Olsen
1977 • Göteborg
#19
23 maj 2009 kl 19:57
Gilla
Hade en brusten Plantar Fascea tidigare i vår och när jag släppt kryckorna hade jag smärta precis där bilden visar. 6 veckors vila och inlägg i alla skor gjorde susen, även fast långvarig belastning fortfarande kan ge smärta.
NgtSomIngenHar
1989 • asdasd
#20
23 juni 2012 kl 14:42
Gilla
Bumpar denna tråd eftersom trådskaparens bild på smärtområdet fortfarande funkar.

Har fått samma problem nu och det är inte första gången. Den lågintensiva smärtan, som är placerad där bilden visar, kommer och går och man vet inte hur pass seriöst man ska ta den för det gör inte så pass ont att man inte vill springa men samtidigt är det en ihållande smärta så det måste vara något.

Nu var det fyra år sedan tråden skapades och om någon med samma symptom (tittar speciellt på dig Frida, som hade besökt läkare och fått lugna besked och valt att köra på ändå trots smärtan) kunde följa upp och berätta hur det har gått för er. Är det läkt och varför? Det kan ju inte vara plantarfasciit väl, det sitter för högt och för mycket åt sidan för att klassas som PF eller hur? Det är inte själva senspegeln under foten som gör ont.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.