Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 3870 visningar

Stumma lår marathon

Peder Welin
1971 • Göteborg
#1
11 november 2013 - 21:40
Gilla
För andra gången på ett år stelnar (stumnar?) mina lår i sluttampen av maraton ( 1a gången började det runt km 25 och i förra veckan runt 33+km). Det stramar och blir krampkänningar oxå, i Stockholm blev det kramp, och det smyger sig på och tvingar ner farten successivt. Dricker och intar kolhydrat regelbundet och höll senast jämn moderat fart. Fick gå som John Wayne i trappor i 4 dagar och i vårdtältet sa de att insidan lår var spända efter loppet (mer än rimligt).

Är det normal mara- utmattning av benen/ låren och hur kan jag förebygga det till nästa gång för slippa det igen? Styrkeövningar för lår och core? Mer rörlighetsträning? Mer löpträning (svårt att få till för mig)? Andra tips?

Har aldrig fått detta på Göteborgsvarvet eller Lidingö loppet, men det är kanske den ytterligare milen på asfalt som tar sin tribut.
Peder
1965 • Kungsholmen
#2
11 november 2013 kl 21:50
Gilla
Jag tror det enda som hjälper är mer mängd på asfalt och mer långpass. Jag kunde/vågade inte träna sista 3 veckorna innan NYC Marathon förra veckan och jag har aldrig upplevt så stumma lår så tidigt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
11 november 2013 kl 23:57
Gilla
Håller med, tror dessutom man behöver springa långt i marafart eller långpass med fartökning, på asfalt, för att vänja benen. Långa backar är bra också - många gånger!
Peter, NYC har den extra nackdelen att det är mycket betong, benen brukar stumna snabbare där sägs det.
Peder Welin
1971 • Göteborg
#4
12 november 2013 kl 08:05
Gilla
Ok, då är det bara köra den hårda vägen och lägga in snabba långa asfaltspass. Testar nog med lite mer rörlighet o styrka någon ggr per vecka också.
PW
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.