3 november 2013 kl 09:33
Redigerad 3 november 2013 kl 09:33
Hej Mattias,
jag tycker att du överarbetar det alldeles för mycket och att du ser på det ifrån fel utgångspunkt.
Det är i mitt tycke ganska dumt att låsa sig vid siffror och "tänkt fart" och att göra jämförelser mellan terräng och asfalt och försöka hitta en översättningstabell som gör att du kan hitta ett slags "börvärde" att utgå ifrån. På en helt annan sträcka/bana så är det inte säkert att du ens kan använda samma fart/puls som utgångsvärde. På en kortare sträcka så kommer du kunna underprestera och på en långre eller tuffare bana så kommer du ju göra dig själv besviken.
Det enda dina värden kommer ge dig är en indikation på din dagsform på respektive underlag och bana. Givetvis kan du ju logga det för skojs skull och för framtida referens men egentligen så är det viktigast att du kommer ut och springer.
Just den här låsningen eller fixeringen vid en viss tid/fart (eller puls) är ganska hämmande, speciellt i början när man springer. Pulsen kommer kunna variera ganska kraftigt i terräng och har man inte jobbat upp en bra grundkondition så kanske man inte får "återhämtning under löpning" och får ner pulsen igen under passet och kommer då krokna mycket hårdare än på t ex flack asfalt så den procentuella skillnaden kommer ju att variera kraftigt över olika sträckor och tid så den är i mitt tycke inte representativ för hur det kommer fungera i verkligheten.
Det du kommer att se är din löputveckling på bägge banorna och kanske kommer de vara hyfsat lika men det kan även vara som så att skillnaderna blir större. Då kan du ju uppleva det som negativ utveckling i terrängen just för att du jämför dem inbördes.
Springer du både terrängbanor och asfalt så får du en bra mix och ju mer terräng (riktig terräng, banad terräng, skogsstigar, backar etc) desto löpstarkare och desto mer kompensationsstark blir du i kroppen. Nyttan får du med dig på asfalt - men asfalten bidrar inte lika mycket till terrängstyrkan annat än allmänkondition (om du inte springer mycket asfaltsbacke förstås).
Med ökad kroppskännedom (löpkänsla och bedömning av den "on the fly") så kommer du kunna variera dina pass efter dagsform och "veta" hur kroppen reagerar.
Då är det ju också kul att ha värden att stämma av mot under en lite längre period.
:-)
Själv är jag inte ett dugg intresserad av pulsen - jag känner när det är hållbart eller inte och jag springer sällan lågpulspass. Men, det kan vara av intresse att du hittar en ungefärlig arbetspuls för terrängbanan och sedan blir ju farten vad den blir. Samma på asfalt och där kan ju skillnaden vara ganska stor i fart.
I början kanske du kommer öka ganska snabbt på vissa saker men innan du kommer upp i lite mer mängd kanske du hamnar i en platåfas i utvecklingen som du måste kämpa dig igenom - samtidigt är det här det är viktigt att man _verkligen_ lyssnar på kroppen och ser upp så man inte drar på sig krämpor, slitage och skador när man kämpar sig igenom platåfasen och hänger upp sin löpning på en "förväntad utveckling" som inte infaller "enligt plan". En del klarar det prima, en del går sönder och en del av de som går sönder gör det efter en längre tids löpning när de tror att de är ute ur riskzonen.
Känslan är viktigast. Har du ingen löpkänsla har du inte lika stor nytta av faktiska värden. Ska du tänka ut en träningsfart så får du ju helt enkelt börja med ett par testvändor - vilket du har gjort - så du kan sätta ribban. Sedan så kan ju dagsformen variera och känner du dig stark en dag så kan du ju öka på mot slutet av passet och springa progressivt och har du en dålig dag så är det bara att gilla läget och komma tillbaka.
Min uppfattning är att väldigt många som hänger upp sin träning på i förväg uttänkta resultat och som inte ser det som ett långsiktigt engagemang oftare än andra tröttnar när verkligheten inte lever upp till förväntningarna - eller så blir de fartblinda och skadade när kroppen inte hänger med.
Sedan finns ju de som tänker ut en plan och lyckas förverkliga den med råge - förhoppningsvis tillhör du den kategorin :-) men jag skulle rekommendera att samla data men att använda dem lika mycket som ett retrospektivt hjälpmedel som för framtida träning. Använder man det retrospektivt så ser du ju faktisk utveckling och en faktisk utveckling kommer du ju att få oavsett.
Mejkar det sense? Yes? No?