Löpning Kläder, Skor & Prylar 4 inlägg 3998 visningar

behövs mer än ett par skor

Åsa Nelin
1958 • Onslunda
#1
11 oktober 2013 - 16:48
Gilla
började springa för ett år sedan, först bara inne på löpband, men sen i våras utomhus, jag har ett par asics gel number 14, kanon sköna skor, jag brukar variera mellan footbalance sulan och sulan som följde med skorna,
Jag springer nu tre pass i veckan 15-20 km/vecka, Behöver jag skor att byta med? Ska det vara samma märke eller ska jag ha något annat att byta med? Jag har tyvärr märkt att jag får ont utsida vä fot vid knölen bakom lilltån, när grusvägen är nyskrapad känns stenarna igenom/mellan sulan på något vis, och jag försöker därför springa mer på asfalt.
Tips på bra skor till mej med artros i knä, fötter och höft, därför har jag bra dämpning på skorna
Micke Larsson
1971 • Norge
#2
11 oktober 2013 kl 17:29 Redigerad 11 oktober 2013 kl 17:29
Gilla
Behövs gör det inte, men det blir roligare och anses vara nyttigt för kroppen. Finns även teorier om att skorna håller längre (alltså fler mil per skopar), så jag kan inte komma på några som helst nackdelar med att ha flera par, mer än möjligen om man har en väldigt trång hall.

Om det är samma märke spelar ingen roll. Generellt försöker jag sträva efter spridning på skohyllan. Har jag ett par nyinköpta lätta skor sköna för snabba pass på asfalt vill jag hellre köpa skor som passar för långpass i terräng osv.

Det där med bra dämpning för artros vill jag egentligen inte uttala mig om, men när jag haft problem med höfter och knän (inte artros) har jag upplevt att barfotapassen (alltså ingen som helst dämpning) har känts skonsammast för kroppen eftersom jag då jobbar hårdare med att få till ett mjukt löpsteg än om jag har väldämpade skor på fötterna. Bara en tanke.
Acke5
1959 • Göteborg
#3
11 oktober 2013 kl 17:53 Redigerad 11 oktober 2013 kl 17:55
Gilla
" Jag har tyvärr märkt att jag får ont utsida vä fot vid knölen bakom lilltån,.."

Så var det för mig också. Det försvann så sakteliga utan att jag kan säga exakt när och varför; men ett gammalt skopar fasades ut och jag började alternera mellan flera olika skor, av olika fabrikat. (närmare bestämt 3 par).

Kanske en sommar med barfotadagar (ej löpningen) kan ha haft viss betydelse?

Har du plats och råd, så skadar det säkert inte med flera olika modeller/fabrikat.
Carl
1981 • Halmstad
#4
11 oktober 2013 kl 18:51
Gilla
"Behövs" gör det väl inte, man kan ju dra det till sin spets och springa barfota om man är tillräckligt tuff.
Men de flesta har nytta av att alternera mellan skor som sliter lite olika på fötter och kropp. Dessutom, som tidigare påpekats, är det troligt att skorna håller längre. Sen är det ju kul att kunna plocka på sig ett par skor som är någorlunda anpassade för det pass man tänkt köra.

Själv alternerar jag mellan två par, båda väldämpade mängdträningsskor, men letar efter ett par lättare och kanske även ett par trailskor. Har märkt att det hjälper mig att motverka blåsor, blånaglar och övriga krämpor i fötterna. Kanske är det bra för övriga kroppen med.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.