Löpning Övrigt 134 inlägg 3670 visningar

Lösspringande hundar

Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#1
5 juli 2008 - 01:45
Gilla
Var ute och gick med brorsans hund (Jackrussel) idag och stod i godan ro och väntade på att han skulle kissa färdigt när två stora hundar plötsligt kommer framrusande ut ur skogen och attackerar honom. Ägarna befinner sig som vanligt en bra bit bakom hundarna som totalt ignorerar alla kommandon och tillrop. Själv försöker jag desperat skjuta bort dessa bestar meddans dom hugger och morrar efter brorsans hund. Hinner bara tänka "Vafan ska jag säga till brorsan?!" Som tur är så lyckas jag få tag på min hund och lyfta upp den från marken och sedan får ägarna äntligen tag på sina hundar. Efteråt är det den gamla vanliga visan "Dom är så snälla så!" "Dom har aldrig gjort så där förut!" "Jättekonstigt att dom reagerade så där?" Min brorsas hund är också väldigt snäll men det hindrar inte att jag alltid håller honom kopplad när jag vistas i närheten av andra människor och hundar.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
1979 • Strängnäs
#2
5 juli 2008 kl 10:06
Gilla
Tyvärr så tycker jag att det är vanligare med lösa hundar än med kopplade iaf på mortionsspåret som jag springer på.

Dom där orden "han/hon är så snäll så" det är det värsta jag vet!

Jag fick en hund (liten och rufsig) efter mej förut en gång och ägaren skrek att jag skulle stanna för hunden följde efter men är det verkligen mitt ansvar som löpare? Jag blev arg och fortsatte springa (springer ju på tid) och hunden följde med mej en bra dit sen vet jag inte vart den tog vägen.
Anette Björkman
1978 • Lund
#3
5 juli 2008 kl 10:51
Gilla
Det är helt klart hundägarens ansvar. Blir själv förbannad när det kommer lösa hundar springande. De kanske är väldigt snälla hundar mot dem som ingår i deras "flock" men jag är en okänd person och då är de inte alltid snälla. Jag blir också förbannad på folk som inte har koll på sina hundar för stora hundar kan vara riktigt skrämmande även för mig som vuxen. Jag är inte jättevan vid hundar och jag ska inte behöva ha ett ansvar gällande hur jag ska bete mig i löparspåret pga det finns folk som inte har sina hundar i koppel. Är det inte så föresten att det är koppeltvång i tätbebyggda områden och särskilt under tider då djur i naturen får ungar?
Marie Sandblom
1974 • Munkedal
#4
5 juli 2008 kl 11:34
Gilla
Det är generellt hunförbud 15 mars till 21 augusti. Alla hundar skall då alltid stå under förarens kontroll. Detta innebär inte nödvändigtvis koppel utan dom kan gå lösa om dom är så lydiga att dom typ går fot ändå. Men om dom sticker och hittar på sådana saker som ni ni beskriver så står dom ju inte under förarens kontroll, och det är straffbart!
Denna tidspeiod med hundförbud gäller ALLA hundar, för att naturen vid den här tidpunkten är djuren barnkammare. Det skall dock obsvereras att samma regler gäller för hundar som inte för tillfället används till jakt även under öviga året. Alltså, en sällskapshund skall ALLTID stå under förarens kontroll, och ända sättet att garantera det är ju koppel...
Sven Andersson
1966 • Kista
#5
5 juli 2008 kl 11:47 Redigerad 5 juli 2008 kl 11:48
Gilla
Ja, men sedan gäller också t ex kommunala lokala ordningsföreskrifter, och de flesta kommuner har alltid koppeltvång på offentlig plats (vilket i princip är all stadsplanerad mark, gator, vägar, torg, parker, trottoarer, gångbanor, cykelbanor, idrottplatser, kyrkogårdar m.m.). Dessutom gäller nästan alltid att hund alltid skall vara kopplad i motionsspår (som ofta också är formellt definierade som offentlig plats). Och det är HUNDÄGARENS SKYLDIGHET att veta vad som gäller i den kommun hundägaren befinner sig för tillfället. Böterna är inte triviala, har för mig 1500:- per hund och gång om man polisanmäler, men det kan jag inte verifiera.

Ps: I vissa kommuner är det dessutom helt förbjudet att föra hund på kyrkogårdar, badplatser och idrottsplatser.
1969 • Sala
#6
5 juli 2008 kl 12:41
Gilla
Jag har dessutom en aning hundskräck, och det spelar ingen roll vilken sorts hund det är. Häromdagen fick jag nästan panik när en hund kom springade mot mig på trottoaren och nafsade mig kring benen så att jag snubblade över den. Jag förlorade både tid och humör.
Fredrik Sandqvist
1975 • Oskarshamn
#7
5 juli 2008 kl 15:17
Gilla
För några år sedan åkte jag rullskidor förbi ett hus, helt plötsligt kommer det en hund rusande från gården. Han skällde åt mig men när jag åkt förbi så vände han inåt mot huset. Jag blev lindrigt sagt skiträdd. Oavsett hur snälla hundarna är enligt sina ägare så är jag hundrädd. Om jag hade blivit attackerad så tror jag inte jag hade tvekat att använda stavarna för att mota bort den. Lösspringande hundar är läskiga!
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#8
5 juli 2008 kl 18:18
Gilla
Som hundägare skäms jag och blir förbannad över dessa idioter som inte har vett att hantera sina hundar och därmed drar vanära över oss andra, som (tror jag) utgör de flesta av hundägarna.
Min hund är förvisso liten (en dvärgpinscher) men självklart är hon kopplad när vi är ute och går eller springer, och andra människor (eller hundar) skall självklart inte bli besvärade av henne.
Det finns en lång tråd på Puls om hundar i motionsspåret, läs på egen risk ;)
Trots att jag är hundägare själv skulle jag inte tveka att sparka till en hund som hoppade och högg efter mig, det är ägarens ansvar att ha koll, alltid!
Sara
1979 • Wales
#9
5 juli 2008 kl 20:47
Gilla
Där jag springer är det alltid massor av lösspringande hundar. Oftast har ägarna hyfsad kontroll på hundarna, men inte alltid. Jag är mest rädd för att snubbla på hundarna faktiskt, samt att det är rätt irriterande så klart.

I torsdags fick jag dock en puss på vaden av en liten golden retriever-valp :) Jag var ganska sur på ägarna, men man kan ju förstå att en så ung hund inte fattar själv att den ska hålla sig undan.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#10
5 juli 2008 kl 22:06
Gilla
Lyft hunden och ta den med dig. Borde ju lära hundägarna att ha den kopplad i fortsättningen...
1979 • Strängnäs
#11
5 juli 2008 kl 22:15
Gilla
Magnus: jag har haft såna tankar men sen har jag börjat tänka på hur jag skulle förklara att jag bär runt på deras jycke..
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#12
6 juli 2008 kl 00:08
Gilla
Stanna, plocka upp, spring iväg, sätt ner den när du hunnit utom synhåll, fortsätt springa. Inget behov att förklara nånting, hundägaren blir skitsur, men även väldigt orolig en stund, och den oron är det vi vill utnyttja.

Eller du kanske ska börja springa i en t-shirt med texten "Trying to make a point here" på ryggen :)
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#13
6 juli 2008 kl 00:09
Gilla
Sen kanske inte riktigt det tricket passar för hundrädda löpare :)
Johan I
1987 • Örebro
#14
6 juli 2008 kl 00:15
Gilla
Låter som om ni pratar om någon sorts boll eller sten eller något =P Så lätt är det väl inte att plocka upp en stor hund och springa med den i famnen sen, det brukar inte direkt vara så att de väger så lite samt att de sprattlar mycket för att de vill ner igen... så filma gärna denna händelse när den utförs! :D
Mathias Axelsson
1975 • Örebro
#15
6 juli 2008 kl 00:23
Gilla
Lyft luren och ring 11414, så hamnar du hos polisen, be om att få upprätta en anmälan om misshandel och brott mot hundlagen. Förhoppningsvis så kan hundägarna åtalas och hunden avlivas. Personligen anser jag att 80 % av alla djurägare inte skulle ha husdjur. Många hundar och katter utsätts för djurplågeri, särskillt av de som är sk "kattvänner" och har 7 katter i en liten lägenhet.

OT. I bostadsområdet där jag bor diskuteras att på nytt sätta ut burar och fånga in katter. Ägaren får då lösa ut katten alternativt avlivas den. Kattägare kan även tvingas betala byte av sand i sandlådor om kattens förehavanden upptäcks.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#16
6 juli 2008 kl 02:01
Gilla
Om samtalet innebär att hunden ska avlivas så tycker jag absolut inte att folk ska ringa polisen. Folk är aningslösa och oförstående inför andras problem och åsikter. Upplys dem då. Många behöver upplysas, och framförallt påminnas med jämna mellanrum för de glömmer fort. Men det gäller vad som helst och har inget med hundar att göra, så vill du slippa såna problem så finns bara en lösning, totalt avlivande av hela mänskligheten.
När inga människor finns kvar tror jag vi, _eventuellt_, löst problemet...
Mathias Axelsson
1975 • Örebro
#17
6 juli 2008 kl 08:35
Gilla
En hund som hoppar på andra hundar eller människor har inget försvar för att finnas. Då har hundägaren brustit i sin kontroll av hunden. 2 saker finns då att göra, avliva eller munkorg. I grunden är det hundägaren som inte har kontroll, men det är hunden som man måste avliva.

Vi andra medborgare ska aldrig, aldrig aldrig behöva utsättas för hundar som kommer rusande mot oss och försöker bita. Bättre att avliva hunden direkt än att låta den bita några gånger för att sedan kanske bita sönder någon totalt.
1964 • Torsby
#18
6 juli 2008 kl 10:48
Gilla
Många som blir hundägare borde inte bli det alls, nån gång
som hundrädd var jag nära sluta med löpning för många år sen.

det är som sagt förbjudet att ens ha den snällaste hund lös i dessa årstider
sån är lagen
men i vilken årstid som helst får man inte ha en hund lös om den inte i "prinsip" går i koppel, det betyder att hur lös och långt från ägaren den är så får den inte ta notis om dig och ens nosa på dig
för om man inte vill att hunden ska nosa på mig så ska man väl inte behöva utsättas för det eller hur?

tänk om vi "hundrädda" skulle gå emot hundägarna och nosa lite på deras hals eller skrev, vad skulle de tycka om det?.
principen är den samma tycker jag. jag blir lika kränkt som dom skulle bli

NEJ JAG UPPMANAR ALLA ATT ANMÄLA TILL POLISEN
BE OM DERAS NAMN OCH ANMÄL DOM, SAMMA DAG!

då kanske det uppmärksammas lite bättre och vi får se fler människor i motionsspåren, för många kanske stannar hemma än joggar i skogen pga, rädsla
Patrik Billberg
1973 • GBG
#19
6 juli 2008 kl 11:42 Redigerad 6 juli 2008 kl 11:59
Gilla
Ifrån Mikaels inlägg: "Trots att jag är hundägare själv skulle jag inte tveka att sparka till en hund som hoppade och högg efter mig, det är ägarens ansvar att ha koll, alltid!"
Jag tycker snarare att man skulle fota till hundägarn då denna har missat en stor del i hundens uppfostran.

Sen har vi mathias här ovan: "I grunden är det hundägaren som inte har kontroll, men det är hunden som man måste avliva."
Varför inte omplacera och avliva hundägarn det är ju inte hundens fel till det beteende den har.

Själv hundägare till 2 st golden var av en springer med mig på de kortare rundorna alltid lös då han alltid springer vid min sida.Mina hundar har i hela sitt liv gått 95% lösa och 5% i koppel. Förrutom att den gammla börjar höra lite illa så har detta fungerat mycket bra. Tycker mig som hundägare att ha koll på mina hundar.

Har själv fått hundar efter mig men har löst detta med att bara stanna och gå emot och vråla NEJ med händerna riktade emot hunden. Detta har alltid resulterat i tvärnit ifrån hund varpå jag jagar iväg denna bort till ägarn. Efter det så tar man hand om ägarn.
Sven Andersson
1966 • Kista
#20
6 juli 2008 kl 11:59
Gilla
Patrik B, är det tillåtet att ha hund lös där du springer? Dvs inte förbjudet enligt lag, förordning, eller lokala ordningsföreskrifterna? För du har väl tagit reda på det eftersom du är skyldig att veta det?

Om det inte är tillåtet är du ju en av dessa hundägare du själv nämner här ovan citat: "...fota till hundägarn..." och "...avliva hundägarn...". Lös hund är lös hund.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.