Löpning Träning 3 inlägg 5656 visningar

Hur tränar ni som kör klassikern?

2006 • Alingsås
#1
1 juni 2013 - 21:46
Gilla
Ni som kör klassiker, hur tränar ni? Underhåller ni alla discipliner under hela året, eller har ni säsonger för dem? Åkte på en benhinna vid slutträningen inför Gbg-varvet och jag misstänker att orsaken bestått av en kombo av saker.

För att slippa skadeproblematiken funderar jag på att köra alla discipliner året om i en större utsträckning än tidigare, detta för att slippa upprampning, problemet är dock att den klassiker-"tävlingen" som ligger närmst får mindre grenspecifik träning då veckan delas med alla de andra delgrenarna. Idag kan jag träna 5 ggr/ v (3 lightpass och 2 hårdare eller längre pass) för att inte känna mig övertränad.

Så hur gör ni som kör klassiker?

Tacksam för svar.
Rikard
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#2
1 juni 2013 kl 22:26
Gilla
För egen del har jag kört löpning som grundträning och springit lika mycket, t o m ökat löpningen något jmf med för ett år sedan. Mest dock för att jag vill komma lite längre i just löpningen. Såg också löpningen som bra grundträning till skidorna. Där det mest blev lite teknikträning innan vasan. Cykla har jag bara gjort sedan i mitten av mars. Dragit ner löpning med ca ett pass/vecka till förmån för cykling. Men annars ingen större skillnad. Simningen började jag med i höstas, september och har kört den parallellt med alla övriga grenar. Fördelen med simningen är att den stör inte den övriga träningen. Cyklar dy mycket kandet störa löpningen (trötta ben) o vice versa. Men simma fungerar alltid och upplever det också som en bra återhämtningsträning. OM man nu inte kör en massa MAX-pass. Svårgiheten ligger i, precis som du säger, att det är många grenar. Varje gren kräver sin tid. Och där får var och en utgår ifrån förutsättningar för träning och ambitionsnivå. Som tummregel tänker jag 3 pass/vecka per gren. Med undantag från skidorna:)
2006 • Alingsås
#3
2 juni 2013 kl 15:44 Redigerad 2 juni 2013 kl 15:44
Gilla
Tack för återkopplingen Emma. Du verkar köra väldigt många pass i veckan, fler än vad jag grejar i dagsläget. Din princip är dock intressant, och när jag läste mitt eget inlägg en gång till så såg jag nästan svaret själv - det är ju just varje upprampning som ställer till det för mig, så jag får väl försöka undvika ta onödiga break så jag slipper upprampning. Med mina 5 pass/ v så är det ju fullt möjligt att greja, får ju dessutom ett extra pass till grenen vars tävling ligger närmast.

Känner också precis som du vad simningen beträffar, att den inte stör så värst mkt faktiskt. Köpte racer förra sensommaren, och fick inte ihop så många pass som önskat, och värre blev det när vintern kom, för träningscykel >1h var dödligt tråkigt tyvärr, vet inte hur jag skall lösa detta idag. Rullskidorna står dock servade och klara och väntar, och efter VR är det dags, längtar nåt förskräckligt :)
Tack för svaret Emma!

Rikard
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.