Löpning Övrigt 16 inlägg 6478 visningar

Hålla höger

Tobias Hartzell
1980 • Gläshed
#1
10 april 2013 - 10:33
Gilla
Har funderat lite på hur ologiskt det är att man ska hålla till höger när man ska bli omsprungen. Varför är det så? På bana så blir man ju alltid omsprungen på högersidan, och när man kör bil - vilket ju är tvärtom mot löpning - så blir man ju alltid omkörd på vänstersidan.

Man får ju lära sig att man ska hålla till vänster på vägen när man går/springer, men helt plötsligt när det är "tävling" så blir det tvärtom. Varför har det blivit så? Och varför är det tvärtom mot banlöpning. Det är ju inte så konstigt om "oerfarna" löpare inte håller till höger - eftersom det är tvärtemot vanliga "fotgängarregler".

Någon mer som har svårt att släppa tankarna om detta mysterium? Finns det någon förklaring?
Sven Andersson
1966 • Kista
#2
10 april 2013 kl 10:40
Gilla
Vettig fundering, På löptävlingar (ej bana) är det logiska att hålla ytterläge för långsamma. Dvs höger ELLER vänster beroende på hur banan ser ut just där (ogillar det kategoriska "håll till höger") . På tävling på bana äger man sitt spår. Vill nån springa om får de göra det nån annanstans än just där jag springer.
Sven Andersson
1966 • Kista
#3
10 april 2013 kl 10:48
Gilla
Ja men harar är harar och inte tävlande.
mats nilsson
1965 • Alingsås
#4
10 april 2013 kl 10:52
Gilla
Tobias, din fundering leder vidare till min undran:
Har på träning funderat en del på höger och vänster. Jag håller till vänster i spåret men vid kanske vart 3e möte måste jag gira till höger eftersom mötande person springer på höger sida. Osäkerheten kommer även när man springer ikapp någon som nyttjar mittenfilen, man har ingen aning om till vilken sida hen viker när dom märker att jag ska förbi. Finns det någon "etikettregel" på vilken sida om spåret man ska springa?
1977 • Eskilstuna
#5
10 april 2013 kl 10:53
Gilla
Att gå på vänster sida gäller ju bara på vägen.
På en gångbana eller GC-väg finns väl inte någon direkt regel (och om det finns skulle jag säga att det är högertrafik även för gående). Kommunen här tycker att den oskrivna regeln är att man går på den sidan som är längst i från vägen, och cyklar närmast vägen. I praktiken både går och cyklar de flesta mitt i känns det som.
I Stockholms rulltrappor är högertrafik en självklarhet, precis som på Karl Johan i Oslo
1977 • Eskilstuna
#6
10 april 2013 kl 10:59
Gilla
Jag ser det som självklart att hålla mig höger kanten i spåret, på trottoaren på GC-vägen, i köpcentrat etc. Så länge det inte finns några andra markeringar så klart.

Jag inser dock att de flesta håller sig själva fart fan dom vill och är totalt omedvetna om folk runt i kring, dom kan ju flytta på sig känns det som de flesta tänker, eller tänker är nog för mycket begärt i de flesta fall.
1962 • Skirknäs
#7
10 april 2013 kl 11:02
Gilla
"I trafiklagstiftningen är det inte reglerat på vilken sida man ska gå på en kombinerad gång-, cykel och mopedbana. Fordon ska dock föras till höger (högertrafik) och därför är lämpligt att gående går längst till vänster i färdriktningen. Jmf utdrag ur Trafikförordningen nedan:

Trafikförordningens 7 kap. 1 § (utdrag): "Gående som använder vägrenen eller körbanan skall om möjligt gå längst till vänster i färdriktningen."

Är den kombinerade gång- och cykelbanan utmärkt med påbudsmärket "Gång- och cykel- mopedbana" där banorna är åtskilda, ska gående och cykel/mopedförare följa märkets symbol.

Beträffande gångbana (trottoar) och övergångsställe rekommenderar NTF att gående vid möte med annan gående håller till höger.
Tobias Hartzell
1980 • Gläshed
#8
10 april 2013 kl 11:04
Gilla
Henrik:

Du har rätt att det inte finns någon regel på gång/cykelväg men det står ändå att läsa i trafikförordningen 7 kap. 1 § att de som färdas snabbare (rullskidor m.m.)skall hålla höger. Joggare borde ju i detta fall räknas som snabbare än gångtrafikanter, och den enda logiken jag kan tänka mig fram till är att ju långsammare det går, desto mer håller man åt vänster. Jag hittade detta på NTF och kopierar in texten. Det finns ju inga klara regler som sagt så ursprungsfrågan om varför man just ska hålla höger verkar inte heller kunna besvaras med annat än att det bara blivit så...

"Trafikförordningen 7 kap. 1 §
Gående skall vid färd på väg använda gångbanan eller vägrenen. Om det inte finns någon gångbana eller vägren, skall gående använda cykelbanan eller körbanan…
Gående som använder vägrenen eller körbanan skall om möjligt gå längst till vänster i färdriktningen. Den som åker rullskidor, rullskridskor eller liknande och som färdas med högre hastighet än gångfart skall dock färdas längst till höger om det är lämpligare.

I trafiklagstiftningen finns ingen bestämmelse om var man ska gå på en gång-, cykel- och mopedbana. Den enda reglering som finns i trafikförordningen är att gående som använder vägrenen eller körbanan om möjligt ska gå längst till vänster i färdriktningen. Det verkar därför rimligt att man går till vänster i färdriktningen på en gång-, cykel- och mopedbana (gemensam bana)."
Mattias
1974 • Borås
#9
10 april 2013 kl 11:21
Gilla
Det känns naturligt att hålla till höger när man ska bli omsprungen. Det är ju samma i trafiken, man ligger i högerfil och den snabbare trafiken kör om på din vänstra sida.

På bana är det väl lite olika, i kurvorna bör man väl hålla till höger för att låta de snabbar löparna få innerspår. På rakorna spelar det kanske mindre roll. På tävlingar är det ju sällan man möter någon som springer mot trafiken så där går det ju att vara konsekvent.

I vardagen springer man ju på vänster sida, antar att tanken är att man ska kunna hålla koll på bilarna så att man inte får dom i ryggen på sin sida. På gång- och cykelväg känns det naturligt med högertrafik.
1977 • Eskilstuna
#10
10 april 2013 kl 11:42
Gilla
Rent praktiskt är det viktigare att hålla till kanten, än vilken kant.
Att som gående, springande, cyklande, krypande eller vad som, ligga mitt i är det värsta tänkbara, och framförallt totalt hänsynslöst mot andra.
Om jag håller mig på min kant, höger om det inte är en bilväg, och jag möter någon som istället håller till sitt vänster så byter jag helt enkelt sida säkert 10-20m innan mötet sker. Jag har liksom inget behov av att hålla min kant om någon annan vill något annat, däremot vill jag ju inte behöva stanna eller springa på någon.
Sven Andersson
1966 • Kista
#11
10 april 2013 kl 11:48
Gilla
Gällde inte TS fråga TÄVLING?

På bantävling har man ingen som helst skyldighet att hålla ut på högre banor för att släppa fram omlöpare. Däremot bör man väl inte göra sig onödigt "stor", om det inte är spurtstrid...
1978 • Arboga
#12
10 april 2013 kl 11:49
Gilla
Igår fick jag uppleva alla tre varianter av att hålla sig på sin kant i komunen badhus:

Två banor är avsatta för motionssim.
- En håller långt till höger
- En håller sig i mitten av höger bana
- En håller sig i mitten mellan båda banorna (oavsett simriktning)
Plus några tlll som simmar lite överallt utan någon positionsstategi

Jag for mest runt som en flipperkula för att försöka komma fram...
1973 • Aplared
#13
10 april 2013 kl 12:48
Gilla
Problemet är väl egentligen att "långsam" inte är definierat?.
Vem är det som är långsam är det löparen som håller 6,00 eller löparen som håller 5,00 tempo eller är det nån annan??
Sen så kan det ju vara så att en som är "långsam" faktiskt kommer ikapp någon som har ännu lite lägre tempo och måste ta sig om osv.... det är väl lite av kärnan i att få detta att fungera som jag ser det...
Annars tycker jag att Jans regel 2-4 i inlägg#14 är klockrena :)
Moritz Lübke
1983 • Solna
#14
10 april 2013 kl 13:05
Gilla
Denna gången har debatten dock en stor skillnad mot den vanliga - det handlar just nu INTE om trafikvägar och var cyklisten/joggaren ska vara på delade vägar eller användning av vägar där man egentligen inte har någonting att göra som gående.

Frågan handlar uteslutande om vägar där det bara ska finnas en enskilt grupp.
Eftersom vi lever i ett land med högertrafik tycker jag att man håller till höger om man springer/går/... på ett spår som är tänkt just för det man gör och bara för det (inte delade banor etc). Man cyklar på höger sidan av cykelbanan, man går på höger sidan trottoaren eller rulltrappa, man håller till höger på stigarna etc.

Utom möjligtvis på tävlingar där alla har liknande hastighet. Jag har aldrig hört talas om att man borde öppna insidan under ett 800m-lopp för snabbare löpare, medan man kanske kunde göra så om man blir varvat på millopp eller liknande.
Tobias Hartzell
1980 • Gläshed
#15
10 april 2013 kl 14:08
Gilla
Det var inte meningen att röra upp några känslor om detta, utan var bara nyfiken i "historien" bakom detta. Men, det kanske duger gott som svar att vi har högertrafik i landet och därmed ska vi även följa den principen vid löpartävlingar.
Jag antar då att situationen är den omvända i länder med vänstertrafik, eller gäller även "håll höger" där? Någon som joggat runt på tävlingar utomlands som kan bekräfta?

Som sagt, jag vill inte göra någon upprörd eller ifrågasätta huruvida det är korrekt eller inte att hålla till höger - utan jag undrade bara varför. Har det någon annan förklaring, t.ex. att det är lättare för en löpare framför att vrida nacken åt vänster för att kika på "omspringare" eller att det är lättare att som "omspringare" att försvara sig med högerarmen om den man springer om blir arg?

Ibland reagerar ju folk väldigt kraftigt ifall man inte ligger till höger, så jag tänkte att det kanske fanns någon historisk "lag" om detta...
Tim P
1981 • Västerås
#16
10 april 2013 kl 18:53
Gilla
För Premiärmilen uppmanade arrangören att man skulle hålla till vänster, iofs om man höll på att bli varvad, men det tolkade jag som att "omsläpparna" skulle hålla till vänster. Den banan springs moturs (2 varv) vilket jag antar var anledningen till uppmaningen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.