Löpning Träning 5 inlägg 5253 visningar

vilka skor ska jag välja?

1966 • Humlarp
#1
19 mars 2013 - 20:57
Gilla
Hej!
Jag har tränat löpning i 10 månader, är 47 år, väger 94 kg. Jag har pers 50.14 på milen, 1,26 på 17 km terräng och 13,45 på 3 km.
Jag tränar inför sydkustloppet, 21 km som går 27 april.
varvar intervall, snabbdistans och långdistans. Har löpt 15-18 km 7 ggr senaste 6 veckorna.

Hur ska jag tänka och lägga upp mitt lopp? Jämnt tempo hela vägen? När brukar det vara som jobbigast? Behöver jag springa hela distansen innan loppet?

En annan fråga.
Jag började träna i ett par Lunarglide men tyckte hela tiden att de var svampiga utan kontakt med underlaget. När vintern kom köpte jag ett par Icebug som jag gillar skarpt. Har fortsatt springa med dem på bar asfalt. Vill nu köpa lättviktsskor såsom typ nike free eller adizero. Jag undrar vilka lättviktsskor som enligt er erfarenhet, skulle passa mig?
Tacksam för svar

vänligen
1966 • Humlarp
#2
19 mars 2013 kl 21:37
Gilla
Får väl lägga till att jag är 1,94 lång..
1966 • Humlarp
#3
20 mars 2013 kl 06:56
Gilla
Någon som har ngt tips?
skulle brooks green passa bra? Eller blir kinvara böttre då jag har ganska långsmala 40-skidor??
1965 • Täby
#4
20 mars 2013 kl 11:05
Gilla
Jag skulle rekommendera Brooks Green Silence. Dels för att dom ju är så bus-billiga nu (om din storlek finns kvar på fruugo.se) och dels för att dom har lite högre drop. Vet inte vilka Icebugs du har haft, men om det var såna som främjar landning mer under dig så kommer Brooks att funka utmärkt för det. Att minska för mycket drop på en gång kan vara slitsamt för hälsenorna. Sen är det ju bra att varva skor, så då kanske du skaffar Kinvara också (snart kommer 4:an, då blir både 2:an och 3:an billiga).

Loppet kan jag inte tipsa om, eftersom jag inte har sprungit just det. Att känna på hela distansen är inte fel, annars skulle jag rekommendera minimum typ 16-17 km. Vad gäller upplägget beror det ju på själba banprofilen, men också din målsättning. Om löpningen är mer långsiktigt så skulle jag sikta på mer jämt och hanterbart tempo. Hellre stabilt och lite tråkigt än crash and burn - det senare finns det gott om tid för senare mer mer erfarenhet i dig och så... :-)

Men andra här har större erfarenhet än mina handfull halvmaror...
1974 • Lund
#5
20 mars 2013 kl 19:00
Gilla
Jämn fart är alltid bäst om det är hyggligt plant. Är det ett berg eller någon svår terräng i vägen så kanske man kör taktik långsammare där och snabbare runt det jobbiga. Kanske är jämn puls egentligen det man vill åstadkomma.

Kör själv Kinvara, och är nöjd men det är lite olika vad folk tycker om, det värsta är att man inte vet förren man provat ett tag så man får räkna med ett sneköp lite då och då. Tycker du det är kul att springa så är det lite kul med ett par olika typer av skor, jag har ett par racers, ett par teräng skor och ett par lite mer dämpade skor igång hela tiden. Väljer lite olika beroende på pass.

Jag tycker precis som Tibor att 16-17km är bra om du åtminstone gjort innan. Det var precis vad jag hade gjort innan min första halvmara.

Sydkustloppet är jättefint, har bara sprungit det en gång (först året), men det kommer bli bra! Banan är lite mer krävande än andra banor (om det fortfarande går en bit på stranden) så räkna med att du kommer göra nytt PB på nästa.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.