Triathlon Triathlonträning 11 inlägg 6955 visningar

Triathlon förberedelser

Henrik
1977 • Södertälje
#1
18 augusti 2012 - 00:43
Gilla
Jag har anmält mig till "ITU World Triathlon Stockholm" motionklass för olympiska distansen.
Jag ser fram emot tävlingen, men dilemmat är att detta gjordes nu en vecka före tävling och jag har ingen tidigare triathlonspecifik tränings eller tävlings erfarenhet.

Jag tränar triathlon grenarna var för sig, så tekniken och konditionen är hyfsad, däremot så har jag inte kombinerat de olika träningsmomenten.

Hur gör jag på bästa sätt för att förbereda mig på tävlingen så den blir bra genomförd.
Jag har inte allt för höga krav på tider, men vill minimera onödiga tidsförluster och mest koncentrera mig på hålla ett uthärdligt tempo.

Jag har kollat på några träningsprogram, men de är ofta 8 veckor eller mer före tävling.
Jag utgår ifrån att det är mest teknik i bytena samt några pass med simning/cykel och cykel/löpning och därutöver vila att fokusera på nu med en vecka kvar.

Rekommeneras det att prova på hela distansen tidigt i veckan eller bättre köra delmoment med avkortade distanser för att känna på?

Tack på förhand.
/Henrik
Christian Andersson
1984 • Linköping
#2
18 augusti 2012 kl 01:21
Gilla
Glöm inte bort växlingarna, träna på dessa så kan du spara in lite tid. Jag skulle ha övat alla grenarna med både T1 och T2 som ett slags genrep.

Lycka till!
1976 • Sollentuna
#3
18 augusti 2012 kl 09:06
Gilla
Kom till sjöhistoriska nu på onsdag på träningskväll. Där körs en mini sprint, precis som en riktig tävling med alla moment, växlingsområde etc.
1976 • Sollentuna
1973 • Broddetorp
#5
18 augusti 2012 kl 10:10
Gilla
Öronproppar under simningen kan spara en del tid för dig i T1. Jag, och många med mig, känner mig rätt snurrig i huvudet någon eller några minuter efter simning i kallt vatten (utan proppar). Det blir svårt att fippla med skor och kläder effektivt då.

Några längre brickpass, eller hela distansen, hinner du ju kanske inte med nu, men som du skriver kan det vara värt att testa själva växlingstekniken - torka sig, få på sig skor å sånt. Kanske köpa "gummiband" till löparskorna - såna där spriraler som en del barn har vet du.

Om du inte simmat i öppet vatten kan det vara värt att testa det och öva på att hålla riktiningen.

Testa också kläder. Hur känns det att cykla och springa när de är blöta? Jag fick t.ex. skavsår av att springa i mina cykelbyxor så jag körde i vanliga shorts istället.

Lycka till!
Pär M
1969 • Umeå
#6
18 augusti 2012 kl 16:33
Gilla
och jag använda badbrallor med kortben. (funkade för mig att cykla i dom när dom var blöta)

alltid bra att träna växlingarna (för att kolla kläder och skor och sånt) typ tejpa igen alla hål på cykelhjälm :-)
((fick huvudvärk av vinden))
Henrik
1977 • Södertälje
#7
19 augusti 2012 kl 01:41
Gilla
Tack för era råd. Jag har kollat upp lite mer information idag samt testat att simma i våtdräkt i inomhusbassäng.

@Christian: Jag har kollat några videos//instruktioner på youtube idag, men får testa dem i praktiken under veckan.

@Cleas: Kanon, skall se till att ta mig dit på onsdag och prova minisprinten om jag kan.

@Janne: Jag kör alltid med proppar, men i form av hörlurar och mp3 spelare i badmössan när jag simmar, men kanske skippar det under tävlingen.
Jag får prova på några brickpass och växlingar i veckan vid kanske 2-3 tillfällen.
Jag har simmat i öppet vatten, men inte med våtdräkt, så även detta skall provas. Det kan hurusom vara knepigt att hålla riktningen har jag märkt.
Jag får prova på både klädbyten och sedan vilka kläder som kan vara lämpliga. Kör de flesta löpningen fortsatt med cykelbyxor och cykeltröja?

@Pär: Så du bytte inte till några cykelbyxor från simningen? eller missförstår jag och man har badbyxorna under cykelbyxorna? Jag tänkte annars att man har några funktionskalsonger som torkar lättare i våtdräkten som man sedan behåller och har i cykelbyxorna som är vadderade.
Pär M
1969 • Umeå
#8
19 augusti 2012 kl 09:21
Gilla
@Henrik
Jag använde inte nån våtdräkt.(missade att skriva det)

ang tröja (den du cyklar i springer du i åxxå)

fixxa åxxå nummerlapshållare.

du glöm inte tejpa bröstvårterna noga.
Victoria
1970 • Mölndal
#9
19 augusti 2012 kl 22:39
Gilla
Hej!
Vad kul att du skall testa världens roligaste sport!
Gällande kläder, har du det under våtdräkten som du skall cykla och springa i. ( funktionströja och tights/cykelbyxor). Du kan inte slösa tid i växlingarna för att byta brallor eller annat. Jag har en extra flaska med vatten som jag spolar av fötterna med under T1, handduk på marken att stampa av sig på. Vissa har cykelskorna fastklickade på pedalerna. Krävs dock en del träning för att få det att funka. Oftast cyklar jag barfota (och springer), dvs drar inte på mig strumpor. Smaksak och hur skavsårsbenägen man är. Vatten på cykel och gel redo! Skohorn i stål är toppen vid T2. Man är lite flåsig, svettig och fepplig så då har det varit super med skohorn. Elastiska skosnören är också en billig investering. Jag tycker det är super att ha alla grejerna i en stor plastbox med lock. Bra överblick och regnskydd.
Finns en bra "checklista för triathleter" på triathlonförbundets hemsida. Kolla där!
Lycka till på lördag, önskar jag kunde vara på plats!

Förresten... Växling cykel till spring är den fysiskt knivigaste. Benen fattar inte riktigt vad de skall göra första kilometern. Någon sa att om man ökar kadensen sista delen under cyklingen kan övergången bli lättare!
Henrik
1977 • Södertälje
#10
22 augusti 2012 kl 01:10
Gilla
Jag har nu provat att köra ett cykelpass följt av löppass. Det gick helt ok tycker jag då man fått på sig skorna utan stenar i ?. Kan hålla med om att det var en lite ovan känsla innan ben/och fötter var med på att springa istället för att trampa cykel.
Nu hade jag ingen simning innan, men annars var det någorlunda motsvarande distans och tempo vad jag tänker mig till helgen. Det blev 30 km med 34 km/h och 8,5 km med 4,5 m/km.

Har även provat på att simma i öppet vatten med våtdräkt. Jag har både en kort ärm/ben och en med full längd på ben och kort eller långa ärmar. Har provat båda i simbassäng men bara ”långben” ute då jag får uppfattningen att det är sådan som mest används.
För och emot på korta/långa ben och ärmar?

@viktoria: Jag simmade med kläderna under och körde utan strumpor i skorna och det gick bättre än förväntat även om kläderna är blöta inför cyklingen. Inhandlade även elastiska skosnören idag som jag skall köra med.
Victoria
1970 • Mölndal
#11
22 augusti 2012 kl 21:34
Gilla
Det kommer gå kanon!
Stort lycka till!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.