Löpning Kläder, Skor & Prylar 3 inlägg 1979 visningar

Passande sko för min fötter (Bilder)

2006 • Alingsås
#1
4 maj 2012 - 18:30 (Redigerad 4 maj 2012 - 18:41)
Gilla
Hejsan!
Har ingen löplabbet eller liknande sko "klinik" där jag bor så tänkte ifall man kunde få lite hjälp här. Är ingen elitlöpare direkt utan är ute max 3 gånger i veckan. Har endast tänkt att ta mig igenom lidingöloppet, så inga tidsbegränsningar.
Här kommer lite fakta:
Löper oftast mellan 5 - 10 km.
Min snitt hastighet är mellan 6 - 7,5min/km.
Löper mestadels på asfalt.
Vikt: 80 kg
Längd: 190 cm
Landar ej på hälen när jag löper utan mer fram på trampdynan
Tror jag har ganska stor hålfot, kanske kan ses på bilden nedan.

Undrar också om mitt steg är pronerat? Har ett par Asics GT 2160 och undrar ifall jag kanske har för mycket pronationsskydd på dessa än vad jag ska ha? Känns som jag blir lite trött i hålfoten eller hur man ska förklara det med dessa skor.

Här kommer några bilder:
http://www.ladda-upp.com/bilder/68574/f-C3-B6tter-avslappnad
http://www.ladda-upp.com/bilder/68575/f-C3-B6tter-b-C3-B6jda
http://www.ladda-upp.com/bilder/68576/avtryck-f-C3-B6tter

Benig man var haha :)
Tack så hemskt mycket för hjälpen på förhand!
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
5 maj 2012 kl 13:23 Redigerad 5 maj 2012 kl 13:24
Gilla
Hej Daniel! Jag tycker det låter som om du har fel skor. Du säger att du landar på framfoten, då ska du helst ha en sko utan tjock klack - den kraftiga häldämpningen behövs när man landar på hälen, annars behöver man lika mycket (eller lite) både fram och bak. Dock blir det mer påfrestande för vaden och hälsenan att ta bort klacken för då får hälen stöd senare i steget så man får byta gradvis (börja med kortare pass i sko utan klack eller bara gå ner lite grann i häl-tå dropp).

Pronation är naturligt men landar man framtill på foten brukar man inte pronera påtagligt och "pronationsskydd" gör ofta mer skada än nytta. Du har höga fotvalv som det ser ut av fotavtrycken. Som jag ser det blir du trött antingen av att något trycker på "fel ställe" under foten eller av att musklerna som håller uppe fotvalvet blir trötta. Har svårt att avgöra vilket. I vilket fall som helst är det nyttigt att springa kortare sträckor barfota ibland, exv på en fotbollsplan.

Det står inte mycket i din träningsdagbok men jag rekommenderar också att du gradvis förlänger veckans längsta pass, 30km är långt om man är ovan vid pass på flera mil. Å andra sidan gör det inget om du försöker springa mer på annat än asfalt, det är skonsammare för kroppen. Lidingöloppet går visserligen till största delen på hårt grus men det är inte som asfalt.

Själv har jag blivit alltmer förtjust i mina Brooks Green Silence för långpass, lätt men ändå rätt väldämpad, neutral, inte extrem på något sätt, tror den passar min och din viktklass bra. Jag landar inte heller på hälen. Men det finns en del att välja på, viktigast är att skon känns skön att springa i.
2006 • Alingsås
#3
5 maj 2012 kl 18:20
Gilla
Hejsan!
Ja, kände det på mig också. Kändes skönt det lilla jag sprang runt i lokalen på stadium outlet. Har tyvärr ingen butik med rullband vad jag vet i närheten, är väldigt ny i stan så man kanske hittar om man söker.

Anledningen att det inte står så mycket är att jag är ny här på jogg. Har varit ute på pass upp till 20km men detta händer dock allt för sällan. Är ute och löper mindre än vad jag hade tänkt mig så anmälde mig till lidingöloppet så jag har ett mål. Har ej hittat någon bra runda att löpa med mjukare underlag. Kan löpa fram och tillbaka på en 1km packad grusväg som lite variation kanske. Fotbollsplanen ska jag ta och prova! Men det var tacksamt att du tog dig tid att titta närmare på min träning endå! :)

Är just nu och jobbar på en båt så blir tyvärr rullband hälften av månaden, därav de lite kortare passen då man inte blir alltför stimulerad av att löpa på samma ställe inomhus utan fönster, haha.

Ska undersöka en väldämpad lätt sko med lite mindre stöd för hälen och en butik med ett band så man kan kom en kilometer eller två innan man bestämmer sig.

Tack för svaret!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.