Löpning Kläder, Skor & Prylar 13 inlägg 2850 visningar

Vilken #€%&// sko ska jag välja?

1980 • Norrtälje
#1
4 maj 2012 - 16:08
Gilla 
Snälla ni kloka människor, hjälp mig.
Jag ska springa jättelång, loppet heter så, i Juni - det är 68km i blandad miljö - stigar, eljusspår, asfalt, stränder och grusvägar.
Till saken hör att jag har en förkärlek till minimalistiska skor, inte av någon annan anledning än att jag tycker att det är skönt, känner mig ofta klumpig i för dämpade skor.

Sen jag bestämde mig för detta lopp (som för övrigt är en gigantisk utmaning för mig) införskaffade jag ett par Nike Free, och de har jag sprungit i sen dess. Det har fungerat i långa och korta pass - no problemo. Förutom den otroligt irriterande grejen att grus och grenar sätter sig i spåret under skon, det är inget litet problem, och hela skon blir helt styv när hela sulan blir full med grus, så de kan jag inte ha till loppet. Planen var att köpa nya Salomon Sense nu i början av Maj och börja springa in den lagom till 9/6. Men den kommer inte förrän i Juni.

Ok, så då fik jag kolla efter alternativ. Merrell Trail Glove har fått finfina recensioner sagt och gjort, beställde hem ett par. I helgen glömde jag mina Nike Free på landet och tog således fram mina Vibram 5 fingers och gav mig ut i stigarna, 10km på tisdag + 8 på onsdag. Resultatet - ont i hälen och ont i benhinnerna. PANIK. Merrells sko ska ju vara som en VFF fast med lite mer skydd (inte mycket) PANIK igen... sprang mot min vilja till sportaffären och köpte ett par Salomon XR mission på säljarens goda inrådan.

Nu sitter jag här med två par nya skor. Båda sitter jätteskönt på foten. Båda har fått bra recensioner. Jag provsprang Salomons sko igår, det kändes bra, inget ont idag. Så i detta beslutsångest ska jag bestämma vilken sko jag ska pringa min första Ultramarathon..... för övrigt mitt första lopp över 10km nånsin ;)

Hjärtat säger Merrell Trail Glove
Hjärnan säger Salomon XR mission.

Vad säger ni?
Annelie
1971 • Skövde
#2
4 maj 2012 - 16:15
Gilla 
I-landsproblem ;-)

Saucony Peregrine; 4mm drop, bra sula för terräng, tillräckllig dämpning för asfalt
1980 • Norrtälje
#3
4 maj 2012 - 16:25
Gilla 
I-landsproblem var namnet......jag ska väl vara glad att jag överhuvudtaget har skor....och det är jag! ;)
Annelie
1971 • Skövde
#4
4 maj 2012 - 16:32
Gilla 
Du får väl springa med en ryggsäck full med skor och byta varje mil ;-)

Jag delar ditt problem. Ju fler skor man har dessto svårare blir det att välja. Och man sneglar alltid på nästa par...
Erik E
1978 • Piteå
#5
4 maj 2012 - 16:54 Redigerad 4 maj 2012 - 16:57
Gilla 
Min första tanke när jag läste inlägget var att rekommendera Saucony Peregrine. Inte för att jag sprungit med dem själv men jag har ett par Kinvara, vilket är samma sko fast utan terrängsula.

Kinvara är väldigt lika Nike Free. Lätta och smidiga men saknar de där infernaliska spåren som Nike av någon anledning skurit i sulan på Freemodellerna för att de skall suga upp så mycket grus som möjligt. Peregrine är samma sko som Kinvara fast med en mönstrad undersula för terrängbruk. De borde passa dig perfekt.
1980 • Norrtälje
#6
4 maj 2012 - 19:17
Gilla 
Tack för svaren! Saucony skon verkar bra men jag ids inte blanda in ännu en sko. Nu har jag iallafall provsprungit Merrell skon också, och det är utan tvekan en fantastisk skön sko med skön känsla. Den har allt jag inte gillade med Salomon skon, mjuk, låg och lätt. Jag tänker nog låta hjärtat bestämma denna gång och lägger mina stålar på Merrell skorna, det blir premiär imorgon med ett långpass på 30 km i skog och mark, det här är ju som att be om skador, men som jag brukar säga, - ingen kommer ihåg en fegis.......
Christian Eriksson
1968 • Lövestad
#7
5 maj 2012 - 14:48
Gilla 
Nu vill du ju inte blanda in fler skor i ekvationen, vilket är förståeligt med tanke på vad skor kostar, men annars hade jag rekommenderat New Balance Minimus Zero Trail. Det är samma känsla i den som i ett par 5Fingers, men med den extra dämpning som gör att åtminstone jag kan springa >25 km i terräng i den utan att få ömma fotsulor. 11mm sula utan stenskydd, 129 gram lätta. Visst, jag har fått en del skavsår av ovandelen som är rejält minimalistisk, men nu börjar vi komma överens bättre :)

Hur som helst kommer jag att använda Zero Trail på min Ultra-debut i oktober (52 km). Hoppas det fungerade med Merrell på dagens långpass, och lycka till på Jättelångt!
1981 • Linköping
#8
5 maj 2012 - 16:47
Gilla 
Jag tror på Salomon. Får du ont av de andra är det bara dumt. Ses på jättelångt.

Jag vill dock påpeka att tråk-kinvara och Nike free är HELT olika i mina ögon!
1980 • Norrtälje
#9
5 maj 2012 - 18:33
Gilla 
Tack för all input! Nu har jag sprungit 30km i blandad terräng med mina nya Merrell Trail Glove. Såhär 6 timmar efteråt känns det bra, inget ont någonstans förutom den vanliga ömheten som kommer efter att ha varit ute i nästan tre timmar. Jag sprang på blandat underlag, skogsstig, äng, åker, grusväg och asfalt, och skon har fungerat suveränt.....enda gången jag tyckte mig känna lite obehag var på asfaltspartierna, och då var det trampdynan som kändes......men inget som känns nu....vi får väl se om jag är lika kaxig imorgon.....då står det 22km på schemat......
1959 • Saltsjö-Boo
#10
5 maj 2012 - 19:58
Gilla 
När jag läste tråden tänkte jag att man måste vara en ganska driven minimalistlöpare för att klara nästan 7 mil varierad löpning med Trail Glove.
Men nu har du ju varit ute och sprungit tre mil, första gången du använder skon, utan några större obehag, vilket nog visar att du har fallenhet för minimalistisk löpning.
Så är väl bara att träna på i Trail Glovsen månaden som är kvar. Skulle det bli för påfrestande, eller om du får nån annan indikation på att det inte skulle hålla hela vägen, så är det bara att byta till XR Mission (är inte det Salomons lättaste sko?).
Det finns ju dom som springer trail-lopp i lätta tävlingsskor för asfalt också http://sub2h30min.blogspot.se/2012/04/munkastigen-trail-run-2012.html
Lycka Till!
1980 • Norrtälje
#11
5 maj 2012 - 21:47
Gilla 
Älskar detta forum!
Olof, jag har nog tänkt att göra så, köra på Merrell tills det brister :)
Annelie
1971 • Skövde
#12
6 maj 2012 - 19:10
Gilla 
Kom precis tillbaka efter att ha sprungit 15km i blandad terräng i mina Merrell Pace Glove (tjejmodellen av Trail glove). Härliga. Inte ett skavsår, trots att jag var barfota i skorna. Vågar än så länge inte mig på några längre sträckor eftersom min vad fortfarande protesterar och helst vill springa i lite mer "normal" skor emellanåt.
1980 • Norrtälje
#13
6 maj 2012 - 19:32
Gilla 
Mm jag sprang 21 idag, det skulle väl vara en lögn att säga att det var samma halleluja moment som igår, vänstra skon bet mig lite i hälsenan idag, beror nog på att den var lite svullen efter gårdagens 30..... Såhär i efterhand så känns det mest i vaderna, en liten liten känning i knät.....men det hade jag väl fått i vilken sko som helst tänker jag, 50 km på två dagar är jättemycket för mig.....

Håller med dig, en skön sko......imorgon vila och så en liten återhämtningsvecka innan sista monsterveckan före loppet...

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.