Löpning Träning 6 inlägg 3113 visningar

Intervaller - Passen jag älskar att hata

Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#1
5 februari 2012 - 10:50 (Redigerad 5 februari 2012 - 11:26)
Gilla
Löpband är ingenting för mig. Att springa i en skog full av liv en ljum sommarmorgon är bland det bästa jag vet, då känner jag mig stark, fysiskt såväl som psykiskt, och lycklig. Tyvärr är ju tillgången på ljumma sommarmorgnar ganska begränsad i det här landet och när temperaturen sjunker långt under nollan och marken täcks av is och snö eller, ännu värre, snömodd, pockar det där löpbandet ändå på viss uppmärksamhet.

För mig heter lösningen intervaller. Intervaller har jag svårt att få till på ett bra sätt utomhus, springer gärna antingen för långsamt eller för fort. Att bara stå och harva på löpbandet är heller inget alternativ, då förtvinar jag långsamt av tristess. Men intervaller på löpband alltså, dem kan jag stå ut med. Eller stå ut och stå ut, egentligen hatar jag dem, hatar att bråka med hjärnan som hela tiden tjatar om hur onaturligt det är att springa på ett band inomhus i ett svettigt gym. Men det är en hatkärlek, för jag älskar att klara av dem, jag älskar att ha härdat ut, jag älskar att vinna över den tjatiga hjärnan.

Gjorde ett av mitt livs jobbigaste intervallpass igår och stod och svor där på bandet. Funderade över varför man inte flyttar till varmare breddgrader så att man slapp den här pinan. Varför man inte flyttade dit man kunde springa mot en bakgrund av den stigande/sjunkande solen bortom havet och horisonten, på en vacker strand, varje dag.
Jag hade ont, var sur och svor alltså, men när jag trots detta ändå hade härdat ut och klarat av de där förbannade intervallerna... då! Adrenalinet pumpade runt i kroppen och jag kände mig fnittrig mitt i utmattningen. Jag var så otroligt nöjd med mig själv och kände mig starkast i världen. Idag ömmar kroppen och fnittret har lagt sig, men känslan av att jag klarade av något riktigt jobbigt finns kvar och jag känner mig lite starkare både fysiskt och psykiskt. Så jag ger mig väl på det igen om en vecka och jag kommer väl att hata det lika mycket då, för att sedan älska att ha klarat av det.

Oj, det blev långt, förlåt. Någon mer än jag med ett något komplicerat förhållande till intervaller?
Alexander
1973 • Stockholm
#2
5 februari 2012 kl 15:13
Gilla
Jag känner på samma sätt som du Gabriella. intressant att läsa förresten. Det är helvetiskt jobbigt, men belöningen är enorm.
Ingrid B
1970 • Hägersten
#3
5 februari 2012 kl 15:37
Gilla
Jag håller med er båda. Nästan alla intervall pass som jag kör springer jag i löpgrupp (Motionärsligan), vilket gör att jag glömmer bort lite hur jobbigt det är. Men varje gång tränaren berättar om passet, kan jag få lite panik och undra varför jag åkte till träningen, men så börjar vi jogga, kör löpskolning och plötsligt ljuder visselpipan och vi är igång med intervallerna. Och lika kul är det i bilen på väg hem, jag blir upprymd och har ett stort pratbehov, de som samåker med mig hem från träningen får vara beredda på att lyssna ;-)
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#4
5 februari 2012 kl 18:17
Gilla
Hade du haft en ljummen sommarmorgon på en daggstruken äng varje dag hade du inte uppskattat det på samma sätt.
1968 • umeå
#5
5 februari 2012 kl 19:23
Gilla
jag skulle vilja säga :löpbandet- bandet jag älskar att hata!!! samma resonemang som dig, jag kan inte förmå mig att springa distans på bandet, blir alltid jobbiga intervaller eller fartlek!!
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#6
5 februari 2012 kl 19:34 Redigerad 5 februari 2012 kl 19:36
Gilla
@Ingrid: Japp, fnittrig och babblig blir jag. Smått berusad på kroppens egna droger.
@Staffan: Det är vad bandet duger till enligt mig också, intervaller eller fartlek. Hatkärleken har jag dock till det där med att ta ut sig ordentligt. Jag hatar det medan jag gör det, jag älskar att ha gjort det. Och åtminstone för mig handlar det absolut oftast om att ha den mentala styrkan; Benen orkar om hjärnan bara låter dem orka.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.