Löpning Skador & Rehab 30 inlägg 20457 visningar

Värk i bröstet och konstiga(?) pulsvariationer

1974 • Stockholm
#1
26 mars 2008 - 20:37
Gilla
Är nybörjarjoggare sedan i höstas. Har dock de två senaste månaderna drabbats av ett "fenomen" som jag undrar om någon känner till:

Ibland när jag springer så drabbas jag av smärtor i bröst/hjärttrakten. Det är inga huggande smärtor utan mer som en "kramande" smärta som kan variera lite i intensitet men som aldrig blir direkt akut eller svår att stå ut med - dock absolut kännbar och oroande. Har sedan jag börjat springa använt pulsklocka och vad som är intressant, och lite bekymmersamt, är att varje gång som dessa symptom uppträder så sjunker pulsen drastiskt, trots oförminskad löphastighet (exempelvis från 160 slag i minuten till 145 på kanske 15 sekunder). I början så ignorerade jag smärtan och försökte springa på, dock med något sänkt hastighet efter hand. Smärtan gav dock med sig och pulsen ökade till "normal" takt efter några minuter. De senaste gångerna det inträffat så har dock inte smärtan givit med sig, utan jag har då avbrutit passen eller drastiskt sänkt löphastigheten.

Måste kanske kolla upp detta - men jag undrar om någon har hört talas om symptomen med bröstsmärtor i kombination med kraftiga pulssänkningar?

Jag är 33 år gammal. Har fått EKG taget utan några anmärkningar för något år sedan - dock ej arbets-EKG.
< < < 1 2 > > >
1966 • Karlstad
#2
26 mars 2008 kl 20:43
Gilla
Oavsett vilka svar du får här så har du väl inte så många alternativ!!
Varför har du inte redan sökt läkare?
Schas iväg med dig!
2006 • Alingsås
#3
26 mars 2008 kl 20:45
Gilla
Jag instämmer, detta bör undersökas av läkare.
stefan liljeholm
1967 • fjärdhundra
#4
26 mars 2008 kl 20:49
Gilla
intämmer också läkarbesök innan mer träning.
Karin
1972 • Hudiksvall
#5
26 mars 2008 kl 22:10
Gilla
Inte så mycket att tillägga - gå till doktorn.

(Börja inte oroa dig alltför mycket dock, men det ska ju klart kollas upp innan du fortsätter träna.)
Lycka till!
Jonna Segrén
1975 • Bygdeå
#6
26 mars 2008 kl 22:33
Gilla
Håller med samtliga föregående inlägg! Ett arbets-EKG säger en hel del och ger säkert svar på hur ditt hjärta mår. Om det ser fint ut så får du ju veta det och då får du väl luska vidare om vad det kan vara som besvärar dig men som det är nu så rekommenderar jag dig att INTE träna- det är alltid ett observandum med smärta och att du då samtidigt får en pulssänkning låter faktiskt inte helt bra. Men som Karin skriver: Oroa dig inte för mycket utan ta reda på vad det är som orsakar dina symptom först!
Lycka till!
David Holm
1968 • Södertälje
#7
27 mars 2008 kl 00:41
Gilla
John, ring och prata med din husläkare/vårdcentral. Det är en bra första kontakt. Precis som de senaste inläggen så behöver du inte oroa dig.

En fundering från min sida är om du har det stressigt runt om dig eller om du upplever en press att prestera tex i jobbet?
Känner själv igen den "kramande" känslan, oregelbundenpuls mm. som jag vet är stressrelaterad för min egen del. Det är ingen skön känsla, en ganska olustig känsla faktiskt. Men det är en tydlig signal från kroppen att varva ned!

Tips! Strunta i pulsklockan och löpningen och gå ut och gå istället några veckor och ring vårdcentralen och berätta hur du upplever det!
Allt gott!







Tobias Aspenberg
1977 • Täby
#8
27 mars 2008 kl 08:57
Gilla
Har fått tips om att http://www.stockholmheartcenter.se/ ska vara bra.
1974 • Stockholm
#9
27 mars 2008 kl 20:06
Gilla
Tack för alla bra tips och synpunkter. Har tagit kontakt med min företagsläkare och ska dit imorgon för en konsultation. Känns lite tråkigt det här eftersom jag precis känner att jag kommit igång med löpningen och att det börjat gå bättre - och då kommer dessa problem :(. Det är väl bara att hoppas att pumpen är OK och att det är något annat mystiskt alternativt psykosomatiskt som spökar.

Fick en fråga om eventuell stresssituation på jobbet och kan bekräfta att mitt arbetsliv är mycket stressigt. Har dock inte upplevt dessa besvär förutom vid löpning och hård fysisk ansträngning. Kanske är det sammankopplat - men det låter komplext :)
Karin
1972 • Hudiksvall
#10
27 mars 2008 kl 23:54
Gilla
Bra. Berätta gärna hur det går. (Bara för att jag är så nyfiken...;))
Jimmy
1982 • frändefors
#11
28 mars 2008 kl 13:44
Gilla
En granne till mig fick ngt konstigt med hjärtat.Jag vet inte om han fick ont men hjärtat skenade iaf iväg i puls, både upp och ner. De konstaterade att det var hjärtflimmer. Han hade hört att det finns viss forskning som menar att ett hjärta som får arbeta hårt under en längre tid, kan leda till hjärtflimmer. Han hade skidat vasan, springit maror samt simmat Vansbrosimmet.
1974 • Stockholm
#12
28 mars 2008 kl 20:27
Gilla
Var hos företagsläkaren idag. Denne verkade inte ha så mycket erfarenheter av dylika problem. Fick göra ett EKG test med en antik maskin vars klämmor trillade av hela tiden (så konstig kroppsform har jag inte). Det bästa dom lyckades med var en 10 sekunders utskrift som såg OK ut. Fick dessbättre en remiss för ett arbets-EKG - så det känns mycket bra. Någon här som har erfarenhet av arbets-EKG?
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#13
28 mars 2008 kl 22:47 Redigerad 2 april 2008 kl 15:31
Gilla
Hej John, har ej erfarenhet av att ha gjort ett arbetsprov själv. Det finns jogg.se medlemmar som gjort det, sök på just ”arbetsprov” i diskussionsforumet. Men jag har stått på den "andra sidan": under 6 månader för cirka 6-7 år sen så var en av mina sidoutbildningar på klinisk fysiologi. Där fick jag analysera a-prov (samt spirometri etc) och bestämma vilken ökande belastning som patienten skulle ha. Finns det någon som jobbar inom klinisk fysiologi eller inom kardiologi så kan han/hon förklara mer än jag (specialitet anestesi / intensivvård).

Ett a-prov görs vanligen på cykel. För den som inte kan cykla (bortredigerat 080402 kl 15.32) så ”arm-cykling”. Eller gångmatta.

När ett a-prov på cykel utförts tittar man på lite olika parametrar:
- Själva slutbelastningen: hur mycket kommer patienten upp i som mest. Är det adekvat i förhållande till ålder, kön, konditionsgrad.
- Hjärtfrekvensreaktion: sker ökningen proportionellt i förhållande till startbelastning och följande belastningar och slutbelastningen, samt efteråt.
- EKG: vilo-EKG, EKG under arbetet, rytmrubbningar, förändringar i vissa delar av EKG som kan tolkas som kärlkramp, etc etc.
- Blodtrycksreaktion: blodtryck i vila, hur blodtrycket förändrar sig under a-provet, och efteråt.
- Symptom under a-provet: alltifrån bröstsmärta till andfåddhet till mjölksyra i benen kan ju uppstå. Vilket huvudsymptom som gör att a-provet avslutas.

Sedan så sammanfattar man allt det här och skickar svaret till den läkare som skrev remissen. Dvs i ditt fall till företagsläkaren som då får göra en helhetsbedömning av dina symptom i ditt vardagsliv/tränande kontra a-provsvaret.

Du är ju relativt ung och vältränad (är vi inte alla det i jogg.se ? :) Så förhoppningsvis borde a-provet inte visa någon hjärtsjukdom, men jag håller med alla föregående inlägg: det är bra att kolla upp hjärtat med tanke på dina symptom.

Som vanligt: googla på arbetsprov så finns det en del länkar som förklarar ytterligare. Jag vill inte göra mitt inlägg längre än det här... Lycka till och berätta hur det går. Su-San

Redigering: diverse stavfel.
1966 • Karlstad
#14
28 mars 2008 kl 23:13
Gilla
Su-San Oh:
Det här är väldigt OT, men varför skulle inte invandrare kunna cykla?
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#15
28 mars 2008 kl 23:25
Gilla
Hej Peter H. Detta inlägg är klart off the topic. Så ni andra får sluta läsa. Jag menar INTE att ALLA invandrare är ovana cyklare. Men sett till a-proven var det oftare procenuellt som invandrare ej kunde cykla. Min teori är att det inte ingår i ffa utomeropeiska kulturer att ha tillgång till cykel, och därför lär de sig inte att cykla i vuxen ålder när de kommer till Sverige. De har fullt upp med att komma in det svenska samhället/språket, hitta jobb etc. Det är lite som vilka som inte är simkunniga i Sverige, även där tror jag att utomeuropeiska invandrare (tyvärr) är överrepresenterade. Su-San
1966 • Karlstad
#16
28 mars 2008 kl 23:57
Gilla
OK, vi behöver inte dra det här och nu. Tyckte bara det var en märklig anmärkning.
Asiaterna i allmänhet och kineserna i synnerhet t.ex., cyklar nog liite mer än vi västerlänningar :-)

Ditt inlägg i övrigt var bra läsning.
Anna Gradmark
1981 • Umeå
#17
29 mars 2008 kl 13:59 Redigerad 29 mars 2008 kl 14:08
Gilla
Hej John,
har läst inläggen och funderar lite på hur det ser ut i släkten för dig, om ni har hjärtsjukdomar i familjen eller så? Jag funderar på om det finns någon rytmrubbning eller så. Hjärtat styrs av ett system där sinusknutan, ett litet centrum kan man säga som sitter i höger förmak, skickar ut impulser som fortleds genom kamrarna och hjärtat kontraherar sig. Ibland kan man ha ett lite extra aktivitet i någon/några hjärtceller som också skickar i väg impulser och gör att man får extraslag eller lite variation i rytmen. Har du lätt för att bli yr och svimma? Känner du tryck över bröstet och känsla av andnöd vid fysisk ansträngning?
Till Su-San: jag funderar oxå på paroxysmal supraventrikulär takykardi. (Annars kankse bara mycket SVES, VES)
Ett relativt vanligt tillstånd hos yngre och medelålders. Kommer attackvis och slutar abrupt.I så fall brukar frekvensen ligga mellan 150-220 slag/min. Kan utlösas av fysisk ansträngning. Kan ge känsla av andnöd, yrsel, tryck över bröstet. Hos unga individer och de flesta äldre brukar detta tillståndet vara ofarligt.
Men detta torde de se när du cyklar.
Hoppas att du får svar på vad det kan vara. Jag bara funderade och spekulerade lite. Kan inte så mycket, är inte färdig men min grundutbildning än men ska börja jobba som underläkare på hjärtavdelningen snart, så ta mina ord bara som en fundering.... Dock säger du att din rytm går ner när du får symtomen, sinusknutan påverkas oxå av vårt lugnande nervsystem som kan dämpa frekvensen, kanske kan det vara nåt sånt, är inte heller ovanligt hos unga vältränade indivder (vi får väl ändå säga att under 35-40 är ungt ;) Det brukar inte ge några uttalade symtom..- Hmm, ja, ja jag ska sluta sitta och ordbajsa ....Ha det gott och lycka till på cyklingen!
1974 • Stockholm
#18
30 mars 2008 kl 17:49
Gilla
Hej Anna. Inga kända hjärtsjukdomar i familjen. Har dock vid flera tillfällen i mitt liv drabbats av andnöd vid hård fysisk ansträngning - har kanske felaktigt trott att detta berott på dålig allmänkondition. Vid dessa (tidigare) tillfällen då andnöd inträffat har det skett utan några känningar i bröstet. Kan inte heller beskriva dessa nya fenomen som ett tryck över bröstet utan snarare som en smärta inuti bröstet - lite som om någon kramade åt hjärtat eller något i hjärttrakten.

Har tidigare i mitt liv (för 10+ år sedan) haft lågt blodtryck med yrseltendenser när jag rest mig upp hastigt (jag tror åtminstone att yrseltendenserna var blodtrycksrelaterade). Dessa symptom har dock minskat med åren och jag har inte längre lågt blodtryck (140/80 nu senast hos företagsläkaren).
Samuel H
1979 • Järfälla
#19
30 mars 2008 kl 21:12
Gilla
Jag har en kompis med liknande problem och han beskriver sina symptom nästan som du: Han säger att hjärtat blir en disktrasa och att någon kramar ur den. Jag ska ge honom länk till denna tråd.
Anna Gradmark
1981 • Umeå
#20
30 mars 2008 kl 22:34
Gilla
Hej igen!
Du har inga magproblem?, sura uppstötningar eller liknande kan ge smärta som liknar den smärtan du beskriver. Blir det värre om du böjer dig framåt? Sen finns det ju oxå muskoloskelettala besvär som också kan ge sig till känna som smärta i brösttrakten men din pulsvariation och yrsel kan ev. indikera att det rör sig om någon rytmstörning i ledningssystemet i hjärtat.
Du har inte några problem med luftrören, astma eller så?
Jag antar att din läkare också har tittat på riskfaktorer för kärlkramp, höga blodfetter, övervikt, högt blodtryck och så. Dock är du så ung så att det känns högst osannolikt att ditt problem skulle ha något med det att göra.
Jag funderar vidare:)
Återkom gärna och berätta för oss vad läkaren säger efter arbetsEKG:t.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.