14 december 2011 kl 18:14
Redigerad 14 december 2011 kl 18:18
Jaha, där ser man! Jag får väl backa där då :-( Men för några år sedan, innan det kom lite nya special-extradyra från några märken, tror jag det var så att belagen var i princip likvärdiga från alla stora märken, likaså fanns (och finns nog) det "undantagsskidor" som Örjan säger, skidor som var ett snäpp bättre än alla andra. Det som skilde var spannet, det har experimenterats med olika spannkurvor men fabrikanterna har inte kunnat mäta riktigt noga hur de lyckades med varje skida. Det kan man nu så det borde gå att köpa bättre skidor idag men jag tvivlar, tror det tar några år till innan man har förstått tillräckligt. Sponsrade lag lär ha folk som åker till fabriken i början av varje säsong och väljer ut kanske 50 par.
Mina Atomic (f.d. "värstingskidor") har ett långt spann och jag tror Atomic har gjort så med avsikt. Skidrävar jag pratat med, sedan jag lokaliserat problemet till spannet, säger att ett långt spann ger sämre glid men bättre fäste och det stämde på mig och min olycksbroder på Vasaloppet i fjol och förrfjol så jag tyckte jag hade bra på fötterna (Höhö).
Tydligen är det inte så enkelt. Eller så har Oskar Svärd fått tag på ett par sådana där "undantagsskidor", ett par som Atomic misslyckats med men blivit precis rätt för honom.
Vad säger panelen, ger ett längre spann sämre glid? I så fall varför? Eller är det så att i de flesta fall betyder ett långt spann att fästvallan mitt under foten får lite bättre kontakt med snön och därför bromsar - men i vissa fall är skidan styv nog att hindra detta?
Struktur är nog viktigt vid lite blötare före (inte ovanligt på Vasaloppet i o f s) men vid kallföre tror jag det är marginellt. Någon mer underbyggd åsikt har jag inte, har inte haft möjlighet att jämföra heller.