Löpning Avancerad träning 4 inlägg 612 visningar

Från Vasan till Maran !

Stefan Tall
1971 • Stocksund
#1
7 mars 2008 - 09:25
Gilla
Träningstips för marathon råder det ju ingen brist på, men hur anpassar man modellerna till att passa för att konvertera en stakningsinriktad skidåkningsträning nu när man hoppar på marathonträning såhär knappt 3 mån innan ??
Det jag har löpt senaste månaderna har varit en del intervaller (4x1000m) och kortare distanspass ca 10 km. All längre distansträning (runt 3h pass vanligen) har varit stakträning på skidor (mest med hjul då).

Ett problem med löpning är ju att man sliter på samma muskler hela tiden. När man tränar skidor kan man ta stakpass om man känner sig sliten i någon benmuskel och löppass om man känner sig sliten i någon överkroppsmuskel. Därmed går det att träna mer totalt utan att någon kroppsdel blir övertränad och skadad. Hur löser man det när man tränar för maraton ? Är det kanske smart att fortsätta en del med rullskidor som omväxling ?

Och vad tycker ni jag ska sätta för tidsmål på Stockholmsmaran ???

Har aldrig tidigare löpt längre än halvmara. Gbg-varvet på 1:50 för 14 år sedan, men jag har tränat hårdare nu inför Vasan än vad jag gjorde då.
Körde mitt debut-Vasalopp i söndags på 6:18. Var idag ute på första löpdistanspasset efter VL och det blev 16,5 km innan frukost på hyfsat smärtfria 5:00/km.
1959 • Saltsjö-Boo
#2
7 mars 2008 kl 20:44
Gilla
Stefan: 6.18 på Vasaloppet är skitbra, ungefär segrartiden +50%, och med det får vi väl nästan klassa dig som elitmotionär :-)

Du måste ju ha bra kondis och uthållighet i armarna. Det verkar ju inte vara nåt större fel på benen heller om du gör ett sånt bra träningspass på fastande mage (bra fettförbränning).

Det finns ju en massa käcka kalkylatorer på internet, tex: http://www.mcmillanrunning.com/mcmillanrunningcalculator.htm

Om vi stoppar in 20 km med 5min/km, dvs på 1.40 så indikerar det en maratid på 3.42. Under 3.30 borde du lätt klara med ett par månaders träning.
Om du är en lika god löpare som skidåkare så kanske man kan räkna med segrartiden +50%, vilket borde hamna i intervallet 3.20-3.25.

Ta det försiktigt när du börjar springa längre. Öka lite i taget. Det finns en regel som säger att man ska öka distansen med högst 10% i veckan för att undvika problem. Det kanske är smart att behålla lite rullskidor i träningen och gå över successivt till mer och mer löpning.
Lycka till!

Mr. B
1963 • Hemma
#3
7 mars 2008 kl 21:58
Gilla
Stefan, du skriver inget om *var* du löptränar. Tänk på att det är asfaltslöpning från början till slut i Stockholm. För övrigt tror jag också att du klarar det här utan några större problem.

Rent mentalt kan det vara bra att ha klämt ett par tremilsrundor innan loppet, och om du vill hamna i startgrupp C bör du kunna skicka en halvmaratid runt 1:35 till Stockholm Marathons kansli i god tid. Startgrupp är dock mindre viktigt - tidtagningen börjar när du passerar den riktiga startlinjen och sedan, tja, loppet är långt...
Stefan Tall
1971 • Stocksund
#4
8 mars 2008 kl 03:24
Gilla
Jo fettförbränningen är det nog inget fel på. Har jag tränat på genom att enbart dricka vatten på långpass. Upp till 3:40 h, men nånstans där gick kanske gränsen för då kände jag mej lite vimmelkantig när jag kom hem.
Springer gör jag mest längs kungsholmens stränder + lite tuffare backar över Essingeöarna. En del grus men majoriteten asfalt.
Funderar på att skifta till att köra Riddarfjärden runt, samma som maran fast man skär av längs strömmen mellan stadshuset och slottet. Bättre träningsrunda för SM går knappast att få (?)
Då lär man ju regera på Västerbron den 31/5..

Seedning bra att fixa så Kungsholmen Runt blir ett fint delmål. Under 1:35 låter tufft men ändå inom rimlighetens gräns.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.