Löpning Träning 9 inlägg 2925 visningar

Felaktigt löpsteg leder till fler skador?

1990 • Kungsbacka
#1
17 augusti 2011 - 10:40
Gilla
Skall försöka göra en lång historia kort..

I april så var jag ute på en löprunda och efter ca 5km så kände jag att det var något konstigt med mitt högra knä. Ingen smärta men ändå så var något fel... Dagen efter så har jag smärta i knäet och svårt att gå upp och ner för trappor. Vilade några dagar och sedan försvann det. Började köra lite korta sträckor blandat med styrka för knäna och skulle sedan i maj ställa upp i varvet......

Varvet är ett plågsamt minne för mig. Efter 3km så kändes det så fel i knäet att jag tvingades avbryta och efter ca en timme så kom smärtan! Det kändes som att någon högg en kniv i mitt knä för varje steg jag tog och min pojkvän fick halvt bära mig till bilen för att jag grät av smärtan. Dagen efter kunde jag knappt gå och knäet var så instabilt att jag var tvungen att halta fram.

Några dagar senare så besökte jag kiropraktorn som konstaterade att mitt korsband var uttöjt och jag fick löpförbud i 8 veckor. Dom två första månaderna var ett helvete av smärta och frustration. Jag fick tänka på knäet konstant för att inte tappa balansen då knäet jämt vek sig.

Nu i början på augusti så har rehaben gett resultat! Jag kunde för första gången på tre månader gå en hel dag utan att tänka på knäet!! Jag har fortfarande problem med att det känns stelt vissa dagar men ingen smärta.

Nu till min fråga...

Jag har börjat springa igen men jag har valt att öka farten och korta ner steglängden på mina pass eftersom att jag då inte känner någon smärta i varken knä eller benhinnor. Springer jag långsamt så känner jag av knäet.

Gör jag rätt eller gör jag fel??

Kan jag ha en högre fart och stegfrekvens utan att skada mig om jag kör enbart korta sträckor på mellan 3-5km nu i början eller bör jag sänka farten? Jag misstänker nämligen att när jag springer för långsamt så leder det till ett felaktig löpsteg som belastar mina knän.
1990 • Kungsbacka
#2
17 augusti 2011 kl 10:44 Redigerad 17 augusti 2011 kl 10:45
Gilla
Kanske skall skriva det att när jag syftar på långsamt så är det >7min/km och fort är ca 6.10-6.30 med en puls på 65-75% av max med gång i backarna (pgr av belastningen).
Eric
1989 • Linköping
#3
17 augusti 2011 kl 14:19
Gilla
Det är antagligen inte ett felaktigt löpsteg vid låg fart som orsakar smärtan.

Antar att det är det främre korsbandet som är drabbat. Det främre korsbandet hindrar/bromsar en s.k. anteriorsagitell translation av Tibia (skenbenet) i förhållande till Femur (lårbenet). Med andra ord hindrar korsbandet skenbenet från att glida framåt för mycket i förhållande till lårbenet. Ett uttänjt främre korsband ger instabilitet i knäleden i detta plan.
Man kan säga att Quadriceps (framlårsmuskulaturen), vid en kontraktion, åstadkommer en sådan framåtglidning av skenbenet i förhållande till lårbenet. Hamstrings (baklårsmuskulaturen) drar däremot tillbaka skenbenet och hjälper till att motverka en sådan framåtglidning.

Vid snabbare löpning använder man baklårsmuskulaturen mer än vid jogging. Det är antagligen därför du känner av knät mindre när du springer snabbt. Baklårsmuskulaturen hjälper alltså till att hindra skenbenet från att glida framåt och belasta främre korsbandet. Kan tänka mig att det känns värst vid inbromsningar… (eftersom framlårsmuskulaturen då drar skenbenet framåt).

Jag antar att du har träffat/träffar en sjukgymnast. Av sjukgymnasten kan du få rätt träningsprogram för att öka stabiliteten och knäkontrollen.
Det går säkert bra att fortsätta springa om det inte gör ont / leden inte svullnar . Testa att använda någon form av knäskydd som ger leden support under aktivitet/löpning om du inte redan gör det.

Men som sagt, ta upp detta med en sjukgymnast.
1990 • Kungsbacka
#4
17 augusti 2011 kl 15:04
Gilla
Tack för ett väldigt bra svar!!

Efter senaste besöket hos kiropraktorn så konstaterade han att knäet inte glappade fullt så mycket som det gjorde i början. Jag har tränat, tränat och åter tränat och cyklat i mängder för att få tillbaks stabiliteten.

I dagsläget så är mitt knä bra igen. Lite instabilitet fortfarande dock men inte så märkbart och som sagt lite stelhet ibland. Just inbromsningarna har jag märkt av att det tar på knäet och försöker nu oftast att inte bromsa in för "tvärt". Undviker även backar nu för tillfället.

Skall ta upp det här med sjukgymnasten när jag skall dit. Vill ju för allt i världen inte riskera att korsbandet åker på mer stryk!
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#5
17 augusti 2011 kl 15:35
Gilla
Utan att påstå att jag vet något om detta så gissar jag att ett kortare löpsteg är en bra åtgärd. Mina tidigare knäproblem var inte alls lika dina problem, men använder nu ett betydligt kortare löpsteg än förr och sätter inte i hälen först, och har inte känt av knät sedan dess.
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#6
17 augusti 2011 kl 17:48 Redigerad 17 augusti 2011 kl 17:49
Gilla
Jag skulle säga att du är helt rätt på det själv Jenny.
Med ett kortare snabbare steg landar du mer på framfoten jämfört med ett sakta lufsande som får dig att springa mer på hälen. Om du anammar sättet att springa på kommer du att märka att det inte är hastigheten som ger skadekänningen utan tekniken. För att uppnå det ska du inte i panik köpa mer o mer uppbyggda skor för att du är rädd om ditt knä, det kommer bara att tvinga dig till än mer hällöpning.
'Fortsätt som du har börjat nu, tänk teknik teknik, korta korta steg och landa under dig själv så kommer det att gå som en dans.
Det finns nog fler än jag som kan skriva under på att knäkänningar upphört med rätt löpteknik. Med hällöpning så bromsar man i varje nerslag, och smällen får.. knät ta.Jag törs nog säga att du ska hellre ha en tunnare racersko än en tjock hypersuperdämp med aerospacemikrochipteknologi.
Jag tar i lite, men du förstår nog hur jag menar. Man får läsa på, testa och skaffa sig en uppfattning, men som jag läser det har du i princip kommit på det här själv.
Nina Holmgren
1968 • Tullinge
#7
17 augusti 2011 kl 18:56
Gilla
Hej har haft problem med mitt knä då och då, framförallt i början när jag började springa. Jag har lyssnat på kroppen och ändrat steget samt ibland haft knäskydd/stöd runt just knäet för att sedan successivt sluta med den varefter kroppens muskler bygger upp sig. Nu har jag sällan problem med knäna. Nu brukar jag variera löparstilen om jag springer längre löparpass för att aktivera olika muskelgrupper och ge de en chans till lätt återhämtning även under löparpasset. Vet inte riktigt om det funkar så, men psykologiskt känns det i alla fall bra. Lycka till nu och prova dig fram till vad som känns rätt.
1972 • Stockholm
#8
17 augusti 2011 kl 19:11
Gilla
Pröva och spring små korta sträckor på mjukt gräs helt barfota?
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#9
17 augusti 2011 kl 22:35 Redigerad 17 augusti 2011 kl 22:37
Gilla
http://www.lopningforalla.se/index.php/kunskap/924-barfotalopning-del-2
Det finns 3 delar som kan vara intressanta att läsa.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.