Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 4530 visningar

ont i kroppen efter träning

Sara Larsson
1986 • Eskilstuna
#1
28 juli 2011 - 21:38
Gilla
Hej!

Min första fråga är vart man ska vända sig om man har skadat sig under träning, finns det speciella läkare utbildade mot träningsskador eller vad heter yrkesgruppen? Undrar även om det finns massörer inriktade mot träning, vad kallas dessa?

Tacksam för alla svar! Mvh
Micke Larsson
1971 • Norge
#2
28 juli 2011 kl 22:22
Gilla
Den läkargrupp som känns mest aktuell borde vara ortopeder, som håller på med "behandling av frakturer och andra skador på rörelseapparaten". Eller den något mer diffusa gruppen "idrottsläkare".

Fast jag tycker att det låter som att du i första hand är i behov av en sjukgymnast eller möjligen en naprapat.
Magnus
Stockholm
#3
28 juli 2011 kl 22:29
Gilla
Läkare med specialistkompetens inom idrottsskador kallas helt enkelt idrottsläkare. Massörer vet jag inte, men det finns sjukgymnaster med speciell ortopedisk kompetens, kallad OMT (Ortopedisk Manuell Terapi). Sen finns det även naprapater man kan vända sig till med idrottsrelaterade problem. Hittade följande på gula sidorna:
http://gulasidorna.eniro.se/hitta:idrottsmedicin/eskilstuna
Erik
1990 • Stockholm
#4
28 juli 2011 kl 22:32
Gilla
Skulle också säga att ortopeder låter som det bästa, i alla fall vad gäller läkare. Idrottsmedicinare är lite svårare att komma i kontakt med som motionär/icke-elit atlet.

Dock verkar fler och fler få ett intresse för idrottsmedicin bland läkarna. Och Sverige avancerar. Ett exempel: http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=39144&l=sv

Men, så länge det inte är något uppenbart fel, typ att du inte kan stödja dig på det skadade benet/armen/vadhelst, eller att smärtan är outhärdlig kan du nog nöja dig med en sjukgymnast eller naprapat tillsvidare.
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#5
28 juli 2011 kl 23:42
Gilla
Specialiteten "Idrottsläkare" existerar inte i Sverige. Det närmsta man kommer är ortopeder och det finns ortopeder som intresserar sig extra för idrottsrelaterade skador och problem. Ortopeder jobbar, för det mesta, mer med besvär som är så omfattande att det kräver operation eller andra mer medicinska insatser som medicinering, injektioner mm. Men självklart är en bedömning hos ortoped ofta av värde för att utesluta "behandlingsbar orsak"

Även allmänläkare får ta hand om mycket ortopedi. När det gäller överbelastningsskador blir det ju ofta sjukgymnasterna (som är duktiga på rehabiliterande träning mm) som får göra störst insats. Sjukgymnaster finns kopplade till de flesta vårdcentraler, och många har specialintressen och kompetens inom t ex akupunktur. Så ser det väl för det mesta ut i den landstingsstyrda vården.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#6
29 juli 2011 kl 00:15
Gilla
Mina erfarenheter:
Ortopeder har en tendens att avskärma kroppsdelar väldigt mycket vid undersökning, medan en sjukgymnast försöker se en helhet.
Har du t.ex. knäproblem tittar ortopeden endast på knät medan sjukgymnasten även tittar på dina fotleder, hur du går m.m. som kan spela in i hur problemet uppstått.
Alltså:
Gå först till en sjukgymnast som om det behövs rekommenderar dig att besöka ortoped.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.