Löpning Träning 9 inlägg 3806 visningar

Magproblem vid löpning

1984 • Malmö
#1
10 april 2011 - 13:26
Gilla 
Hej!
Jag hade med det problemet innan och fick det i samband med att min cykel blev stulen. Därav blev det att jag pluggade hemma på dagarna och sedan när jag drog ut o sprang på kvällen fick jag en oerhörd kramp i magen efter ca 2 km.
Efter ett tag kom jag fram till att det måste vart magen som kom igång med en kickstart eftersom det ofta blev första gången på dagen jag rörde på mig.
Så mitt tips till dig är att ta en (ett par?) promenader på dagen, minst några timmar innan träning, så magen kommer igång och bearbetar maten innan du ger dig ut och springer.
Ät och drick inte heller för tätt inpå träningen, för mig funkar träning 3.5 timmar efter matintag och 1 timme efter vätska.
Linda Eriksson
1978 • Skara
#2
10 april 2011 - 13:30
Gilla 
Ofta handlar det om vad och hur du äter innan eller under din löpning... en stor mängd kolhydrater får ofta min mage att balla ur...
Ola
1966 • Malmö
#3
10 april 2011 - 20:06
Gilla 
Ja, det där är ett gissel som tvingat en till desperata åtgärder under många löppass. Min värsta upplevelse var nog när jag under en morgonrunda i Kroatien hamnade i centrum av den lilla stan och allt var stängt och allt var stenlagt - inte ett buskage någonstans. Inte en gränd att smyga in i. Vad gör man då? Jo, av med skorna och ett dyk ner i hamnbassängen.

Jag tacklar det dock oftast ganska bra med en stor kopp kaffe och en lugn stund innan det är dags. Det sätter fart på magen, Men man kan aldrig garantera att och när detta oförutsägbara gissel slår till igen...
1964 • Ekhagen
#4
10 april 2011 - 21:18
Gilla 
Kan bara tipsa om att du inte är ensam. Googla på "löparmage".
Stefan
1971 • Sandyston
#5
10 april 2011 - 21:23
Gilla 
Sportdrycker och annan energiintag kan vara boven i dramat ocksa...testa ut en variant som funkar for dig...Hoga fructose halter kan fa magen att balla ur.....
Anna Söderhjelm
1973 • Västerås
#6
10 april 2011 - 21:37
Gilla 
Ibland är det bara att gilla läget och kolla ut bra vändor där möjlighet för stop finnes;-) Kan rekommendera Imodium plus. Dock skall användas med försiktighet tex endast inför ett lopp. Det ordnar sig vid varvet, det finns bajamajor och du är inte ensam om fenomenet:-)...lycka till!
Kristin H
1981 • Karlanda
#7
10 april 2011 - 22:59
Gilla 
detta är ett stort problem för mig också.. men tycker mig märka att det är värst om ja springer på kvällen, dvs efter jobb å middag å allt.. bäst brukar de gå om ja springer på f.m å endast ätit frukost innan, tyvärr kan ju det endast ske på helger, kan hålla med nån av de andra kommentarerna att kolhydrater e ingen hit i stora mängder till middag.. ska förresten också springa gbg-varvet :o) å tanken har ju slagit mig att hur ska de gå.. men vid andra lopp jag deltagit i har de gått bra :o)
Siv Sandberg
1952 • Göteborg
#8
11 april 2011 - 10:50
Gilla 
Det är nog som flera säger, värst på kvällen. Du har ju ätit hela dagen och och sedan skall detta skumpa omkring i löparspåret. Skippa middagen innan turen, ta en immodium om du tycker det är värt det (det tyckte jag när jag hade problem). För mig är träning innan frukost ingen hit, så jag får stå ut med min mage som krånglar då och då. Då hjälper ovanstående.
1972 • Chavenay
#9
9 augusti 2019 - 10:32 Redigerad 9 augusti 2019 - 11:16
Gilla 
Fel tråd (jag hittade den här efter att jag startat en ny! Sorry)

Oj så många snabba och bra svar! Immodium har jag funderat på och dt kan bli så att jag tar det innan min nästa tävling. Dock måste ju detta naturligtvis provas vid träning först (typ vid intervaller och väldigt långa löp då jag tidigare haft problemen) för att se att det inte ger oönskade bieffekter. Ni som tar immodium inför träning/tävling, hur långt i förväg tar ni dom?

Personligen springer jag företrädesvis på morgonen (och alltsom oftast på helt tom mage) och problemen uppstår alltså inte nödvändigtvis på kvällar. De få gånger jag äter innan ett morgonlopp är vid långa tävlingar (då minst 3 timmar innan start) och eventuellt helger (väldigt små mängder).

Verkar inte finnas någon mirakelkur. Har letat i ett drygt år för att hitta rätt. Fortsätter!

Fortsätt gärna tipsa om hur ni gör!

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.