Löpning Träning 11 inlägg 3657 visningar

Hur ska man följa ett träningsprogram?

1964 • Enköping
#1
28 februari 2011 - 20:17
Gilla
Har lite funderingar kring vad som är viktigast när man följer ett träningsprogram, min eller km.
Jag försöker förklara vad jag menar:
Har börjat att följa ett 20 v träningsprogram - klara en halvmara på 2 timmar om 20 veckor.
Jag har sprungit en del och känner redan första veckan att jag ligger bra till både km-mässigt och tidsmässigt.
Jag kan tycka att det är lite för få km/vecka och lite för många min för dessa km.
Frågan är vad jag ska prioritera?
Springa de km som anges i mitt tempo och strunta i den rekommenderade tiden, eller springa den rekommenderade tiden och strunta i att det blir för många km.
1964 • Timmele
#2
28 februari 2011 kl 21:32
Gilla
Jag följe Szalkais 4 timmars program inför Stockholm Marathon. Kände direkt att vissa pass, speciellt de längre passen var för "snälla" så jag körde både lite fortare och längre än schemat. Det slutade med att jag sprang på 3.32. Jag hade visserligen en bra grund, men hade inte förut sprungit efter ett schema förut. Den varierande träningen gjorde stor skillnad. Känns allt ok. Spring mer!!!!!!
#3
28 februari 2011 kl 23:10
Detta inlägg har raderats
1964 • Enköping
#4
1 mars 2011 kl 20:08
Gilla
Om jag tolkar er rätt så resonerar ni som jag. Det är bättre att försöka komma upp i veckans planerade minuter för att vänja kroppen vid att vara ute och nöta längre och längre. Genom att springa lite snabbare än vad som är tänkt enligt programmet så får man lite "bonus" kilometrar å det kan ju inte skada
1956 • PARTILLE
#5
1 mars 2011 kl 21:10
Gilla
Jag måste säga att jag beundrar Er som kan följa ett träningsprogram. För det är något jag inte kan. Skulle vilja men jag får aldrig till det...
Linda Eriksson
1978 • Skara
#6
1 mars 2011 kl 22:07
Gilla
Följ aldrig ett färdigt program rakt av. Hur vet du att detta passar just dig? dina förutsättningar? dina mål? din kropp och ditt psyke? Ska du springa en halvmara kan väl aldrig extra km skada. Det är snarare så att den stora massan springer både för korta OCH långsamma pass. För att klara halvmaran på ca 2 timmar behöver du vara van att hålla hyfsad fart under lång tid, något som många tycker är jobbigt. Maila vid frågor. Lycka till!
1964 • Enköping
#7
2 mars 2011 kl 18:31
Gilla
Självklart så följer jag inte programmet till 100%. Det blir precis som du skriver Linda, att jag anpassar det efter min förmåga och mina mål. Därav de x-tra km och det lite snabbare passen. Men jag tycker att det känns OK att ha något att gå efter. Jag får hjälp att öka lite lagom och jag får hjälp att variera min träning med inslag av backe, intervall, fartlek mm. Det verkar passa mig
1969 • Stockholm
#8
2 mars 2011 kl 22:10
Gilla
Linda: jag har aldrig följt ett träningsprogram, men har just börjat umgås med tankarna på att prova det. Har sprungit många år, men aldrig organiserat på något sätt, bara distanslöpning rakt av och gärna i rätt högt tempo (i förhållande till form och förmåga förstås). Peppad av folk här på siten som berättar om bra effekter av program tänkte jag nu kanske prova, men jag är lite tveksam eftersom jag är en extrem lust/olust-människa, med andra ord; blir det tråkigt så skiter jag i det! Därför är jag rädd att tappa sugen då det står backträning/intervaller/långpass den dan jag inte alls känner för just det. Men hur göra då? Du skriver att ett färdigt program kanske inte passar, men vi som inte kan snickra ihop ett passande program själva då? Jag fundrar lite på om man kunde bestämma sig för t.ex. intervaller en gång i veckan och långpass en gång i veckan och sen ta det de dagar man känner för det, skulle det kunna vara en framkomlig väg?
1980 • Stockholm
#9
3 mars 2011 kl 13:07
Gilla
Jag är lite inne på ditt tänk Thomas.

Ett uthållighetsprövande långpass, Ett ansträngande kvalitetspass (intervall eller backe). Ett "återhämtande" distanspass där kroppens status får avgöra sträcka och tempo.

Angående trådskaparens fråga om tiden eller sträckan är den som ska justeras på så beror det vad du vill uppnå relativt schemats upplägg.

Hårddraget:
1. Vill du öka din uthållighet givet schemats upplägg behåll ursprungstempot och öka sträckan på de pass som avses vara längre.
2. Vill du bli snabbare än schemat, öka din hastighet på det pass som avses vara snabbare.

Upplever du att du har en högre nivå uthållighets- likväl som fartmässigt så kanske hela schemat är på för låg nivå?

Kanske kan du köra långpassen i schematempo + några km och de snabba passen i lite högre tempo.

Lycka till och skynda långsamt!
Linda Eriksson
1978 • Skara
#10
3 mars 2011 kl 20:52
Gilla
Stefan: Jag kan hålla med dig. Men många motionärer hakar bara på ett program utan att själva tänka efter eller anpassa det efter egen förmåga. Men jag kan hålla med om att det är bra att ha något att följa. Sen säger jag inte att mina tankar är lag, det är bara så jag tror det är. Sen kan man välja att hålla med eller inte. Och jag har inte någon personlig tränare, och har aldrig haft.
Thomas: Jag har kört så som du skriver periodvis. Att jag har ett visst antal pass som jag sedan fördelar efter lust och känsla. Bara de blir av. Men det funkar absolut. Lycka till!
1962 • Torslanda
#11
3 mars 2011 kl 22:09
Gilla
Jag följer Szalkais program och tycker att det fungerar bra. Har i peioder tyckt att de varit lite för mesiga och vips så kommer skadorna. Szalkai skall vara duktig på pulserande program vad jag har hört så det är ju inte bara att slänga in ett intervallpass ett långpass i veckan och sedan se hur det funkar. Man behöver ju återhämtningsperioder och nedträningsperioder för att utveckla sig.
Klart att man tycker man känner sin kropp bäst själv, men för min egen del så är det underbart att ha genomfört ett backpass när man inte kännt för det. det är nästan den bästa känslan.
Sedan så har jag anpassat pass och farter efter Jack Daniels råd. Mitt problem har annars varit att jag kör för hårt och inte följer schemat, eller lägger in fler pass när det borde vara vila, och det blir aldrig bra...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.