Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 3072 visningar

Plocka naglar

Åsa
1983 • Fagersta
#1
27 november 2010 - 16:52
Gilla

Brutal rubrik som kanske har en tendens att äckla många.
Hur som haver tog jag nyss bort två naglar på min ena fot.

Hur ska man egentligen göra med dessa blånaglar som vill bort. Jag har testat ha kvar dessa och då växer de upp en ny under och de blir inte vackert. Även plockat bort, de kommer åter.

Brukar få såhär om passen är över 3-4mil, kanske fötterna svullnar om de är varmt ovs.
Kan ju omöjligt vara ensam om detta problem?
1969 • Stockholm
#2
27 november 2010 kl 20:27
Gilla
Åh fy tusan, jag springer alltid i toktighta skor och har fått lite färg på naglarna ibland men aldrig behövt riva av några. Kan det vara så olika, eller är det så att dina skor är helt fel för dig? Du springer jättelångt iofs...
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
28 november 2010 kl 00:06
Gilla
Och jag gör tvärtom, springer i jättestora skor som har hjälpt en del. Har senast provat att springa med tåstrumpor (från Injinji) efter tips här på jogg och det gick utmärkt. I o f s har jag inga utvuxna stortånaglar sedan ett par år men har ibland fått problem med andra tånaglar eller blåsor så jag tyckte det var värt att prova.
Jag tror det är bättre att plocka bort blå naglar, men försök hitta ett sätt att slippa få nästa omgång blå. Jo, fötterna sväller med värme men också med löpt sträcka. Det som fäller naglarna torde vara de tusentals lätta slagen mot skornas översida, det är just efter 3-4 mil som blånaglarna kommer.
Det tycks finnas två-tre strategier: kläm in tårna i tighta skor så slår skorna inte mot naglarna (ligger emot hela tiden), använd skor med en massa luft omkring (eller klipp bort en del av ovansidan!) eller skydda tårna med något mjukt som följer med (tåstrumpor, tejpning).
Sök i forum efter tidigare trådar, det finns flera!
Walker67
1947 • Växjö
#4
28 november 2010 kl 00:47
Gilla
Det är frågan i vilket läge, som man skall ta bort övernageln. Jag brukar klippa bort lite i taget, då min tanke är att torrnageln skyddar den undre nybildade nageln. Ibland blir inte hela nageln blå, oftast stortån, och då kan man inte plocka bort eller klippa hela nageln. Sen brukar jag fila på torrnageln, så att den inte står ut för mycket och ligger an mot skon. Sen kommer man till en punkt, då kanten på den gamla nageln vuxit ut en halv cm från nagelbandet och då kan det vara dags att ta bort den.
Nu har jag haft lite nageltrång precis där inbuktningen efter den gamla nageln slutar vid kanten, klippt och filat kanten och hoppas på att den växer ut.

Det är stora krafter mot naglarna, när tårna trycker ifrån i steget, så det är inte konstigt om de tar stryk ibland. Men det gäller att sköta sina naglar, klippa och fila av vassa kanter, så slipper man iaf skavsår från utstickande nagelkanter. Det har hänt att det varit blod i skon efter ett träningspass och det har orsakats av att en utstående nagelkant "gnagt" i tån på andra sidan.
1966 • Trångsund
#5
28 november 2010 kl 00:59
Gilla
Prova med större skor kanske?
Åsa
1983 • Fagersta
#6
28 november 2010 kl 08:48
Gilla
Tack för tipsen Walker67 och Olboy!. Ska testa lite mer. Större skor är inte att tänka på. Har redan lite för stora skor till de längre passen. Är mycket noga med både skor och strumpor.

(ska kika lite mer i forumet)

Walker67
1947 • Växjö
#7
28 november 2010 kl 22:50 Redigerad 28 november 2010 kl 22:53
Gilla
Åsa: Du måste vara en riktig långdistanstjej, då skriver om pass på 3-4 mil som den mest självklara sak i världen. Blir lite imponerad att vid din ålder träna så seriöst (11,5 km är den längsta sträcka jag sprungit med min son, också 83:a)

Men nu när det blivit kallt är väl inte problemen med blånaglar akut, det är väl resultaten av sommarens långpass, som nu börjar växa ut.
1984 • Ljungby
#8
29 november 2010 kl 12:53
Gilla
Hade stora problem med det här innan, men köpte ett par större skor å nu är det sällan några problem.
Åsa
1983 • Fagersta
#9
29 november 2010 kl 19:40
Gilla
Walker67: Långa distanser är riktigt härligt. Efter två mil kommer jag in i en annan värld och skulle nog kunna köra på riktigt långt.... Tids nog kanske man vågar testa på andra distanser som är långt utöver de normala.
meen som du säger...har några år på mig så jag tar de lite med ro. =)

Råkade få blånaglar på Sala Vintermarathon som var nyligen...men nu ska de väl hinna växa ut innan nästa mara start. =)
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
29 november 2010 kl 22:59
Gilla
Åsa, mina naglar hann växa ut mellan marorna i början. Inte nu längre, fast jag försökt åtgärda problemen. Om man satsar på varianten stora skor kan de nästan inte vara för stora, jag har tre nummer större än promenadskorna och är inte ensam om det. "Skoprovning: Gå upp i storlek ett nummer i taget tills de känns fullständigt löjligt stora. Då kan man gå ner ett halvt nummer." Enligt tips från veteran.
Men jag sprang med tåstrumpor och endast två nummer för stora skor senast och det kändes bra (dock inga fullvuxna stortånaglar då -eller nu). Så det tänker jag fortsätta med tills jag förstår bättre.

Tycker också det är härligt med långa pass. Provade en 50km ultra i våras och det var slitsamt på slutet! Men det blir förmodligen fler, ska bara bli lite snabbare på marathon först, ultrorna får komma sedan.....
Runt Norra Barken har jag en runda på 34,5 km som är fin (i stort sett gamla vägen på västra sidan och närmsta vägen på östra, genar förbi Saxenäs och Ösänget). Finns det någon bra runda runt Södra Barken också? Eller blir det för mycket på stora landsvägen? Lite OT, ursäkta, men 3-4 mil i Fagersta-trakten bjöd sig liksom....
Åsa
1983 • Fagersta
#11
30 november 2010 kl 19:10
Gilla
Oldboy: Ja, det finns en hel del rundor, dock får man räkna med landsvägar för att komma ut i andra marker. Har kört till Söderbärke och tillbaka hem. Vid semla går de en väg upp till en gammal gruva. Vidare bort i skogen kommer man till byn Bråfors. Brukar springa till Ängelsberg och en runda hem. Till skinnskatteberg kan man springa via Godkärra. ovs. Lite variation finns det alltid.

Angående skor. Visst lite större får de gärna vara, men man ska inte mista sin löpkänsla för att man springer med clownskor. =)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.