Löpning Stockholm Marathon 15 inlägg 3728 visningar

Maratonpass mot boxning?

Kalle
1966 • Stockholm
#1
1 november 2010 - 15:05
Gilla
Funderar på att springa mitt första maraton i vår.
Tänkte försöka träna 4 ggr i veckan.
Min fråga till er erfarna: Kan jag byta ut ett eller två av de kortare löppassen i veckan mot box-träning?
Alltså kommer jag springa minst två pass varav ett långt i veckan. Ungefär enligt träningsprogrammen på marathon.se men är väldigt förtjust i boxpassen och vill helst fortsätta med det.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#2
1 november 2010 kl 15:58
Gilla
Kalle: Boxning äör en bra och rolig träningsform. Mitt råd är att se den som ett komplement till löpningen. Det är dock ingen specifik träning så jag skulle råda att springa minst fem löppass i veckan och ha två boxningspass som komplement. Med bara två löppass i veckan blir det framtida marathonloppet jobbiare än nödvändigt.

Men fortsätt med boxningsträningen, det är en utmärkt variation/komplement till löpningen.
csaba
1973 • Malmö
#3
1 november 2010 kl 17:30
Gilla
Enkelt sagt - Du blir bra på det du tränar !

Boxning tränar mer explosivitet och Marathon mer uthållighet.
Kalle
1966 • Stockholm
#4
2 november 2010 kl 09:22
Gilla
tack för svar!
det låter som jag får öka på antalet pass helt enkelt. eller inse att det inte blir någon mara.
min tanke var att ett boxpass kanske kunde motsvara intervall/löpträning/fartlek eller liknande.
Man vill jul ha båda :)
1963 • Bromma
#5
2 november 2010 kl 09:59
Gilla
Visst sjutton räcker två löppass + två alternativpass i veckan för att fixa en mara! Självklart får du en bättre tid med fler pass men den principen gäller ju för allting... Ofta pratar man om tre pass o då köra Intervall, Distans o Långpass. Med två pass så rekommenderar jag lite fartlekar insprängt i långpasset.
Kalle
1966 • Stockholm
#6
2 november 2010 kl 15:38
Gilla
Tack Åke!
Tack för tipsen. Det var ungefär så tänkte.
Skulle ju gärna köra mer men man vill ju hinna umgås med familjen också :)
/Kalle
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#7
2 november 2010 kl 16:56
Gilla
Två löppas i veckan för en mara? Då blir det nog jobbigt.
Kalle
1966 • Stockholm
#8
3 november 2010 kl 09:23
Gilla
Det gamla klassiska problemet med ha kakan och äta den :)

Jag får nog kanske köra 1 + 3 istället. Eller försöka gå upp på fem pass i veckan
1963 • Bromma
#9
3 november 2010 kl 10:00
Gilla
Jag tycker du ska vara stolt om du fixar 4 träningspass i veckan i kombination med familjeliv! Sommartid så har jag inget schema utan jag springer så fort familjeläget tillåter, det blir ca 3 pass i snitt med olika längd. Nu när man har mörkret o kylan att tänka på så måste jag planera ganska strikt; jag kör ett långpass (18km) på helgen, o ett intervallpass på löpband en vardagsmorgon. Dessutom gymnastik två ggr. Det har räckt fint för Lidingöloppet och jag är övertygad om att jag inte får några större problem med min första mara till våren.
Hanna Berg
1987 • Nacka
#10
3 november 2010 kl 10:29
Gilla
Jag måste motsätta mig att boxning tränar explosivitet. En vanlig boxningsträning som inte är ett teknikpass ger mig i regel samma snittpuls som jag när jag springer 1h pass. Och boxningsträning pågår i ca 2h och är intervallträning av hög kvalité!

Och vid styrketräning är det sällan färre än 30 repetitioner per set, och oftast flera set utan vila emellan.

Om det är optimalt för marathon lämnar jag osagt, men det gynnar definitivt löpningen!! :) Bygger bra muskler i vader och fötter också :)
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#11
3 november 2010 kl 19:09
Gilla
Jag är ganska ny som löpare men har däremot tränat boxning i cirka fyra år. Som Hanna skriver ovan så upplever jag att jag har bra nytta av den styrka som boxningen gett mig när jag springer. Tänker då i första hand på benen och bålen som fått jobba hårt genom hopprep, benböj, situps och rygglyft.

Det jag har noterat är dock att orken tryter när jag ska hålla igång länge. Boxningen bygger ju mycket på intervaller och det är ytterst sällan någon övning pågår längre än tre minuter (en rond). När jag kommer uppåt tio minuter i löpspåret så märker jag att min kropp inte är riktigt van vid det och det blir jobbigt. Räknar dock med att detta ska bli bättre med tiden.

1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#12
3 november 2010 kl 20:09
Gilla
Visst har ni rätt Hanna och Claes. Boxning och löpning är en bra kombination. Starka magmuskler, rygg och axlar blir det nästan automatiskt av boxningsträning och det gör löpningen bättre. Vadmusklerna blir bättre också och man tränar på hög puls när det inte är tekniknötande.

Men. Boxning som träning för ett marathonlopp får nog ses som ett komplement ändå. Inte så många boxare orkar med ett marathonlopp, inte ens de som har lite att syresätta (att en tungviktare inte klarar ett marathonlopp är väl inte så konstigt)

Boxning går ju ut på explosion i tre minuter, vila i en och håller på så i ett antal roden (thaiboxning har femminuters ronder) och det är inte löpning man gör, alltså ingen specifik träning. Så ett bra komplement. Men inget som lägger en grund för ett bra resultat.

För bra marathonresultat är det nog det gamla klassiska som gäller; många mil, intervaller, snabbdistans och riktigt långa pass nån gång i veckan. Boxning/cykling/simning/aerobics/hopprep och en del annat är bra som kombination. Styrka är en förutsättning för dels rätt hållning och dels att kroppen ska hålla ihop.
1964 • Huddinge
#13
3 november 2010 kl 20:16
Gilla
Jag tycker det låter som ett utmärkt upplägg med boxning två gånger i veckan och löpning två gånger. När jag var aktiv orienterare körde jag två judo i pass i veckan som komplement under vintern. Tyckte det var ett suveränt komplement. Smidighet och styrka. Nu blir det gym istället under vintersäsongen men jag borde komplettera med någon sorts smidighetsträning.
Karin
1983 • Stockholm
#14
4 november 2010 kl 12:51
Gilla
Peter Holgersson höll en intressant föreläsning för TSM-deltagarna på upptakten i Stockholm i söndags. En av hans poänger var att vill du bli bra på (asfalts)löpning så måste du träna (asfalts)löpning. När du tränar kommer kroppen skapa kapillärer (små blodkärl) kring de muskelfibrer du aktiverar för att syre och energi ska komma fram. Tränar du något annat kommer du aktivera andra muskler och därmed få kapillärerna på andra ställen. Jag tror att boxning kan vara ett jättebra komplement till löpning, men inte som ersättning. Kan du inte köra ett kort löppass i anslutning till boxningen? Jag menar, det behöver ju inte bli fler träningsdagar bara för att det blir fler träningspass!
Kalle
1966 • Stockholm
#15
8 november 2010 kl 11:21
Gilla
Hej igen! Tack för alla tips och intressant diskussion.

Jag kommer lägligt nog att vara föräldraledig i ett halvår snart och förhoppningsvis har min yngste son tålamod att åka joggingvagn. I så fall har jag inga ursäkter att inte lägga till de löppass som behövs utöver boxning :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.