Löpning Träning 3 inlägg 2475 visningar

Intervaller? Hur ofta?

1972 • Sollentuna
#1
2 september 2010 - 15:04
Gilla
Jag vet eller har förstått att man ska lägga intervaller för att få upp farten om det är det man har som mål, vilket jag har. Jag är lite nyfiken på hur ofta ska man lägga in intervall träning? Jag springer jag med Adidas MiCoach vilket skapar en enkel intervallträning men om jag skulle skulle vilja lägga in en träningsdag med bara intervall, tuffare sådan alltså :-) Det är därför jag undrar.

1 gång i veckan, 1 gång i månaden... eller vad?
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#2
2 september 2010 kl 16:54
Gilla
Hej Jonas. Jag vet inte om din träningsdagbok skildrar din träningsbakgrund på ett bra sätt. Men det första man bör göra (innan man börjar med intervallträning) är att skaffa sig regelbunda joggingvanor. Om du har sprungit två-tre pass eller mer i veckan i fyra till sex veckor kan det vara idé att börja med intervaller och/eller annan kvalitetsträning. Då är det en bra idé som du säger att träna lite tuffare en dag i veckan.

Då är det nog bäst att variera mellan snabbdistans (4-5 km i omkring milfart eller lite långsammare) och intervaller. Ett alternativ är att växla mellan snabbdistans, korta och långa intervaller. Korta intervaller kan vara 100-400 meter långa repetitioner i hög fart med lång vila. Långa intervaller kan vara 800-1200 meter och karaktäriseras av en fart som inte är högre än att man klarar alla repitionerna i samma fart. Antalet repetitoner beror på hur mycket man tränar. Ett mått anger att korta intervaller kan utgöra 5 % av total veckomängd och långa intervaller 8 % av total veckomängd samt snabbdistans 10 % av total veckomängd. Det kan vara en bra idé att börja med dessa rekomendationer.

Det var mina tankar kring din fråga.
1972 • Sollentuna
#3
4 september 2010 kl 15:06
Gilla
Tack Fredrik!!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.