Löpning Träning 10 inlägg 1517 visningar

Nya utmaningar efter Garmin-köp :)

Lina Ekeroth
1987 • Örebro
#1
17 augusti 2010 - 20:57
Gilla
Jag är, precis som många andra härinne, nybliven ägare till en Garmin 305 :) Tanken med köpet är att kunna hålla lite bättre koll på pulsen för att på så vis få ut mer av löpningen.

Idag var planen att köra ett återhämtningspass och att försöka ligga under 70 % av min maxpuls. Jag upptäckte dock att det var betydligt svårare än jag trott! Jag märkte konstant att benen hade pinnat på snabbare än jag tänkt och jag fick verkligen anstränga mig för att hålla nere tempot, lyckades nu hålla det till ett snittempo på 6.40 men detta gav ändå en snittpuls på 79 % av min maxpuls.

Visserligen är det ju trevligt att upptäcka att man helt plötsligt springer snabbare på ett återhämtningspass då man får anstränga sig för att hålla nere tempot, än vad man nyss gjorde på sina "snabbpass" men är det fler som upplevt samma sak när man börjat använda pulsklocka?
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#2
17 augusti 2010 kl 21:04
Gilla
Det är en läroprocess att kunna hålla nere pulsen ja, både för din hjärna och för din kropp! Om du regelbundet kör träning med lägre puls så kommer kroppen att arbeta effektivare med aerobisk förbränning och hastigheten för samma puls kommer att öka.

Jag måste dock fråga var du fått din maxpuls ifrån? Du ska veta att standardformlerna, t.ex. 220-ålder, bara gäller för ett genomsnitt av befolkningen och att din egen maxpuls kan ligga långt ifrån vad formeln säger. Om du utgått från en formel kan alltså också vara så att din maxpuls är högre och att procenten av maxpuls i verkligheten var lägre.
Lina Ekeroth
1987 • Örebro
#3
17 augusti 2010 kl 21:13
Gilla
Jag funderade på det Staffan! Jag har mycket riktigt räknat ut min maxpuls efter en formel. Men hur vet man då sin egentliga maxpuls? Måste man då göra ett riktigt maxpulstest?
Samuel H
1979 • Järfälla
#4
17 augusti 2010 kl 23:23
Gilla
Japp, ett riktigt maxpulstest är det som gäller.

Alternativt kan du använda den upplevda ansträngningen. För ett pass av den typen du är ute efter ska du kunna prata obehindrat. Det bör också gå bra att andas in på ungefär 4-5 fotisättningar och lika många för att andas ut.
1969 • Sala
#5
18 augusti 2010 kl 10:52
Gilla
Ja, Lina, du har egentligen ingen användning av klockan om du inte ligger på en puls som stämmer för dig. Du har två alternativ, som jag ser det. Antingen gör du ett eget maxpulstest genom att springa intervaller (helst i backe) tills du nästan stupar. Då ligger du åtminstone närmare din maxpuls än vad en formel kan säga. Ett annat alternativ är att testa dig fram. Så har jag gjort, trots att jag känner till min maxpuls. Jag har testat att ligga på olika pulsnivåer och vet du att jag ligger lagom om jag 138 på morgonpass, 140 i början av ett distanspass på eftermiddagar eller kvällstid, men 145 på slutet, med en medelpuls på 143 ungefär. Då känns det bra efteråt. På långpass ligger jag på 140 i början och ca 150 på slutet, med ett medel på ca 145, eftersom jag vet att jag ökar i puls efter ca 20 km. På varma sommardagar börjar jag på 145 och slutar på 160 ungefär. Värmen påverkar pulsen uppåt. Så du måste inte göra ett maxpulstest, men gör gärna det. Det är egentligen bara att se nästa intervallpass som en tävling, där du ska vinna de två sista repetitionerna och nästan falla ner på marken på slutet. Det är rätt kul faktiskt!
Lina Ekeroth
1987 • Örebro
#6
18 augusti 2010 kl 12:58
Gilla
Okej, ut och in i väggen är det som gäller alltså ;) Jag har ju precis kommit igång efter ett 3 månaders långt uppehåll pga en lårskada och har än så länge bara gjort kortare pass upp till 5 km så mördarintervallerna kanske jag ska vänta med ett tag...

Hur fungerar pulsmätaren på Garmin 305 om man använder den inomhus? Tänkte nämligen att jag kunde kolla vad jag kommer upp i på spinningen för då brukar jag kunna pressa mig närmre döden än vad jag lyckas med under löpningen!
#7
18 augusti 2010 kl 16:11
Detta inlägg har raderats
1971 • Häljarp
#8
18 augusti 2010 kl 18:21
Gilla
Min erfarenhet är att löpning ger högre puls än vad cykling gör.

Jag kan köra intervaller på testcykel och sedan gå över till löpband och bara springa på och då kommer jag enkelt upp i högre puls på löpningen är vad jag gjorde på cykeln.

Så maxpulstesten måste vara grenspecifik.

Men var rädd om ditt lår, vila p.g.a. skada år sååå tråkigt.
Lina Ekeroth
1987 • Örebro
#9
18 augusti 2010 kl 19:53
Gilla
Jag testade pulsklockan idag på spinningen men har precis samma känsla som ni Peter och Roger. Jag kom upp i maxpuls på 184 (92 % av min maxpuls om man går efter 220-ålder) med en känsla av att det var så jobbigt att jag inte hade klarat många sekunder till utan att ramla av cykeln! MEN, i måndags körde jag ett kortare snabbpass med känslan "hej o hå, det här var lite jobbigt men jag pallar att bita i ett tag till" och hade då samma maxpuls som på spinningen idag!

Så det går nog inte jämföra mellan grenarna... Men som sagt, jag törs inte ge mig ut och köra intervaller än så jag får väl helt enkelt vänta och köra på känsla så länge!
Erik
1976 • Stockholm
#10
18 augusti 2010 kl 20:07
Gilla
Cykling är mer styrka än kondition jfrt med löpning. Benen samlar på sig mjölksyra och tröttnar snabbare än hjärtat enkelt uttryck. Någon sa att man ligger ca 10 slag lägre på cykling än löpning men det där måste vara väldigt individuellt. Duktiga cyklister kan nog komma upp nära sim maxpuls ändå, trots att de cyklar.

Bästa maxpulstesten bör dock vara löpning (eller typ längdskidåkning där hela kroppen används ännu mer men då måste man ha bra teknik också), och inte cykling rent generellt.

Lina, 220-ålder är en mycket grov uppskattning på maxpulsen. Men om du hade den känslan du hade på cyklingen så kan den faktiskt stämma för dig. På ett ungefär alltså.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.