Löpning Träning 11 inlägg 12182 visningar

Springer jag med för hög puls

Andreas Friis
1978 • Furulund
#1
2 augusti 2010 - 22:13
Gilla
Jag har precis börjat springa med pulsklocka och funderar på om jag har för hög puls när jag tränar. Jag trivs väldigt bra med att springa på runt 167-170 bpm, i veckan sprang jag 1,5 mil med den pulsen utan att känna mig allt för trött när jag kom i mål.

Jag gissar att min maxpuls ligger på runt 200 (jag har gjort maxpass med puls på 196) vilket skulle betyda att jag tränar på runt 85% av min kapacitet.

Skulle det vara mer effektivt om jag hade lägre tempo? Jag vill inte testa MAF, jag har inte tålamod till det :)
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#2
2 augusti 2010 kl 22:26
Gilla
Spring lite oftare, och kör en del pass med lägre puls, då får kroppen vila samtidigt som du får mil i benen, efter ett riktigt lugnt pass blir man ofta mer laddad, och kan prestera bättre på nästa träning.
1971 • Nykvarn
#3
2 augusti 2010 kl 22:57
Gilla
Som Connny är inne på. Variera lugna pass med intensivare där du ligger högre i puls, jag har 203 i maxpuls vad jag vet och ligger ofta runt 170-175 (hade 177 i snitt på Stockholm Marathon i år) och brukar vilja strax över 180 när jag kör tröskelträning och uppåt 185-190 på tuffare intervaller eller tempopass.

Jag har som du svårt att köra riktigt lugnt men idag blev det 11 km med 162 i snittpuls, farten var 4:55 per km, har svårt just nu att köra långsammare än 5 min/km, tappar tålamodet efter ett tag..
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
3 augusti 2010 kl 10:39
Gilla
Det ska mycket till för att komma nära sin maxpuls, det räcker inte med ett tufft pass, det ska vara upplagt för att just nå sinmaxpuls innan man får för mycket mjöksyra eller tröttnar. Vissa intervallpass kan ta en nära om man spurtar helt maximalt på slutet av sista.
Marathon.se har ett upplägg, där påstår de (förmodligen korrkekt) att de flesta lägger av några slag under maxpulsen om det inte finns någon som hetsar dem på slutet!
Min gissning är att din maxpuls ligger lite högre än 200, bl a för att du kan springa såpass långt utan att bli ordentligt trött i vad som skulle ha varit 84-85% av maxpulsen.
Sen litar jag ju inte riktigt på pulsklockor, tycker det är svårt att på pålitliga siffror, lyckas bara varannan gång trots att jag känner till problemet och min förra klocka gav högre värden. Blir det fel blir siffrorna för höga.
1969 • Stockholm
#5
3 augusti 2010 kl 11:16
Gilla
1.5 mil utan att känna dig alltför trött? I så fall: nä, du tränar inte med för hög puls.

Jag har själv en pulsklocka och har t.o.m bandet på mig någon gång sådär för jag tycker det är kul att kolla, men jag skulle inte justera träning efter det. Tänk om man skulle köra med en termometer i ändan, räkna andetag, kolla pulsen och blocdtrycket och försöka få någon ordning på hur man borde träna efter det...
Andreas Friis
1978 • Furulund
#6
3 augusti 2010 kl 22:05
Gilla
Bakgrunden till att jag skaffade pulsklocka är att jag är liiite för tävlingsinriktad, jag vill alltid slå mina tidigare tider vilket gör att jag oftast är helt slut när jag kommer hem. Med pulsklockan kan jag istället koncentrera mig på att hålla en jämn puls och det tror jag är bättre för min träning.

Det är inte så att jag hjulade och gjorde piruetter efter att ha sprungit 1,5 mil men jag kände att jag kunde fortsatt ett tag till i samma tempo utan problem.

Även om jag skulle vilja så får jag inte in fler än 2, max 3 pass per vecka på grund av allt annat livet har att erbjuda (barn, jobb, andra intressen) så jag försöker att optimera mina tränsingstillfällen så mycket som möjligt.
Carl-Johan Forsberg
1971 • höllviken
#7
3 augusti 2010 kl 23:07
Gilla
Jag har slutat springa på tid och istället börjat springa på MAF-puls (140) vilket visserligen är svårt (kommer lätt upp i 150) men funkar. För mig har det transformerat löpning från ngt prestationsladdat (då jag också vill slå tidigare tider..) till njutning. Det är skönt att komma hem efter en mil och känna sig skönt trött men ändå KÄNNA som att man kunnat springa ett varv till :)
1969 • Sala
#8
4 augusti 2010 kl 08:06
Gilla
Andreas, om man ska titta på hur många världsledande coacher skriver, så ska man inte ligga på medelhög puls på varje pass, utan på antingen låg eller hög. Vissa anser t.o.m. att de medelintensiva passen inte bidrar till särskilt mycket mer än de lågintensiva, men däremot tar de mer kraft och bryter ner musklerna mer, och då kan man inte träna lika bra på de högintensiva passen. De medelintensiva ska man spara till halvmaraton och helmaraton och till några enstaka tillfällen i träningen inför dessa lopp.

Själv tycker jag att detta stämmer väl. Om jag tränar medelhårt en hel vecka så kommer jag knappast att orka många intervaller eller ett riktigt hårt tempopass på de tillfällen i veckan då jag har dessa pass på schemat. Om jag däremot sparar på krafterna genom att träna på ca 75% av maxpuls på vanliga distanspass så kan jag trycka på i så högt som 95% av maxpuls en gång i veckan istället. Då får jag den önskade effekten av dessa pass.

Men vad gör jag om jag orkar med intervallpassen ändå? Ja, då är det bättre att minska vilan på intervallpassen än att öka farten på distanspassen. Och om jag orkar det också då? Ja, då ökar du mängden. Men inte farten.

Strunta i MAF-puls förresten. Man ska inte utgå ifrån ålder när man räknar ut vilken puls man ska springa på, utan utgå ifrån vad just DIN kropp mäktar med. Alla 40-åringar har inte samma puls.
1969 • Stockholm
#9
4 augusti 2010 kl 09:28
Gilla
Andreas: att slå sin senaste tid varje pass höll jag på med också för många år sedan, det botar sig själv med stigande ålder 8-)
Träningsuppehåll (frivilliga eller inte) brukar hjälpa också.

Annars så funkar det rätt bra att variera rundorna mer, visst kan man snegla på km-tiderna, men olika kupering mm mm gör ju att man kan inte jämföra sekunder rakt av. Det är en väldig fördel med GPS-klocka tycker jag (nu vet jag inte om det är en sån du har) för då kan man ju variera rundorna hur mycket som helst och ändå ha koll på hur långt man sprungit och på vilken tid (för oss som nu tycker att vi måste ha det). Stor frihet tycker jag, man kan t.o.m sticka ut på känn och bara välja väg eftersom. En stor fördel är också att man kan korta om nåt inte känns bra, förr om åren kunde jag plåga mig rätt långt för att rundan ju bara skulle genomföras, trots att det kanske inte var så bra alla gånger.
1969 • Sala
#10
4 augusti 2010 kl 11:19
Gilla
Thomas, en pulsklocka utan gps duger rätt fint också, för man kan hålla reda på tid och ansträngingsgrad. Men visst är en gps ännu bättre. Då kan man dessutom mäta ansträngningen i fart istället, men då måste man ha olika skalor för olika sorters kuperingsgrad. Jag har t.ex. följande ideal, som jag försöker följa, men kan bryta mot om jag känner för det:
Distanspass: 144 i puls (75%), 5.35 på flack asfalt, 5.40 för lätt kuperad och 5.45 för kuperad, 5.50 för motionsspår.
Tröskelpass: 170 i puls (90%), 4.30, 4.35, 4.40, 4.45 på de olika vägarna.
Vo2-max-intervaller: 180 i puls (95%, på slutet av varje rep): 4.12 på flack asfalt
Andreas Friis
1978 • Furulund
#11
4 augusti 2010 kl 14:32
Gilla
Det är en pulsklocka med GPS som jag har köpt och det har verkligen gjort löpningen roligare. Nu hittar jag nya vägar eftersom jag bara springer åt något håll och ser var jag hamnar, GPSen sköter längdmätningen.

Jag ska prova att dra ner tempot ett par pulsslag till och så får jag se om det går för långsamt för att jag ska tycka att det är kul :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.