Löpning Träning 10 inlägg 2502 visningar

Intervall eller all in one

Tobias Johansson
1983 • Linköping
#1
17 maj 2010 - 19:40
Gilla
Jag har en fundering kring detta med intervall och att springa allt på samma gång, alltså utan att stanna. Jag har för någon månad sedan påbörjat ett program jag sett på maraton.se och det går ut på att man sakta sakta börjar bygga upp en kondition för att springa typ 45 minuter i streck sedan. Detta kan vara att man går första 6 minuterna för att sedan varva löpning i 5 minuter med 1 minuts gång och totalt i 30 minuter.

jag har som sagt gjort detta i över en månad och idag så följde jag med min sambo ut på en löparrunda istället. Hon springer 5 km utan problem och även idag också. Jag klarade detta med inga större problem men tyckte det kändes riktigt bra istället för att varva intervall. Nu vet jag inte hur jag ska göra då vi nu springer 5.3 km på 28 minuter vilket jag tycker är bra, betyder att man kanske hamnar på 25-26 på 5 km mot att bara hinna 4.4 med intervallen och då går lite mindre än en tredje del av tiden (10 min typ)

Vad är bäst för mig att göra ?
OBS jag har tidigare för ett antal år sedan och ett antal kilo sedan sprungit mycket DS
1975 • Hässelby
#2
17 maj 2010 kl 19:49
Gilla
Jag ser faktiskt inte någon anledning till varför du skulle alternera mellan gång och jogging när du faktiskt klarar av att springa. Bromsar du tempot något så springer du dessutom med lätthet 45 minuter i sträck - det är jag övertygad om.

Utmaningen blir att inte springa för mycket, för fort och för ofta i början (risk för skador). Spring på men ta det lugnt och använd det sunda förnuftet.
Tobias Johansson
1983 • Linköping
#3
17 maj 2010 kl 20:15
Gilla
Tack för tipsen. Jag lärde mig under dagens runda att det är bättre att hålla samma tempo genom hela än att ha som en berg och dal bana tempo.
1965 • Eksjö
#4
18 maj 2010 kl 06:26
Gilla
Variation är ett bättre skydd mot skador...

Haile Gebreselassie lär ha sagt (under sin tid som banlöpare) att han inte gick för fullt över full distans mer än cirka tio gånger om året - det vill säga tävlingsloppen.
Torbjörn Örnstig
1970 • Täby
#5
18 maj 2010 kl 10:06
Gilla
Anledningen till att man varvar gång och jogg i "uppstartsprogram" är väl två, som jag har förstått det.
1. Man orkar hålla på längre. Jag tror som Johanna att du klarar 45 min om du tar det i lagom takt. Detta är tillräckligt länge för att du ska kunna stryka gången av den anledningen.
2. Undvika skador. På denna punkt kan nog ingen här säga exakt vad som gäller för dig. De flesta som börjar springa får någon form av skada. Vissa "lyssnar på kroppen" och vilar någon dag efter en mindre känning. Andra gör inte det och får stora problem. Du väljer själv vilken grupp du vill vara i. Det senare är förstås rejält hårddraget, men jag tror du förstår vad jag menar. ;-)
Inget av de program du hittar på nätet är utformade för precis dig, så om du tycker att de känns för tunga eller för lätta, så justera lite i dem.
Tobias Johansson
1983 • Linköping
#6
18 maj 2010 kl 10:27
Gilla
Tack så mycket för era svar. Jag tror jag fortsätter med att springa "hela" sträckan men då i ett lugnt tempo, så tror jag detta kommer ge mer och får mig att utvecklas och kunna öka tempo allt eftersom.
1969 • Sala
#7
18 maj 2010 kl 20:08
Gilla
Tobias, spring hela vägen. Däremot kan du gärna lägga in några farthöjningar i ett av veckans pass, särskilt om du har hållit på med löpning ett tag. Testa med 2 km uppvärmning i form av lätt jogg, och sedan 3 X 1 km i ganska hög fart (så hög att du flåsar ordentligt) och avsluta med 1 km lätt jogg. På så sätt tränar du fart och uthållighet.
Tobias Johansson
1983 • Linköping
#8
19 maj 2010 kl 04:02
Gilla
Tack för tipset Mårten. Det ska jag testa
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#9
19 maj 2010 kl 19:05
Gilla
Hoppas du hittar det som passar dej. Tycker för egen del att löpningen tappar en dimension med lugn lunk genom ett helt träningspass. Såna övningar är bra för långpass, återhämtning och att konservera form inför en tävling.

För att löpningen ska bli rolig gäller att variera hastigheten i själva passen. Exempelvis att börja jogga lugnt, öka hastigheten mellan till exempel två lyktstolpar eller en backe eller springa snabbare i en minut. Ju mer varierat det blir, desto roligare blir det. och så blir det mindre risk för skador. Fartlek kallas detta och är egentligen oreglerade intervaller. Spring i den hastighet du känner för så länge du gör det och sen gå ner i vilotempo, sen spring allt vad du kan, sen lätt jogging, sen halvsnabbt. Variationerna är oändliga.

Lycka till!
Tobias Johansson
1983 • Linköping
#10
19 maj 2010 kl 22:19
Gilla
Det låter som en sak jag ska testa. Tack för tipset
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.