Athens Classic Marathon 2010 - Löpning
Löpning Tävlingar & Motionslopp / Athens Classic Marathon 9 inlägg 2979 visningar

Athens Classic Marathon 2010

Oldboy
1952 • Danderyd
#1
28 mars 2010 - 22:51
Gilla 
Har varit sugen på att springa detta lopp i höst när det är 2500-årsjubileum av det allra första marathonloppet! Men nu känner jag dåliga vibbar från loppets officiella hemsida. Man tänker fira att det var 2500 år sedan slaget vid Marathon! Inte att det är så länge sedan det första loppet.
Ser att det är sju personer på jogg som har loppet i sin tävlingskalender, säkert fler som har funderingar på att springa.
Vad har ni för känsla? Fått info från annat håll? Jubileum är kul, men nåt nationalistiskt tjafs vill jag inte ta del av.
1956 • PARTILLE
#2
29 mars 2010 - 07:35
Gilla 
Allt firande som kan piffa upp loppet, måste ju vara till fördel, nationalistiskt eller inte. Loppet i sig är ju inte så märkvärdigt. Har sprungit det två gånger. 1985 och 2005. Senaste gången var det tråkigt. Byn marathon har mer eller mindre växt ihop med Athen och det kändes som om man sprang på en lång bygata. Känslan av att springa på landsbygden mellan marathon och Athen fick jag inte den senaste gången som det var den första gången. Nummerlappsutdelningen var en totalt död tillställning. Det fanns en monter som gjorde reklam för en grekisk löpartidning. That´s it. Nu verkar dom i alla fall satsa på någon form av mässa. Publiken var det sparsamt med och jippon runt loppet var då nästan obefintligt. Så Ur den synvinkeln kan det kanske bli intressant att man gör en grej av att det är 2500 år sedan, det var slagsmål ute på slätten. Åker man med Springtime får man ha klart för sig att det är ett budgetarrangemang från deras sida. De lägger allt sitt krut på New York Marathon, eftersom det är Springtimes absolut stora grej. Mitt råd är att boka resan själv.
Men å andra sidan så har ju man sprungit originalsträckan....
1967 • Ljusdal
#3
28 oktober 2010 - 07:36
Gilla 
Jag sprang loppet 2009 och är på plats även i år. Organisationen var enastående och jag blev riktigt imponerad av hur bra allting flöt. Nummerlapssutdelningen, busstransporterna, vätskekontrollerna och hela arrangemanget var grymt bra.

Det är emellertid sant att banan kanske inte är så speciellt upphetsande och publiksupporten kan inte på långa vägar jämföras med Stockholm Marathon. Men det fanns trots allt morgonpigga människor i varje by som applåderade löparna. Ett extra plus var att det dessutom fanns sjukvårdspersonal utplacerad varannan kilometer utefter banan.

Trots att banan räknas som tuff och att det mer eller mindre är konstant uppför de första 30 kilometrarna, är det ändå en "bra" bananprofil. Just när man börjar känna sig mentalt sliten vid denna kritiska punkt, vänder det och blir nedförsbacke ända in i mål.
Avslutningen är magisk. Man ser den vackra Panathinaikostadion från långt håll och kan då njuta av en lång nedförsbacke ända fram till målsnöret. De sista kilometrarna är publikleden dessutom täta.

Loppet med dess organisation är ett höjdararrangemang och därför rekommenderar jag varmt Aten Marathon till de som vill springa 2011.

/Anders Forselius www.bikingviking.se
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
28 oktober 2010 - 10:22
Gilla 
Lycka till, Anders! Ser fram emot en rapport efteråt. Så vet jag vad jag missat.
Lite märkligt att 2500-årsjubiléet inte lyfts fram märkbart på några andra marathonlopp. Men grekerna kanske "la beslag" på det genom sitt upplägg.
Mattias Bramstang
1975 • Halmstad
#5
28 oktober 2010 - 14:05
Gilla 
Hej på er!

Jag skall springa loppet. Någon kommentar om banprofilen mer än att det går uppför. Typ, man tappar 15sek/km i snitt eller det är platåer som skall bestigas som var och en är 50 höjdmeter. Tja, ordet är fritt men lite mer utförlig information om banprofilen skulle jag uppskatta. Jag avser att göra ett lopp som ligger på min nuvarande maximala förmåga så det vore värdefullt med denna informationen från någon med erfarenheter.

//
mattias
1956 • PARTILLE
#6
28 oktober 2010 - 17:16
Gilla 
Mattias. De första 10 kilometrarna är helt platta, de går ute på slätten. Sedan vid 10 k stiger det mer eller mindre konstant till 32 k. Efter det är det ren utförslöpning. Så Du kan trycka på de första 10 Mattias. Sedan hålla igen lite för stigningarna. Det rör sig inte om idiotbranta backar, men det stiger. Ungefär som Öresundsbron, kanske aaaningens mer. Det finns några partier där det planar ut lite, men är korta. Jag tror att Du kan ganska snabbt känna vilken fart Du kan hålla där och kanske trycka på lite extra. Den sista milen lär Du kunna eventuellt rensa ut lite mjölksyra i all nedförslöpning och då kan Du ge det där sista lilla extra. Den milen betraktar jag som ren transportlöpning.
Trängseln behöver Du inte bekymra Dig om, det är gott om plats. Ha koll på vädret. Det kan vara kyligt på morgonen (några plusgrader) och sedan stiga till över 20 grader.
Mattias Bramstang
1975 • Halmstad
#7
28 oktober 2010 - 19:24
Gilla 
Tack Stefan. Jag gör som du skriver... :-)

Siktar på 2.59.59. Det var längesedan nu och vore kul. Gjorde Växjö nyligen och missade med 95 sekunder. Då var jag inte riktigt på hugget så nu hoppas jag att jag kan uppbringa det där lilla extra och samtidigt njuta av 2500års kalaset.

//
m
 annons
 
1956 • PARTILLE
#8
28 oktober 2010 - 22:13
Gilla 
Ska hålla koll på Dig, Din rackare...
Katten
1967 • Hemma
#9
5 november 2010 - 19:48 Redigerad 5 november 2010 - 19:48
Gilla 
Väldigt välorganiserad jubileumsmara! Mycket publik längs banan och gott om vätskekontroller, varje 2,5 km. Sjukvårdare fanns gott om. Mäktigt att att springa i mål på gamla olympiastadion... Banan är som någon tidigare skrev lite tråkig, hade föreställt mig mer "natur" och vackra vyer längs vägen in till Athen. Det jobbigaste var värmen med solen rakt i ansiktet de första 2,5 milen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.
 annons