Löpning Kläder, Skor & Prylar 6 inlägg 1743 visningar

Dämpnings frågor

Zäta
1985 • Trollskogen
#1
10 oktober 2009 - 11:26
Gilla
Jag läste för länge sedan att skor med luftdämpning tex nike inte var bra eftersom luften inte han med att återhämta sig efter varje stöt när man landar. Är detta sant? Är gel dämpning mycket bättre än luftdämpning? Tex acics.

Sen undrar jag om det är eva dämpning som tar upp stötar riktigt bra men har kort livslängd så att dämpningen tar slut fort? Till och med så korta sträckor som 50mil? Vilka skor har denna typ av dämpning? Acics kayano? Brooks skorna har väl denna dämpning? Jag har alltid trott att acics var bäst dämpningmässigt. Rätt eller fel?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
10 oktober 2009 kl 20:14
Gilla
Bäst fjädring (liten energiförlust) har du i kroppen själv men det funkar inte om du landar på hälen, jag och andra har skivit mycket om det i andra trådar.

Luft har inget minne så den återhämtar sig genast, man kan lagra energi kortvarigt genom högre tryck på luften. Möjligen kan formen på luftbehållaren ändras och då finns det minne i plasten som kan försämra effekten.
Gel som sådan är definitivt sämre, där överförs kraften från en del av skon till en annan genom att gel flyttar sig, energi kan knappst lagras i själva gelen, vätskor har i stort sett samma volym oavsett tryck och gel är en trögflytande vätska.
EVA är en skummad plast som är vanlig i mellansulan för att den är lätt och tar upp stötar bra men nog försvinner nästan all energi i stället för att ge en studs. Det stämmer att den åldras rätt fort men jag tror att det är EVA i sådana skor man anser håller i 70-150 mil beroende på användning, tyngd på löparen osv.
Vilken plast som är bäst kan jag inte svara på, men Nike gör ju reklam för den speciella plast som finns i deras Luna-serie och säger att den är mer elastisk. Men det kan ju vara bara ett trick från marknadsavdelningen.
Det finns säkert mer om plaster i skor på nätet, exv i anslutning till Runners Worlds årliga skotest.
zetterberg
1976 • norrköping
#3
10 oktober 2009 kl 22:10
Gilla
Seriöst, hur orkar ni bry er? Ut o spring istället!
1959 • Saltsjö-Boo
#4
10 oktober 2009 kl 22:35
Gilla
Man kan ju inte springa jämt, då blir man ju utsliten...
Resten av tiden får man ju ägna åt att älta bortförklaringar till varför man inte är bättre än man är, eller ta del av andras framgång :-)
Eller kan man ägna tiden åt en mer eller mindre seriös diskussion av teknik/vetenskap (eller pseudovetenskap o anektdoter..)

Till saken: Är det inte såatt Nike´s luftkuddar ger för mycket studs, en rekyl som är lite feltimad och inte så nyttig för benen. Det är inte nyttigt med en elastisk studs i hälen, utan det ska vara en oelastisk absorption av energin. Just detta ger exempelvis Asics gel, eller Adidas häl-adiprene.
I framfoten däremot funkar det bra med "studs", exempelvis adiprene+, eller andra fabrikanters motsvarande material.
Muskler och senor kan elastsiskt återge kanske 2/3 av energin, men detta gäller främst framfotslöpare. Hos hällöpare kommer mycket av energin att försvinna, inte minst genom dämpningen i hälen.

Obs , detta får klassas som anekdotisk info, kan inte ange några källor.... ;-)

Vad gäller Asics gelkuddar i hälen kan jag dock säga att det inte är en trögflytande vätska. Det går både att skära och slipa i materialet, och det är mer att likna vid ett ganska fast silikongummi i konsistensen.

Oldboy
1952 • Danderyd
#5
11 oktober 2009 kl 01:07
Gilla
Aha! Har aldrig skurit i Asics, deras läst passar inte mina fötter.
Du kan ha rätt om luften och timing, det finns väl en anledning till att det inte jobbas mer med stålfjädrar i skor t ex. Möjligen är de förbjudna enligt några regler, men jag har ju sett handikappade studsa fram på fjädrar (löpare utan fötter) fast de har nog egna regler.
Stämmer säkert att för hälisättning gäller att energin ska absorberas, hälen är i marken för länge för att ha nytta av fjädring i skon. Intuitivt känns det som om fjädring under framfoten kanske fungerar, dessutom tror jag det kan anses bevisat att kroppens fjädring hjälper till i steget. Men det gäller att ha foten väldigt kort tid i marken. Kan vara därför man ska ha minst 180 i kadens.
1970 • Källby
#6
11 oktober 2009 kl 09:29
Gilla
Håller med zetterberg... Spring passen, variera mellan långa pass i låg fart och kortare pass i högre fart. Det är grunden... Den säkraste vägen till skador är att springa alla pass ungefär lika fort = Alldeles för fort. Då får kroppen aldrig tid till återhämtning. Får inte kroppen tid för återhämtning så hjälper inte Luftkuddar, Lunaplast, Gel, Pose-metoder, eller framfots- mellanfotslöpning. Apropå framfotslöpning så fungerar det på det sättet att när du höjer tempot så kommer du med automatik att börja landa längre fram på fotbladet, det kan vara mycket svårt att så att säga tvinga in kroppen i detta beeteende vid långsammare löpning. Alla löpare vinner dock på att tänka hållning i alla tempon. En bra metod att få ett effektivare löpsteg börjar med att få upp och fram höften. Lite Off Topic kanske men jag kunde inte hålla mig...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.