Löpning Kom igång 13 inlägg 12673 visningar

Puls skenar när jag joggar sakta.....bra vid rask promenad.....

Björn Lindell
1982 • Rydebäck
#1
4 augusti 2009 - 19:22
Gilla
Tjena....Här har ni en ny joggare :)
Har inköpt en pulsklocka och ett par fantastiska löpardojjor..... Tanken var ju att jag skulle komma ut och jogga, var ute innan jag skaffa klocka. När jag sen knappa in mina värden på klockan så visar den att effektivast förbränning ligger mellan 126-143 slag/min. Kanon tänker jag. Sticker ut o testar den nya klockan, joggar i det sköna tempo jag brukar, och vad händer??? Jo, pulsen rusar iväg till 150-160.....drar ner tempot så sakta att jag går snabbare.
Vad ska jag göra nu? Jag vill gå ner i vikt, så en rask promenad e ju bra. Ska jag fortsätta tills jag märker att pulsen blir så pass så att jag måste jogga?? Vill ju gärna jogga (tycker det e skönare än en promenad)
Tips mottages gärna.
Tack på förhand. Mvh Björn
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#2
4 augusti 2009 kl 19:30
Gilla
Hej Björn. Jag tyckte det var så för mig också i början. Jag använder mest medelintensiv zon fortfarande. Jag tycker att du skall fokusera på att jogga i ett bekvämt tempo där du kan hålla lugn andning (1 andetag på tre steg. Andan genom näsan). Det skall ju vara roligt att jogga och pulsklockan skall ju vara ett hjälpmedel inte en hämsko! Utvärdera dina jogginturer efteråt. Kolla inte på klockan medan du joggar. Snart kommer du känna vilket tempo som är bra och pulsen vid given ansträgning sjunker. Komplettera istället med raska promenader för lågpuls!
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#3
4 augusti 2009 kl 21:01
Gilla
Det finns ju olika skolor men ett bra sätt att komma igång är att varva gång med jogging. Det finns många olika (men liknande) program om du vill följa ett sådant, t.ex. på marathon.se. Kolla tråden "börja jogga" på funbeat.se - den är lång men finns mycket erfarenhet från andra i din situation.
Jag använder inte något program men har som du en pulsklocka för att tvinga mig att ta det tillräckligt lugnt. I början fick jag gå ibland för att få ner pulsen men numera räcker det med att sänka tempot.
Det är ju inte bara konditionen som ska igång utan också muskler och leder och dessa vänjer sig långsammare så ta det lugnt i början. Då undviker du skador som hindrar träning och dödar motivationen. Lycka till!
Björn Lindell
1982 • Rydebäck
#4
4 augusti 2009 kl 21:43
Gilla
Tackar för tipsen :)
Har tänkt nu när man har läst tipsen att jag ska gå varannan dag och jogga lugnt varannan, och vila såklart imellan ;).
Fredrik: Medelintensiv zon?? Är det når du ställer in på klockan, eller är det nåt man bygger upp själv med hjälp av klockan?? Jag har en polar f6.

NU ska jag surfa vidare och få mer kött på benen ;)
1981 • Jönköping
#5
4 augusti 2009 kl 22:34
Gilla
Man delar in pulsen i 5 olika pulszoner, det brukar gå att ställa in klockan på de olika. Det står i instruktionsboken.

Men de fem pulszonerna är
Pulszon #1 - 50-60 % av maxpuls, förbättrad allmänhälsa. Brukar kallas för vardagsmotion, när man går till och från bilen, rensar rabatten osv.
Man kan prata obehindrat.

Pulszon #2 - 60-70 % av maxpuls, lågintensiv träning. Bra zon om man enbart är ute efter att gå ner i vikt.
Man kan prata relativt obehindrat, dock lite flåsigt.

Pulszon #3 - 70-80% av maxpuls, konditionsträning, låg nivå. Bra zon för att förbättra redan bra kondition
Man andas djupare och det går att prata med kortare meningar

Pulszon #4 - 80-90% av maxpuls, konditionsträning, hög nivå. Är jobbig träning, mest till för att öka hastigheten och tåligheten på löpningen. Man är ganska nära mjölksyrenivån
Man flåsar och konversationen handlar mer om ord

Pulszon #5 - 90-100% av maxpuls, högintensivträning. Denna träningen gör ont och är antingen i mjölsyrenivån eller precis under. Som nybörjare har man ingen nytta av denna träning, inte heller som amatör om man inte ska tävla.
Att prata kan man glömma.

Källa: Pulsträning av Camilla Porsman.

Det viktiga i början är att försöka hålla sig i ett intervall antingen #1 lr #2, det är riktigt svårt att göra det. Men man har en hel del vunnet om man lyckas, om jag inte har missförstått MAF-träning som många gillar så handlar det där om att man håller sig i låga zoner och bygger upp kroppen långsamt. Men jag är inte så insatt i den träningsmetoden. Om pulsen "skenar" iväg, stanna upp och gå en bit i stället.
Björn Lindell
1982 • Rydebäck
#6
4 augusti 2009 kl 22:40
Gilla
Tusen tack Daniel....det var mycket nyttigt.
Men hur räknar man nu ut maxpulsen??
Som nu klockan säger så är "max" nu 146/min.
1981 • Jönköping
#7
4 augusti 2009 kl 22:50 Redigerad 5 augusti 2009 kl 12:45
Gilla
Det finns flera olika varianter, den enklaste och vanligaste är 220 minus ålder. Det är egentligen ett tabellvärde. Men ger en bra start, sen ju mer du tränar destu bättre möjlghet har du att justera när du nångång råkar topp efter en lång och brant backe.

Sen är maxpulsen ytterst inviduell och idrottsspecifik. För löpning brukar den vara lägre än både cykling och simning. Just för att kroppen utsätts så mycket för stötar.

Om du någon gång skulle vilja ha reda på din maxpuls är det bäst att testa fram det i labratorie, där man får springa i en kontrollerad miljö.

Edit: Bör tillägga att detta är min reflektion, har haft lättare att nå maxpuls på cyklen än vid löpning. Vilket kan beror på att jag främst är löpare som nämns här efter.
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#8
5 augusti 2009 kl 09:45
Gilla
OT: Daniel Ståhl, skickat joggpost till dig med en fråga :) Su-San Oh
1971 • Nykvarn
#9
5 augusti 2009 kl 11:50
Gilla
Nya pulsklock-användare blir ofta förvånade hur högt pulsen ligger när de springer, detta gällde mig själv också när jag började för ett par år sedan. Att klockan säger att maxpulsen är 146 kan du ju glömma eftersom du skriver att pulsen drar iväg till 150-160 när du springer. 220-åder är heller inget vidare som mått eftersom den individuella variationen är stor.

Man kan hyggligt göra ett maxpulstest på egen hand genom att löpa progressivt (snabbare efter ett tag) för att i slutet efter att ha legat på hög ansträngningsnivå ett tag avsluta med att ge järnet i en back som helst bör vara ganska lång. Kör backen en gång i full fart, jogga ner och kör backen en gång till i maxfart - nu bör du ha nått din maxpuls.

Polar har en funktion som heter "Own-zone" som ställer in zon 1-5 som Daniel beskriver utifrån dina värden, kolla manualen på din klocka.
Mvh Staffan
1969 • Upplands Väsby
#10
5 augusti 2009 kl 12:23
Gilla
Apropå maxpulsen. En löpare som inte simmar eller cyklar regelbundet har ganska sannolikt klart högst maxpuls i just löpning, jämfört med både cykling och simning.

En bra förklaring på varför samt hur det hela hänger ihop, här... http://traningslara.se/blogg/maxpuls-och-mjolksyratroskel-vid-lopning-och-cykling/
1965 • Torsås
#11
5 augusti 2009 kl 14:33
Gilla
Daniel: kanonbra redogörelse för de olika zonerna, TACK!

Björn: När jag började med pulsklocka visade det sig att när jag sprang den vanliga joggingrundan på 5-6 km i samma tempo som jag alltid höll så låg min puls på 97% av maxpuls (enligt formeln 220-ålder), detta när jag hade ca km kvar till mål. Jag var övertygad om att om jag skulle dö, jag menar vad händer när man kommer till 100%? Snacka om stress! ;-)
Numera har jag lärt mig att inte titta på klockan när jag är ute, utan tar det efteråt. Jag har upptäckt att när jag springer samma runda igen i samma tempo så kommer jag inte upp i 80% av maxpuls. Vilket känns bra.
Så ge det en tid, varva joggning med gång precis som du föreslog.
Lycka till!
Per-Inge von Knorring
1968 • Täby
#12
5 augusti 2009 kl 19:28
Gilla
Apropå Janne W´s inlägg och många andra MAF inlägg så snackar man ofta om varför det fysiologiskt är bra med hög intensiv träning. Mer sällan, så vitt jag vet, behandlar man den fysiologiska effekten av lågintensiv träning. Helt klart är ju att högintensiv träning, precis som Jannes länk beslriver är bra för att stärka hjärtat eller om ni så vill slagvolymen. Jag har hör att låg intensiv träning ökar kapillärnätet, dvs blodkärlens totala area, som i sin tur sänker behovet av blodflödet för att bibehålla syretillförseln. Därför är slutsatsen att högintensiv träning ger en stark pump och låg intensiv träning utökar flödeskapaciteten dvs syrersättningen till musklerna...Låter logiskt eller hur? Vet någon om det finns det forskning på det?
Mvh Per-Inge
1969 • Upplands Väsby
#13
5 augusti 2009 kl 23:00 Redigerad 5 augusti 2009 kl 23:01
Gilla
Per-Inge: alltid skoj med såna frågor. Det här tycker jag är rätt så intressant; vältränade har i snitt lägre maxpuls än övriga (dvs icke-vältränade)... http://www.thieme-connect.com/ejournals/abstract/sportsmed/doi/10.1055/s-2007-965783

Det hela beror antagligen på just det här med stark pump, kapillärnät osv - vältränade har helt enkelt svårare att pressa pumpen pga den goda kondisen, så de får lägre maxpulsvärden i testerna.

Vad mer om puls... jo, både hög- och lågintensiv träning (t ex intervaller samt MAF-pass) kan sänka vilopulsen, och kombinerar man båda varianterna (mixat eller det ena mer än det andra, i omgångar) så kan vilopulsen sjunka ännu mer. Har ingen länk på det, men har upplevt det själv. Säkert många andra också.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.