Löpning Kläder, Skor & Prylar 13 inlägg 7666 visningar

Skor är en djungel har jag fått erfara

1983 • öresund
#1
24 september 2017 - 20:27 (Redigerad 24 september 2017 - 20:30)
Gilla
Hur som provade två olika par skor Asics GT-2000 och Gel-luminus 3 (tror jag försäljarna tog fram), samt Gel-Glorify 3 provade jag men inte på löpbandet.

Vad jag såg så hade jag lite pronation, mest på vänster med Asics GT-2000. Såg inte jätte skillnad mot Gel-luminus 3 jag provade med (inte i själva nertrampet, men på väg ner i luften så var även höger lite sne, men räta ut sig om jag inte såg fel precis i innan eller kan vara vid nedtrampet).


Syns även på mina gamla skor hur jag slitit på sulan, hört lite olika om just stöd. Vissa säger att stöd för hålfoten kan skada/förstöra fötterna och för andra kan det vara perfekt (rätt personligt om stöd behövs eller inte).

Hur vet jag om det kommer vara bra för mig, kommer jag känna om det inte fungerar (innan det blir galet)?


Såg lite intressant fakta om myter http://www.fotcentrum.se/10-myter/ vet inte vad för sanning ligger bakom detta dock. bästa tipset verkar vara att prova och prova tills man hittar något som känns som handen i handsken.


Vet sen tidigare med inlägg som jag kört med i arbetsskor att min hålfot är rätt känslig (är det för hårt belastning där gör det ont efter ett tag).


Är det bra eller dåligt med stöd ? Jag har rätt att ångra köpet om jag inte är nöjd och inte använt skorna mer än par timmar (inte känns någon än, mer än trötthet i fötterna). Samt känns lite i vänster hålfot (mer som trötthet, inte ihärdig smärta).




Sen har jag annan fundering, skaffat nya arbetsskor och prova dom i butik på betonggolv i någon timme (klassiska med stålhätta). med original sulan, prova dom sen inomhus hemma i två timmar fick då ont i hälen (har ju rätt mjukt golv). Vilade fötterna över helgen, men när jag använde dom på jobbet på betonggolvet kom problemet tillbaka (har även misstänkt dom gamla utslitna skorna jag har fram och tillbaks till jobbet, men går bara 500 meter med dessa ca). Har inte problemet med mina nyare salomon xa pro 3d gtx (inte dom betydligt äldre salomon xa pro 3d gtx som jag har till jobbet tror jag inte i alla fall) och även dom jag skaffa nu Asics GT-2000 har jag inte det problemet eller barfota hemma.

Provade även med par iläggsulor med mycket dämpning i dessa nya jobbskor (fotlab sulor av dyrare modell). blev inte mycket skillnad i början (ont i hälen tror det gått över nu äntligen), flytta den fram problemet lite och hamnade mellan hälen och hålfoten i stället (försökt klippa till sulan extra, blivit bättre på vänstern, högern behövde jag inte klippa bort något vid hålfoten), högerfoten verkar vara mer okej med miljön efter fått vänja sig men inte vänstern (nu när jag gjorde löptestet verkar det vara pornationen som är felet och var ju värst var det ju på vänster).


Ja nu har jag gjort en spaltmeter med text :D men när det gäller skor är jag rätt okunnig och hoppas det finns dom som testat mer än jag.


Rolig sidnot, innan jag hittade salomon xa pro 3d gtx tror jag köpte 1/2 par skor på samma sommar (dock har dom ändrat formen, så det inte passar mig lika bra längre, så fick leta nya skomodeller/märken tyvärr)
Hobbylöparn
Östermalms IP
#2
25 september 2017 kl 09:39
1 Gilla
Jag ska göra ett försök att svara.

Osäker på de två senare Asicsmodellerna du nämner. Kan det vara XXL fulimport? :-)

Men GT2000 är en visserligen bra sko, dock VÄLDIGT stabil. Dvs både tung och inte speciellt böjlig i framfoten.

Visst är det bra med pronationsstöd, men frågan är om det behövs alltid? Jag har börjat gå från pronationsskor till neutrala och har inte märkt någon egentlig skillnad förutom att de neutrala är skönare och enklare att springa i.

Hoppas det hjälper.
Ola Decker
1977 • Skurup
#3
25 september 2017 kl 09:58
Gilla
En kort summering av mina egna personliga erfarenheter av skor om det kan hjälpa.

Pronationsstöd i skorna ledde för mig till pronation. De skorna är nu pensionerade till annat än att springa i.

Bytte till neutrala skor och på löpbandet såg vi ingen pronation när jag provsprang dom. Skorna slets även relativt jämnt under sin livslängd. Så jag kör vidare med neutrala skor utan några större bekymmer.

Vad gäller hålfoten är jag personligen väldigt känslig för stöd just där. Mina fotvalv är relativt höga och köpte någon gång för länge sedan ett par Birkenstock med mycket uppbyggt stöd i hålfoten på rekommendation från affären. Jag fick ont i princip i hela foten och undra delen av benen av de skorna. Så för mig funkade det inte alls med uppbyggda hålfötter. Håller mig till mindre uppbyggda nuförtiden...

Det jag vill ha sagt att det finns ingen lösning som passar alla utan du får nog prova dig fram. Bäst att köpa nåt och utvärdera en tid och om det inte funkar får du byta. Till slut hittar du nåt som passar dig.
1983 • öresund
#4
25 september 2017 kl 17:58 Redigerad 25 september 2017 kl 18:00
Gilla
Bild uppladdad av micke
@KurtGranat

Nej, ena paret Gel-Glorify 3 ska tydligen vara framtaget i samarbeta med Intersport även Gel-luminus 3 tror jag.

Ja jag har tänkt på det lite idag och egentligen är det väl bättre med en sula som är gjord efter foten och ger stöd i så fall (för det ska fungera optimalt att skon ska ge stöd, måste den ju vara anpassad efter precis mina fötter antar jag). Som det står inte bara länken jag tog med ovan, så betyder inte stabil sko att det blir bättre utan något sportbutiker oftast hävdar det fast det inte det kunden ska ha.

Får hårdtesta skorna mer och se om fötterna gillar det.


Annan sak jag kom på är att sulorna på mina gamla salomon xa pro 3d gtx är slitna mer på yttersidan och inte in mot hålfoten (salomon har vist stöd för hålfoten med, men markant mindre än dessa). Visar på bild. Vet inte om det då är rätt med stöd för hålfoten (vet inte personligen hur det kompenseras/slits på skorna sen).

Sen kan ju ens fotställning, även enligt denna sida https://www.runnersworld.se/artiklar/copy-5-myter-om-loparskor-som.htm så kan löpstilen ändras över tid av olika orsaker.

https://i.imgur.com/TjCpUqw.jpg


Ska inte springa så mycket, det tycket han i butiken var perfekt med skor med lite mer stöd då (mest raska promenader).



@OlaDecker

Ja, samma här för mycket stöd på hålfoten fungerar dåligt för mig med. Precis, stödet fungerade bäst på höger. Vänsterfoten vägrade utan hade lite vinkel trotts stöd (utan stöd var det samma vinkel ungefär på vänster och höger hade så lite så det knappt syndes).

Har funderat på detta hela dagen och jag ska prova dessa mer. Får se om det blir ett byte, dom utan stöd hade lite mer dämpning (lite skönare, men inte mycket skillnad). Flesta löpskor hade ju betydligt bättre dämpning än mina gamla (som inte hade mycket från början), som jag jämförde med (omedvetet eller medvetet påverkade det mig troligen för allt var ju bättre än dom gamla) :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
25 september 2017 kl 23:05
1 Gilla
De flesta behöver inget eller mycket lite stöd i hålfoten, fotens muskler ska bära upp valvet. Men för den som står eller går många timmar kan det vara bra att t ex ha stöd på jobbet men inte annars (har man stöd jämt blir fötterna försvagade).
Blir du trött av skorna efter bara ett par timmar tror jag att skorna är olämpliga, om du är van att stå eller gå ett par timmar då och då.

Själv köpte jag ett par begagnade skor med lite stöd i hålfoten ( s k pronationsstöd). Det var obehagligt men jag lyckades skära ut i innersulan så att det slutade trycka på hålfoten. Funkar perfekt nu.
1983 • öresund
#6
26 september 2017 kl 18:48 Redigerad 26 september 2017 kl 18:49
Gilla
Oldboy

Tack för råden, har inte hunnit prova skorna så mycket. Men kommer dessa inte kännas bekväma så hoppas jag kan byta dessa utan krångel (har 30 dagar på mig, vet inte om butiken vill att man specificerar noggrant vad som inte är bra med skorna).

Vet inte hur fort man rimligt ska klaga på skorna heller, för man skulle inte använda skorna intensivt dom två första veckorna.
1965 • Täby
#7
26 september 2017 kl 19:46
1 Gilla
Jag tror att stöd i valvet i allmänhet är ett otyg, och orsakat mången försvagad fot. En fullständig amatöranalys, ska tilläggas. Men brukar man bygga upp en stötta i ett valv i en byggnadskonstruktion? Jag går nästan alltid barfota (strumpor hemma/på jobbet) och sk "barfotaskor" till vardags. Jag upplever att mina fötter inte alls mår bra när jag har en massa dynga i fotvalvet. Kommer bla ihåg en heldag i London med ett par fina Nike sneakers som gjorde så ont i valvet att jag fick åka hem till hotellet mitt i och byta till ett par för mig vettigare skor. Eller ett par "anatomiska" Scholl-tofflor som jag hade en dag i somras med en veckas misstänkt hälsporre/PF efter det.

Jag förstår att det i rehabsyfte kan vara nödvändigt med stöd, men att normalisera det tror jag är ett misstag. Bättre att man har styrkan att låta foten jobbat som evolutionen har lett till. Det är nog ingen slump att den ser ut som den gör undertill, och att liksom "jämna ut det" med ett formgjutet inlägg verkar suspekt, tycker jag. :-)

(Jag har nästan aldrig barfotaskor är jag springer, men däremot allra oftast skor av lättare snitt, neutrala.)
Västerås
#8
27 september 2017 kl 08:50
Gilla
Jag tycker det finns för lite stöd för att kunna säga någonting alls om vad som är bäst. Min åsikt är att man ska ha en sko som är skön och passar ens fot och syfte. Sen om detta råkar vara en sko med lite stöd här och var så får det väl vara så. Själv så pronerade jag också väldigt kraftigt men det är nästan helt borttränat idag med löpteknik och fotstyrka. Däremot tänker jag inte generalisera att det fungerar så för alla. Det finns säkert massvis med människor som behöver någon typ av stöd pga dåligt medfödd anatomi eller till exempel övervikt som ställt till det.

Jag har även gått från lättare skor till mer uppbyggda trainers i min träning. Tidigare så körde jag all mängd i ett par Nike Lunaracer på 170g, idag blir det mycket mil i Nike Pegasus istället som är en mycket mer uppbyggd och rejäl sko. Snabbträning kör jag i Asics ds trainer. Jag sprang även ultravasan 90 i Salomon slab sense ultra som också är lite mer uppbyggd.

Personligen skulle jag aldrig någonsin ta på mig ett par barfotaskor, jag har testat och det kändes som en plåga att gå runt i en längre stund. Jag har heller inte någon tanke på att försöka vänja mig, varför skulle jag göra det när det finns supermjuka sköna sneakers. Min poäng är inte att såga dig här tibor, bara belysa att det kan fungera helt olika för olika personer och jag tror man gör sig själv en tjänst i att hitta sin egen grej och inte lyssna så mycket på andra.
1965 • Täby
#9
27 september 2017 kl 14:18
2 Gilla
#8, jag håller med dig, iaf delvis. ;-)

Du har gjort ett aktivt val, och ser till att du håller dina fötter i trim.

Det jag är skeptisk till är hur man nästan per default get tyngre uppbyggda skor till en mer oinvigd löpare. Ser framför mig på sportaffären: "Spring på bandet så filmar jag steget. Du pronerar (1). Här är ett par kassaskåps-Asics".
Jag syftar inte till att man ska föreslå barfotaskor (absolut inte), eller ens lättviktsskor. Men kanske lite mer nyanserat än iaf jag tycker mig se därute.

(1) Duh, vem f-n pronerar inte?
1969 • Szohôd
#10
27 september 2017 kl 16:06
Gilla
"Pronation er som en bolle-ven. Brug den og lær at elske den."

- Søren Aabye Kierkegaard
Mikael Engström
1984 • Njurunda
#11
27 september 2017 kl 16:07
1 Gilla
Jag lägger heller ingen vikt vid att man inte vill springa i "barfota-skor" men tror dock att 90% av befolkningen skulle må bra av att gå i så absolut lite sko som möjligt i vardagen och bygga en grundstyrka där iaf. Mycket bra överföring på fot och underbensstyrka till löpning.
1983 • öresund
#12
27 september 2017 kl 17:38 Redigerad 27 september 2017 kl 17:38
Gilla
Danielosio

Ingen övervikt (kanske 1/2KG i så fall) :)
Jo har ju inte kört med stöd på någon sko privat i hela mitt liv, vad jag vet har det inte det påverkat mig (men kanske hade behövt stöd tidigare eller inte). Kroppen är ju bra på att anpassa sig efter nya vanor (även om det vore ovanor).

Ja, även byta märke/modell är tydligen bra för fötterna (få variation är bra även för fötterna), har jag läst men kan inte säga det stämmer.

Läst detta https://www.loparshop.se/inspiration/test-asics-gt-2000-vs-gel-kayano , även skotillverkare luras lite genom att lägga i en mjukare sula i dyrare skor (för det ska kännas mjukare även om dämpningen är samma som ett billigare par).

Tibor Karasz
Jo kan ha varit dumt köp, han i butiken tog fram dessa innan jag hade ställt mig på löpbandet :) jag provade lite olika skor innan dessa åkte fram.

ja kan kanske vara bättre låta foten jobba som den vill, lite så jag tänkt efter köpet. har ju inte känt behov tidigare för skor med stöd (så vet inte om jag hör till gruppen som skulle må bra av det).

Vet att hålfoten inte gillar för mycket belastning, ska använda skorna under längre tid och se om hålfoten gillar det extra stödet eller inte (det brukar visa sig rätt fort).

illbatting
Kan inte danska :) men med hjälp av översättning så tror jag förstår innebörden.

Mikael Engström
Ja lite styrka behövs ju :) vi kan ju inte stylta upp alla muskler. Vad jag fattat det som så dämpar den hårdare över hålfoten (så blir rakare nertramp), vist kanske blir lite mindre muskelträning. Men efter par timmar i skorna hade jag viss träningsvärk i bena (då gick jag endast, hade lite olika takt).

Jag går rätt mycket på asfalt och mjuka skor är sköna då (inte lika ont i fötterna och smalbenen).


Sen tack för alla råd :) ska återkomma när jag gått in skorna mer eller om jag bytte skor :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
27 september 2017 kl 23:04
Gilla
Att gå och springa är två olika rörelser. För gång på hårt underlag tror jag att dämpning i hälen är bra, nästan alla sätter i hälen först när de promenerar. Sen är det säkert bra att gå barfota inomhus och på sin gräsmatta och stranden osv. Och nån kort bit även på sten, grus och asfalt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.