Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 7879 visningar

Låg drop vs Lite dämpning

1975 • Sundsvall
#1
25 september 2014 - 20:47
Gilla
Rent teoretiskt;

Jag har ett löpsteg där mellan/framfoten landar först, hälen sist och en relativt trippande löpstil.

Vad är mest slitsamt för kroppen: 0 drop eller lite dämpning?

Observera att jag förstår att inget är svart eller vitt och att jag inte är ute efter facit utan era tankar om ovanstående mer generellt och oavsett underlag.


mao
1971 • Frösön
#2
25 september 2014 kl 22:49
Gilla
Jag skulle säga att det beror på...
Mina första någotsånär "minimalistiska" skor var ett par Inov8 x-talon 212. 6 mm drop med mjuk och flexibel mellansula utan vidare dämpning.
Efter en tid gick det bra att springa hyfsat långt med dessa.
Köpte sedan ett par Roclite 243 (också Inov8) med 3 mm drop och var inledningsvis lite orolig över att jag inte var redo för dem.
Men dessa har en tunn rockplate och jag upplever sulan som lite tjockare eftersom dobbarna sitter tätare.
Jag springer (lite) längre med dessa innan fötter och vader känns slitna.
Så här är sulans flexibilitet mer betydelsefull än tå-hälskillnaden.
Nu är dessa båda skor rätt lika så det är inte några stora skillnader det handlar om.
Men poängen med med minimalistiska skor är väl främst att ge bra kontakt med underlaget och att de "tvingar fram" ett löpsteg som skonar exempelvis knän. Så det som upplevs slitsamt för vaderna kanske skonar något annat, alltså svårt att säga vad som är mer skonsamt generellt sett.
Min erfarenhet är i alla fall att sulans flexibilitet och tjocklek (dämpning kanske man kan kalla det) påverkar löpkänslan mycket mer än hur många millimeter som skiljer mellan häl och tå.
"Oavsett underlag": Jag har skor för hårdare väg också. Inov8 Road-X 255 med 9 mm drop känns mer minimalistiska än Merrell mix master med 4 mm drop. Jag tror det beror på att sulan på de senare är tjockare, mjukare och mindre flexibel.
Men igen handlar det om ganska små skillnader.
Mina gamla mycket dämpade och mycket "högklackade" Nike har jag svårt att springa med överhuvudtaget numera. Däremot är de ganska skonsamma till vardags vid skrivbordet (upphissat i ståläge) på det hårda golvet på jobbet.

Generella tankar, slutsatser och erfarenheter utan anspråk på sanning.
Petersson
1980 • Linköping
#3
25 september 2014 kl 22:53
Gilla
Lite dämpning, absolut! Har man stel hälsena kanske man får skador av 0 drop, men jag tror att riskerna är fler och större med lite dämpning... om man springer mycket under längre tid vill säga.
JM
1977 • G
#4
26 september 2014 kl 09:47
Gilla
Jag skulle säga att det mycket beror på hur din löpstil i övrigt är, men jag tror att jag springer liknande som dig. Små korta steg ca 180/nedslag i minuten, landar på framfoten/mellanfoten under kroppen och rak i kroppen. Jag har kört med Vivo Barefoot i 1,5 år och för mig har det krävt mer styrka i hälsena, vader och fötter, detta har jag byggt upp gradvis. Den längsta distansen jag sprungit är 82 km på detta sätt, träningsmängd ligger mellan 3-9 mil i veckan, beroende på period.

Jag skulle kunna använda samma löpstil i mer dämpade skor men med lite drop, jag har inte provat det ännu men funderar på att göra det. Jag kan inte säga vad som är mer slitsamt för kroppen men med den här löpstilen så tar mina knän betydligt mindre stryk i varje fall.
1971 • Nykvarn
#5
26 september 2014 kl 10:41
Gilla
Jag är också inne på dämpning, helt klart. Jag har en löpstil som liknar den du beskriver, relativt hög frekvens och en mittfota landning med lite böjt ben relativt centralt under tyngdpunkten.

Jag springer i skor med mellan 10-0mm drop och trivs nästan lika bra över hela spannet och upplever inte att hälen är i "vägen" på mina skor med högre drop. Mina Inov8 med noll mm drop använder jag dock relativt sparsamt och mest i terräng och jag springer inga längre sträckor i dem då jag inte riktigt användningsområdet för dem, lite för hårda på asfalt och grus och lite för dåligt fäste i skogen (F-Lite 232).

De skor jag upplever att jag kommer allra mest upp på framfoten av är mina Adidas Adizero Hagio som har 6 mm drop men där gör den väldigt tunna sulan och den hårda dämpningen att skon känns mer "brutal" än skor med klart lägre drop.
1980 • Åby
#6
26 september 2014 kl 11:14
Gilla
jag skulle tro att låg drop påverkar kroppen mer än lägre dämpning på kort sikt. Har du under lång tid sprungit och gått med höga klackar kommer det ta tid för foten att vänja sig vid lägre drop.

Låg dämpning kommer förmodligen sänka din kapacitet till en början men bygga upp stabilitet snabbare än vad det tar för senor och ligament i foten att mjukna.

men... allt är olika från person till person.
Nils
1974 • Malmö
#7
13 februari 2016 kl 17:44
Gilla
Jag trivs mkt bra i mina vivo barefoot. När vader och hälsenor vant sig har jag haft mkt mindre problem med knän och benhinnor. Dock så blir jag trött/lite öm under framfoten efter en 6k på asfalt. Funderar på att införskaffa ett par skor till med lite mer dämpning. Någon som har bra tips på skor?
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
13 februari 2016 kl 19:22
Gilla
Initialt tar nog 0 drop mer, på vader och hälsenor. Men i längden tror jag själv att det är tvärtom. När jag hade vant mig vid tunna, lätta skor sprang jag alla pass i sådana några månader. Jag tappade känsel under framfötterna och småningom fick jag metatarsalgi under ett långpass i modd.
0 drop har jag senare vant mig vid på tre pass, nu kan jag springa minst två mil utan att känna av något efteråt. Men jag har bytt till mer dämpade skor för mina långpass och de flesta distanspass, med någorlunda lågt drop, 0-9 mm. 9 känns på gränsen.
Men jag anser att det är viktigt att växla mellan skor av olika typ och helst ska man springa barfota på riktigt då och då när underlaget medger.
Växlingen motverkar förslitning/överansträngning och barfotalöpningen stärker fötterna.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.