Löpning Kost & Näring 24 inlägg 4870 visningar

Vad ska jag äta under långpasset?

Anna M
1964 • Jäfälla
#1
15 april 2007 - 15:38 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
Har nån tips på vad jag ska fylla på min energi med under pass 60-240 min? Jag tycker att "energibars" och sportdrycker smakar illa. Har försökt med "gott och blandat" och torkade äppelringar, russin mm. Tacksam för förslag! /Anna
< < < 1 2 > > >
1983 • Göteborg
#2
15 april 2007 kl 16:52 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Köp vanligt druvsockerpulver. Blanda detta med saft och salt så har du en likvärdig sportdryck som inte smakar mycket mer än stark saft. Det är ju i första hand energi man vill fylla på med.
Salta kex brukar ju rekommenderas också.

Fett och massa annat skräp som finns i gott och blandat är nog ingen höjdare att fylla upp magen med under passet, russin tycker jag verkar bra dock.
1971 • Hyltebruk
#3
15 april 2007 kl 19:07 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Också nyfiken. Kan man t ex lagra salt i förväg inför en långrunda/-lopp?
Gillar inte heller sportdryck med sälta nämligen och ska snart springa min första halvmara.
1975 • Förslöv
#4
15 april 2007 kl 19:12 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Maxim har ett stort utval av energikakor finns säkert något som du kommer att gilla. Finns i de flesta välsorterade sportaffärer eller i derras shop på nätet maximal.se Jag kör mycket med bars, yougert smaker är bäst och lättast att tugga/svälja. De som man köper i vanlig handel smakar inte gott alls enligt mitt tycke.
Lycka till// M
1981 • Kållered
#5
15 april 2007 kl 19:34 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag har testat att ha med russin och saltade solrosfrön blandade i en påse, och det är lätt att äta under långpasset! Sältan i solrosfröna gör ju att man binder vätska också! Tycker att det har funkat väldigt bra för min del!!

// Elin
1976 • Bjärred
#6
15 april 2007 kl 20:52 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag har kört med både Vitargo och Powerbars sortiment. Powerbar har några som är riktigt goda. Smakar som chokladkaka eller kola. För den som inte tycker om den syntetiska varianten på kakor så har Vitargo sina kakor med bara naturliga råvaror, mandel, havre aprikoser etc men de smakar, i min mening, inget vidare. Vitargos senaste energikaka och återhämtningskaka är suveränt goda. Kola med havre på energikakan och vanilj på proteinkakan...fina grejer!
Thomas Wilker
1956 • Uppsala
#7
16 april 2007 kl 16:42 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Vitargos sportdryck är också bra. Den har ingen sälta men är inte heller sockersöt. De kallar smaken för Pink Grape. Nackdelen med deras sportdryck är att pulvret är mycket svårlöst, så man får skaka sig trött. Då är det lättare att använda en skål och visp. Tycker också att deras senaste energikaka är OK, även om jag inte längtar efter dem precis.

Anna M
1964 • Jäfälla
#8
18 april 2007 kl 16:41 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Tack för tipsen! Jag berättar hur det har gått!/Anna
Terka Pak
1971 • Skövde
#9
19 april 2007 kl 08:47 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Själv äter jag russin och dricker appelsinjos (och vatten också förstås). Det är rätt trevligt att äta lite russin och pigga upp sig med det tycker jag, men jag är tveksam till om det har någon betydelse för orken under loppet. Däremot tror jag att man kan återhämta sig lite fortare efter loppet. Men det är ju bara spekulationer från min sida.

Det finns recept på sportdryck (sök på nätet) som man blandar själv av vatten druvsocker och salt. Här är ett exempel : http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showDocument&lintDocumentID=2027

1 liter vatten, 1 gam salt, 30 g druvsocker.
1969 • Upplands Väsby
#10
20 april 2007 kl 17:51 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Vad man måste fylla på med beror ju på puls, eftersom den styr vilken "motor" kroppen använder mest, socker eller fett...

Högre puls och du bränner mer socker. Sockerförråden räcker ju inte länge, så de måste fyllas på mitt i löpningen. Snabba kolhydrater alltså. Sportdricka och bars som nämnts ovan är kanon.

Kör du lågpuls så är det fettmotorn som dominerar. Och de förråden tar inte slut i första taget. Vi bär alla på långt över 100.000 kcal i form av fett vilket räcker i dagar. Det enda du behöver fylla på med är saltblandat vatten. Blanda så att du bara anar salten i vattnet, då är det lagom salthalt. Smaksätt med pressad citron eller likande.

Springer man långdistans med lågpuls (mara o dyl) så kan det finnas anledning att fylla på med lite socker trots allt, men det är endast för att hålla igång fettförbränningen (det går åt en aning socker när kroppen bränner fett).
Tomas
1967 • Svea rike
#11
20 april 2007 kl 19:27 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
En rejäl Oxfilé kankse?
1954 • Karlshamn
#12
20 april 2007 kl 21:15 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Ultralöparen Rune Larsson, som ibland har lite kontroversiella ideér, förelslog ien artikel i Runners World --- wienerbröd. Lite kladdigt att ha med i handen, men underbart gott att ha i väskan till efter loppet.

Smaklig spis.

Kanske kunde man ha det i en plastpåse i en liten magväska..Hmm, kanske man skulle prova.?? Mmmmm.
Nadja Eriksson
1988 • Vendelsö
#13
29 april 2007 kl 23:15 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Off topic fråga, men hur äter man under ett pass, stannar man och äter eller springer man och äter då? :-O
Fredrik Granlund
1966 • Stockholm
#14
30 april 2007 kl 01:09 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Runekakor kan anpassas efter smak... :-) http://www.loparlarsson.se/content/view/34/1/
1995 • Helsingborg
#15
7 september 2007 kl 18:46 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag är i och för sig ingen erfaren energy-bar ätare, men smaken frukt i yoghurt är verkligen delikat!
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#16
7 september 2007 kl 18:52 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Mattsson:
Fikakorg... stanna och ta en kopp... Nä, jag skämtar...

Du käkar medan du springer. Ta små tuggor så går det bäst. Dock bör man prova på träningsrundor med allt man tänker ha med sig under en tävling. Det är inte säkert magen tål allt om du inte provat innan.
/Roger
Frida
1986 • Sollentuna
#17
7 september 2007 kl 20:09 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Mattsson: ät och drick när du springer i nerförsbackar, där förlorar du minst tid och energi och ätandet/drickandet stör inte löpningen så mycket
Henning Looström
1973 • Lund
#18
7 september 2007 kl 23:58 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
En poäng med mat/choklad etc jämfört med sportdryck är att det är en betydligt bättre moralboost. Iallafall jag kan springa och se fram mot den där snickersen vid halva rundan. Hur mycket av energin kroppen kan ta upp vet jag inte men jag är tillräckligt barnslig för att bli glad av en chokladbit och lura mig själv att springa en mil ytterligare.
Jag menar, vem längtar efter en pripps energy? Hur kul är det?
Hmm, jag kanske har fel fritidsintresse och prioriteringar? En daglig promenad till godisaffären hade kanske hållit mig lycklig
1968 • Södertälje
#19
8 september 2007 kl 16:51 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Det Henning är inne på är väl lite som Rune Larsson resonerar. Ät nått som du tycker är gott, då ser du fram emot det och du får en kick av att äta det du tycker smakar gott. Om det är Wienerbröd eller Snickers eller russin får väl var och en avgöra. Jag är barnsligt förstjust i Marabou Daimchoklad...........sedan är en blandning av russin och salta jordnötter inte helt fel. Socker, salt och gott :)

Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#20
13 januari 2008 kl 21:18
Gilla
Idag kändes det som om jag hade en bra kombination med mig ut;
Egenblandad dryck på druvsocker, salt o askorbinsyra, samt ett par bitar av fruns sockerkaka. Seglade fram på vägen.

Lite långsökt tänkte jag att bakpulvret i kakan hjälpte till :-)
(det ska vara liite större mängder)
Det hävdas ju i en del led att bakpulvret dämpar mjölksyraeffekten.
I amerikanska travsporten pratar man om "bakingsoda" som doping.


Jäklar vad frugan ska få baka, hehe..
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.