Löpning Kläder, Skor & Prylar 17 inlägg 5529 visningar

Framtagning av en ny löparsko

1987 • Borås
#1
3 maj 2012 - 15:40
Gilla
Hej allesammans!
Jag studerar till Textilingenjör i Borås och min främsta träning består (så klart) av löpning. Just nu jobbar vi med ett projekt inom hållbar produktutveckling och har en idé om att ta fram en ny löparsko där man ska kunna byta ut stöddämpningen efter de 100-150 milen som krävs för att slita ut den. Jag vill därför fråga er entusiaster hur ni tänker kring denna idé? Tanken är skon ska hålla för tvätt så att användaren inte köper nya skor bara för att de känns äckliga/smutsiga. I och med en ny stötdämpning har vi som mål att fördubbla skons livstid och den grundliga funktionen kommer inte påverkas. Ser fram emot era synpunkter! Positiva om negativa!
Johan
1978 • Stockholm
#2
3 maj 2012 kl 15:48
Gilla
Varför inte kunna välja typ av stötdämpning också? Alltså beroende på underlag och längd.
1970 • Fagersta
#3
3 maj 2012 kl 15:52
Gilla
Folk resonerar så konstigt så jag tänker förklara hur jag tänker ;-)
Jag tycker det är lite skoj att variera mig med flera par skor. Har jag använt ett par skor i hundra mil så kanske de inte är helt slut. Det som händer är att JAG tröttnat på dem och vill ha nya.
Jag tycker dock att idéen är bra! Naturligtvis behövs en förnyelse på marknaden även om inte jag själv skulle köpa en sådan sko.
Här borde väl Asics, Adidas eller andra skotillverkare vara intresserade? jag tror att just denna här skon skulle kunna attrahera de som inte sprungit så länge.
Christine Skog
1964 • Lindome
#4
3 maj 2012 kl 16:00
Gilla
Hejsan, det finns redan. Tror att det är Newline som lanserar en sån sko nu eller har just gjort. Det är en kil i klacken som man byter ut samt att man kan välja bland några iläggssulor.
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#5
3 maj 2012 kl 16:05
Gilla
Mina skor brukar ta slut på andra delar innan eventuell stötdämpning tar slut. Framförallt är det sulan som det brukar gå hål på och det brukar vara innan 100 mil. Ev. kan det också vara att det går hål i tyget någonstans. Så för hållbara skor skulle jag ha fokuserat på de delarna...
Lars Andersson
1961 • ÄLTA
#6
3 maj 2012 kl 16:10
Gilla
Variabel dämpning fanns faktiskt redan på 80-talet (eller tidigare). Jag tror det var Adidas (eller Karhu) som hade en sko där man satte in stavar av olika hårdhet i hälen/sulan. Mer säljargument än nytta tror jag (redan då).
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
3 maj 2012 kl 16:50
Gilla
Sulan tar slut först för mig, men jag använder bara lättviktsskor där man snålat på yttersulan.
Något jag önskat mig (utom hållbar yttersula på lättviktare) är dubbar som kan dras in/fällas ut genom att man trycker till nånstans, ska helst kunna göras springandes. Svårt på vårvintern när det finns isfläckar lite här och var men mycket barmark. Utopiskt, javisst, men kanske......
David Simonsbacka
1978 • Uppsala
#8
3 maj 2012 kl 17:28
Gilla
Tyvärr måste jag hålla med flera övriga här, jag har aldrig gjort mig av med ett par skor för att dämpningen varit slut, utan det har varit för att skon helt enkelt gått sönder, ovandel som släppt från sulan, sula som ätits upp av grus, sömmar som släppt osv. Det mest miljösparande för mig vore precis som Oldboy efterfrågar, mer hållbar yttersula på lättviktare...
hernwall
1966 • handen
#9
3 maj 2012 kl 20:49
Gilla
Så, för att sammanfatta (och jag håller med er); sulan och ovandelen [meshen] tar slut före dämpningen. Utmaningen då torde vara att (a) få dessa delar att hålla längre eller (b) hitta ett system där sula och/eller ovandel kan bytas. Med (b) i sikte, så ser jag framför mig ngt gaitersliknande som dras på likaledes utbytbara sulor anpassade för olika underlag - och det som håller ihop det hela/där du fäster ovansida+undersida är själva dämpningen/"iläggssulan".

Om jag är seriös? Alltid ... Om jag tror på det. Självklart inte. :)
Pär M
1969 • Umeå
#10
3 maj 2012 kl 22:00
Gilla
och jag har tår som gör hål i tyget (kan ju vara naglarna åxxå)
så när skorna ser ut som skit finns det nån mil kvar ändå.(används vidare)
inner sulan ser inte heller så fin ut efter 50mil.
och sulan he he (allt mönster borta längst fram och vid hälen!!!!)

stötdämpningen är nog slut samtidigt som allt annat i mitt fall.
1987 • Borås
#11
3 maj 2012 kl 22:00
Gilla
Åh vad roligt att höra er åsikter! Tack för alla utförliga beskrivningar kring era problem.

För att lösa problemet kring meshen tänker vi oss en mesh av tunna nylontrådar istället för Polyuretan som är det vanligaste förekommande materialet på mesh idag.

Sen tänker vi oss en konstruktion där man byter ut hela sulan, och det inifrån vilket gör att gummit som slits på undersidan byts ut på samma gång som stötdämpningen byts.

Och till Oldboy, jag känner igen det där med dubbar! Vi diskuterade även det men insåg att projektet var för tidsbegränsat för att kunna gå in på så pass avancerade konstruktioner. Men vem vet, kanske tar vi tag i det nästa gång!

Tack än en gång! Jogga på!
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
3 maj 2012 kl 23:48 Redigerad 3 maj 2012 kl 23:48
Gilla
Ett vanligt problem bland långlöpare är blånaglar. Det mesta talar för att de uppkommer genom att skons ovandel slår lätt mot naglen vid varje steg. Det kan motverkas genom att skära bort lite av ovandelen, genom att använda MYCKET stora skor och enligt somliga genom att använda tåstrumpor.
Problemet med jätteskor är att de sitter dåligt för somliga och det är heller ingen helsäker lösning. Vet inte hur det funkar med tåskor, än så länge har de varit för dåligt dämpade för tremilspass för mig. Några pelare mellan tårna som hindrar att foten åker fram utan att man behöver snöra för hårt?
Tåstrumpor slits fort.
David Simonsbacka
1978 • Uppsala
#13
4 maj 2012 kl 07:49
Gilla
Intressant det där med mesh av nylon, det borde vara något liknande som New Balance MT00 har, och för den delen en del terrängskor. Ser fram emot er sinnrika konstruktion för att byta hela sulan, då låter det ju betydligt intressantare, frågan blir ju dock hur stor del man måste byta innan man tappar värdet mot att byta hela skon. Om inte infästningen är perfekt konstruerad så kan det ju istället bli så att man måste byta någon del oftare, och då i slutändan kanske får negativ miljökonsekvens. Men som sagt, spännande, hoppas ni kommer på något smart!
1959 • Saltsjö-Boo
#14
4 maj 2012 kl 10:16
Gilla
Meshens hållbarhet kan man nog lösa med lämpligt materialval. Vad gäller dämpning så är ju det enklaste att lägga dämpningen i innersulan som enkelt kan bytas ut, eller anpassas individuellt.
På yttersulan sker ju det mesta slitaget på utsidan av häl och framfot (fotisättning), samt vid stortån (avstampet). Kanske kunde man använda självhäftande utbytbara delar av slitsulan (eller åtminstone göra lätt för skomakaren att byta dessa).
Blånaglar beror nog till största den på trång framfot, eller att foten glider fram mot tåväggen. Jag tycker att Merrell Trail glove har lyckats utomordentligt med att skapa en sko som sitter tight och säkert fast i mellanfoten, och samtidigt har rymliga framfötter där tårna får fritt spelrum
1964 • Stockholm
#15
4 maj 2012 kl 11:31 Redigerad 4 maj 2012 kl 11:36
Gilla
Bl.a. Brooks och Nike tillverkar skor och kläder helt eller delvis gjorda av återvunnet material.
http://www.brooksrunning.com/The-Green-Silence/green_silence,default,pg.html
http://www.nike.com/nikeos/p/gamechangers/en_US/considered

Blånaglar kan även orsakas av att sulan har en förstärkning, ofta i plast, för att minska överpronation. Men, om foten vill pronera, så försöker den göra det så gått det går inuti skon. Då kan man få blånaglar och andra skavanker.

Om du studerar till textilingenjör och håller på med ett projekt inom hållbar utveckling har jag ett annat förslag. Mycket kläder tillverkas av bomull, men både ull och konstfiber gjord av återvunnet material är väl betydligt bättre ur miljösynpunkt?
1987 • Borås
#16
11 maj 2012 kl 12:07
Gilla
Bomullsodlingen är som du skriver inte det bästa materialet ur miljösynpunkt men det finns redan många alternativa sätt att odla bomull på. Ett är den ekologiska bomullen som odlas utan bekämpningsmedel, gödningsmedel och pesticider. Det finns även GMO-bomull, vilket står för genmodifierad bomull där man tagit fram en planta som står emot insekter naturligt så att man slipper använda bekämpningsmedel.

När det kommer till ull så är det ett jättebra material med många fina egenskaper men där är faktiskt koncentrationen bekämpningsmedel nästan lika hög som vid bomullsodling. Plus att man har ett djur att ta hänsyn till (dessa doppas nämligen i bekämpningsmedel). Det finns visserligen ekologisk ull, men än sålänge är den svindyr och produceras bara i en väldigt liten skala.

Återvunna syntetmaterial är givetvis kanon, men där ligger problemet i att man tappar så pass mycket av kvaliteten när man återvinner exempelvis polyester från PET-flaskor.

Så vi valde helt enkelt att fokusera på någonting helt annat än bomullsodlingen då denna redan är väldigt omdiskuterad. Tack för tipset dock! :)
Annelie
1971 • Skövde
#17
11 maj 2012 kl 13:11
Gilla
@Oldboy: Jag tänker samma sak. "Five Fingers", men med lite tjockare sula... Sulan i sig behöver inte ha "tår", utan det är innersulan tillsammans med ovandelen som får tå-fickor.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.