Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 6132 visningar

GPS-App, Garmin e.d. i skogen

A Wall
1962 • Uppsala
#1
20 april 2012 - 07:51
Gilla
Kör Runke-per till IPhone sen en del år tillbaka för att registrera mina rundor. Funkar på vägar och öppna fält men i skogen syns tydligen inte satelliterna, det blir fel och så tror jag det är här uppe på latituderna?

Min fråga är: Finns nån produkt som tar hänsyn till detta och kompletterar med annan mätning då satelliten blir dålig?
(Har en gammal RS200 med fotpod, men den har alltid mätt åt h-e, har den bara till att mäta puls.)
Finns nåt nytt bättre, som kombinerar GPS m "mekanisk mätning"?
Annelie
1971 • Skövde
#2
20 april 2012 kl 08:00
Gilla
Nu springer jag förvisso inte överdrivet mycket i tät skog, men det händer. Min Garmin FR610 är helt suverän, tycker jag. Den hittar satelliterna snabbt och behåller täckningen när jag går inomhus så länge det finns ett fönster i rummet. Jag har en footpod till, men just nu nyttjar jag den bara till att mäts stegfrekvens.

Jag tror att det är skillnader på antennernas känslighet. FR610, och andra GPS-klockor mm, är ju konstruerade för just detta,
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#3
20 april 2012 kl 08:44
Gilla
Håller med Annelie, min 5 år gamla Garmin FR 305 funkar bra mycket bättre än min smartphone (Samsung Galaxy S/Android).
Jag har aldrig haft problem med att klockan inte hittar satelliter i skogen.
I tunnlar eller inomhus är en annan sak men i skogen blir det alltid i det närmaste korrekt.
Telefonens mätning kan dra iväg säkert 20% från en gång till en annan så både distans och tempo är väldigt otillförlitliga uppgifter.

A Wall, Hur menar du förresten med "mekanisk mätning"? Du kan ju alltid ta med ett långt snöre och fästa i starten och sen springa tills snöret tar slut. :)

Skämt åsido, det är lite synd (och märkligt) att dagens avancerade mobiler inte kan mäta bättre. Med de kartfunktioner och häftiga appar som finns att tillgå så vore det guld om själva mätningen var mer precis, då skulle jag nog använda mobilen istället för klockan eller i alla fall båda två.
Drömmen vore typ lantmäteriets "orienteringskartor" (inkl. terrängdata) kombinerat med en klockren GPS i mobilen, då kunde man springa varsomhelst och ha full koll.
1977 • Eskilstuna
#4
20 april 2012 kl 09:27 Redigerad 20 april 2012 kl 09:30
Gilla
Jag känner att jag upprepar mig lite i olika trådar, men jag hävdar fortfarande att det beror på vilken mobil man har hur bra GPS'en är.

Jag har erfarenhet av en ca 2år gammal HTC Wildfire och en ny Samsung Galaxy Nexus. Båda mäter fullständigt godkänt. De gånger det kan vara lite mer fel (10m offtrack typ) är om man springer i stan med höga hus runt om kring. Förövrigt en plats där även den bästa GPS'n troligtvis får samma problem.
(Mina utvärderingar bygger på att jämföra med satelitbilder)

Just Iphone 3G(s) är erkänt dålig på GPS fronten.
En snabb googling ( http://bit.ly/JjilSi ) visar att det tydligen finns/fanns problem även med Samsung Galaxy S

De som avfärdar telefonen som GPS (pga noggrannhet) har nog helt enkelt haft "fel" telefon.

Det finns andra nackdelar med telefonen, där klockan är bättre, men det omvända gäller också.

Att få in en orienteringskarta i telefonen är för övrigt inga problem. I värsta fall så skannar man in den och sätter några referenspunkter i därför avsedd kart-app (tex OruxMaps för Android) så är den biffen löst.
Har själv "Gröna kartan" som jag tror iaf duger för att lokalisera några "vandringsleder" som jag tänkt provspringa.
Sven Gustafson
1966 • Lund
#5
20 april 2012 kl 09:39
Gilla
Vistt skiljer det sig från telefon till telefon och klocka till klocka. En sak som dock är viktig är att reda ut var antennen sitter. Hamnar telefonen så att antennen är neråt och in mot kroppen har inte hårdvaran det lätt hur bra den än är. När det gäller klockor så är ju detta inget problem då dom av naturliga själ är konstruerade för att bäras på armen med antennen upp och fritt synfält mot himlen. När det gäller telefoner är det inte lika självklart då GPS.funktionen inte är det primära vilket i sin tur innebär att antennen inte alltid hamnar där man tycker att den borde sitta. Brukar dock stå i manualen var GPS:antennen är placerad.
1977 • Eskilstuna
#6
20 april 2012 kl 10:21
Gilla
På de två ovan nämnda telefonerna så har jag inte märkt någon skillnad om den sitter på armen, upp och ner eller rättvänd men alltid med skärmen utåt, eller i bröstfickan, då med slumpmässig position, men ev med litet övertag för skärmen in mot kroppen.

Annelie
1971 • Skövde
#7
20 april 2012 kl 10:30
Gilla
Boys with toys... ;-)

Papperskarta och kompass känns fortfarande som ett pålitligt alternativ
Sven Gustafson
1966 • Lund
#8
20 april 2012 kl 10:45
Gilla
Med bra hårdvara (telefon/klocka) och bra mottagningsförhållande så spelar placeringen mindre roll. Med sämre hårdvara och dåliga mottagningsförhållande (tex skog, hus, mm) kan placeringen av antennen göra skillnad som natt och dag.
David Simonsbacka
1978 • Uppsala
#9
20 april 2012 kl 13:44
Gilla
iPhone 4/4s runt Uppsala har aldrig varit några problem, oavsett skog, 3Gs var dock märkbart sämre och 3G riktigt kass. Det första man ska göra vid problem är dock att stänga av wifi!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.