25 mars 2008 kl 05:32
Ja, här är receptet om någon skulle vilja testa:)
Recept på RunekakorGrund
2 dl sirap
1,5 dl socker
2,5 dl grädde
Fyllning
5 dl havregryn eller müsli
3-4 dl hackade nötter och torkad frukt
1 dl solrosfrön
1 dl russin
1 dl druvsocker, i pulverform. Finns i hyllan bland sötningsmedel och
liknande.
ev 50 gram mörk choklad
Blanda grädde, socker och sirap och koka ihop till en kola-smet. Är du
osäker på hur länge du ska koka kan du köra kultestet som går ut på att du
doppar lite av smeten i ett glas med kallt vatten. När smeten är klar ska
du kunna forma en liten kula av smeten när den svalnat något i vattnet.
När smeten är klar har den också mörknat en del. Använder du dig av en
stor kastrull går det självklart snabbare att koka ihop smeten.
Samtidigt som smeten kokar så förbereder du det som du ska blanda i. Till
receptet ovan behöver du cirka 9-10 dl havregrynsblandning eller liknande
fyllning.
När smeten har kokat klart så blandar du ner fyllningen. Riv ner chokladen
om så önskas, i kastrullen och rör om. Se till att det blandas väl och
häll sedan ut smeten på bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå
smeten och kavla tills smeten är ungefär 1 cm tjock. Låt smeten svalna i
kyl eller frys, och skär därefter ut lämpligt stora bitar. Klart!