Löpning Kom igång 9 inlägg 23488 visningar

Diskbråck

anette wedholm
1967 • västerås
#1
4 december 2011 - 18:27
Gilla
Fick diskbråck den 5:e september när jag var på gymmet.Nerv i kläm vid 4:e ländkota. Har gått hos sjukgymnast 1 gång/vecka sedan dess. Just nu får jag akupunktur med el på. Har fått klartecken från sjukgymnasten att börja träna lite lugnt. Har börjat med att gå på löpbandet 30min med lite lutning. Blev lite sämre och då sa hon att jag skulle hoppa över strechningen för nerven hamnar i maximalt uttöjt läge. Har fortfarande lite "tandläkarbedövning" i låret. Känner av ryggen när jag sitter.
Nu till min fråga, när kan jag börja så smått att jogga på löpbandet? Är det nån som har erfarenhet av dessa saker?
csaba
1973 • Malmö
#2
4 december 2011 kl 18:59
Gilla
När du kan jogga det bestämmer du själv om du har ont eller inte.

Vad jag har lärt mig (har haft fruktansvärt ryggont för 10-15 år sen) att stretching av sätesmusklerna och styrketräning av bål (korsrygg & mage) hjälper otroligt mycket !
Martin
1979 • Stockholm
#3
4 december 2011 kl 19:56
Gilla
Med erfarenhet av diskbråck skulle jag inte råda någon att stretcha, springa eller styrketräna så länge det gör ont i ryggen. Ett diskbråck är som ett sår som behöver få läka innan man belastar det. Att man blir stel är ett sätt för kroppen att "behandla" skadan.

Mina råd är: Promenader i skogen (eller kuperad terräng). Ev simma eller cykla om det funkar. Träning som skapar en ordentlig blodcirkulation utan att belasta rygg/ben nämnvärt. Det är otroligt mycket bättre att gå utomhus än på löpband.

Lär dig att träna de "tvärstrimmiga magmusklerna" som fäster bak mot ryggraden. Detta bör en bra sjukgymnast/naprapat kunna visa.

Sitt ner så lite som möjligt.

För mig har det hjälp att springa med fivefingers då det gör att jag landar på framdelen av foten istället för hälen. Man kan säkert springa framfota med vanliga skor också men det viktiga är att inte landa på hälen för då blir det större belastning på diskarna.
Stephan Szöllös
1973 • Karlstad
#4
4 december 2011 kl 20:47
Gilla
Hej Anette!

De allra flesta diskbråck läker ut av sig självt men det kan vara en ganska långsam(läs många månaders process). Diskarna är dina stötdämpare mellan kotorna, som en rund gelekudde ungefär. När du trycker ihop ryggen, typ som om någon skulle sätta en vikt på vardera axel så pressas diskmaterialet utåt och kan då spricka igenom det yttre lagret och sedan pressa på nerver som i sin tur går ner i benen. Om du samtidigt böjer och/eller vrider på ryggen i ett krummat läge(motsatt att svanka) så sätter du maximal belastning på diskarna i nedre delen av ryggen. Så: sitt så lite som möjligt(mkt viktigt att variera arbetssposition, speciellt om du har ett sittande arbete), böj inte ryggen framåt från midjan i krökt läge även om det bara är något lätt du skall plocka upp. Sträva efter att alltid hålla ryggen rak, dvs med lätt svank. Vad gäller aktivitet håller jag med Martin. Kan du gå längre sträckor i ojämn terräng utan smärta i tre månader(här är jag konservativ, kanske du kan börja mkt tidigare, det beror på hur fort din rygg läker ut) så kan du eventuellt testa lätt jogging korta pass och känna efter. Min erfarenhet att det flesta diskbråck mår bättre av ojämn terräng så jag skulle inte börja med löpband först. Ökad sätes/bensmärta är inte bra, LITE ryggont är troligtvis inte någon fara men se till att den inte successivt ökar. OM du har korta sätes/lår och vadmuskler så kan det hjälpa att stretcha dessa MEN se då till att du inte blir krökt i ryggen när du stretchar det är jätteviktigt. Ofta fungerar det bättre att stretcha i rygg/magläge då du inte har så mycket kompression på diskarna. Försök att komma igång med träning av det djupa ryggstabilisatorerna. Tänk även där på att inte tappa svanken. Det här är bara generella råd så kom ihåg att lyssna på kroppen och stäm av med din sjukgymnast först!
1985 • Solna
#5
4 december 2011 kl 20:53
Gilla
Hej! Jag fick diagnosen i mars 2010, grovt diskbråck på L5, samarbetade med naprapat hela tiden och även nu. Först när jag blev smärtfri (efter 5 veckor, var bortdomnad i 80% av högerbenet i 5 veckor) började jag springa igen, väldigt lätt i början, och fram till dess gällde rehabträning och alternativ konditionsträning, (spinningcykel och crosstrainer).
Jag har stundtals väldigt ont i ryggen men det enda jag inte får mer ont av är just löpningen. Sprang nyligen ett 24h-lopp och kände inte av ryggen överhuvudtaget.
Mitt tips är att samarbeta med en bra och kunnig sjukgymnast/naprapat som förstår vikten av träning och vill att du skall komma tillbaka. Rehabträning i form av bålstabilitetsträning och rörlighetsträning är kanon och har funkat väldigt bra för mig, likaså stretching för sätesmuskler.

om du vill får du gärna maila mig på janssonmaria85@gmail.com
Mvh/ Maria
Torbjörn Gustavsson
1968 • Jönköping
#6
5 december 2011 kl 09:51
Gilla
För ett par år sedan så fick jag diagnosen diskbråck. Under de månader jag gick och såg ut som ett U i kroppen fick jag nästan lika många råd som jag träffade människor. "Alla" hade haft diskbråck och viste hur det botades på bästa sätt. När jag började gå till en sjukgymnast och följde hans råd så blev jag mycket bättre ganska snabbt. Vad jag har fått lära mig i efterhand är att beroende på var någon stans man har diskbråcket så behandlas det lite olika och därför skall man nog vara försiktig med att ta råd av personer som inte har helt klart för sig hur din skada serut. Mitt råd alltså: Lyd din sjukgymnast och har han inte ditt förtroende, byt.
1978 • Jönköping
#7
5 december 2011 kl 10:47 Redigerad 5 december 2011 kl 10:49
Gilla
AjAjAj! Jag hoppas inte du ska ha samma problem med sjukvården som jag. Tog väldigt lång tid innan mitt problem blev taget på allvar tills då jag fick träffa en otroligt duktig sjukgymnast hos HBK i Halmstad. Dock tog det 1.5 år innan mina problem var borta. För mig visade MR-plåtarna att bråcket var mycket värre än var man tidigare trott. Den futtiga trösten av att ha diskbråck är enligt mig att så länge något inte gör direkt ont är det ok. För mig var det ganska tydligt. Ibland kunde jag knappt gå runt huset utan att behöva vila, jag sov direkt på golvet då smärtan blev mycket värre i en säng. Så gör det som du känner fungerar för dig, gå, spring, simma cykla. Den övning jag tyckte fungerade allra bäst för domningar i benet (om du nu har det) är att ligga på rygg (ha ett rep eller liknande till hands), lyft upp och böj ena benet så att du har låret mot överkroppen, lägg sedan repet runt foten och sträck sedan benet uppåt så gott det går och håll emot lagom motstånd i repet med armarna. Det kommer stråla som attan ut frå hälen men det gör dig gott också. 10 repetitioner på varje fot i 3 set..morron och kväll. Sidoplanken för yttre magmuskulaturen är också väldigt hälsosamt. Lycka till!
Martin
1979 • Stockholm
#8
5 december 2011 kl 19:31
Gilla
Torbjörn har givetvis rätt i att man inte ska lita på alla råd man får men man bör absolut inte lita på alla sjukgymnaster heller. Hade jag vetat vad jag vet i dag för 8 år sedan hade jag inte lyssnat på de första 4-5 sjukgymnaster jag träffade. De förespråkade situps, lätt styrketräning i maskiner och liknande. Efter ett ett antal diskbråck (på samma disk förvisso) och en operation vidhåller jag att promenader i skog är det absolut bästa tillsammans med träning av de "inre" magmusklerna.

Att sitta på en pilatesboll kan vara bra om man tvunget måste sitta.
David Liem
1968 • Årsta
#9
5 december 2011 kl 19:56
Gilla
FIck diskbråck för två år sedan (låg på sjukhus i 10dagar). När jag blev smärtfri och rak ryggrad fick jag ordination (från sjukgymnast) att köra på crosstrainer 2-3 veckor (så mycket jag ville), samt mycket bålövningar. När han fick reda på hur mycket jag sprang per vecka (30-40km),ordinerade han mig ett nytt löpsteg (framfota löpning). Han menade att oavsett kvaliten på skor, så tar ryggslutet väldigt mkt stötar när man landar på häl. Har därför sedan dess gått över till framfotalöpning. Detta tillsammans med mina dagliga bålstabilitetsövningar har hållit ryggbesvären borta. Även mina hälsporreliknande symptom är borta.
Men håller med föregående inlägg; viktigt med regelbundna kontakter med bra sjukgymnaster tills du fått klartecken att springa.

Lycka till
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.