Löpning Kläder, Skor & Prylar 23 inlägg 29235 visningar

Kan man springa med neutral sko fast man pronerar?

1995 • Jömköping
#1
4 juli 2011 - 01:54
Gilla
Kan jag springa med neutra sko fast jag pronerar? Jag har just nu några Asics med hårt pronationsmaterial som ska hjälpa till när jag springer, men tvärtom gör det ont på exakt samma ställe efter 10 min. Idag testade jag Asics gel sky speed och de kändes mycket bättre och var ju såklart betydligt lättare. skulle jag kunna byta till dem utan att få problem?
< < < 1 2 > > >
Jocke Näsvall
1977 • Uppsala
#2
4 juli 2011 kl 08:13
Gilla
Jag är ingen expert, men såhär tänker jag:
Om neutrala skor känns bättre är de antagligen bättre för dig. Men ta det försiktigt och känn efter så du inte överanstränger fötterna. Om fötterna vant sig med pronationsstöd kan de antagligen ha förslappats en del, så du kan behöva träna upp dem...
Micke Larsson
1971 • Norge
#3
4 juli 2011 kl 14:19
Gilla
Till mig sa Löplabbets säljare att Asics är bättre än de flesta andra märken på att "fånga upp" pronation även i sina neutrala modeller. Huruvida det är sant eller om det berodde på att Asics-skorna var dyrare än de andra jag valde bland ska jag låta vara osagt.

Själv har jag för övrigt pronationsinlägg som jag flyttar runt mellan mina neutrala skor. Enklast/billigast för mig. Sedan får man komma ihåg att pronation inte är ett sjukdomstillstånd, en viss pronation är naturlig och behöver inte korrigeras alls. Vore jag i ditt läge skulle jag köpa Sky speed-skorna och om jag fick ont av dem efter ett antal mil skaffa inlägg på en ortopedverkstad, så att jag därefter kunde köra neutrala skor resten av livet.

Så tänker jag - som inte heller är expert.
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#4
4 juli 2011 kl 14:52
Gilla
kan du säkert göra....pronation är (tvärt emot vad många tror) inte farligt utan ett sätt för kroppen att ta upp stötarna. Det är överpronation som möjligtvis kan ge bekymmer. Jag har haft skor inköpta på löplabbet med maximalt pronationsskydd, nu springer jag i neutrala eller VFF
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#5
4 juli 2011 kl 15:11
Gilla
Först och främst: Marcus, enligt min mening kan du springa i lätta och "naturala/platta" skor utan besvär varje dag. Men jag är inte någon expert, jag känner inte dig och åsikten ovan är helt och hållet min egna uppfattning. Jag kan ha fel.

För det andra:

Jag har en eller två frågor jag länge undrat över. Vi är ju alla unika och därför byggda på olika vis. Vissa trampar utåt, vissa inåt och vissa (som jag själv) trampar rakt/neutralt. Om vi låtsas att jag istället trampat utåt och det varit naturligt för mig. Varför ska jag då ha en sko som gör att jag trampar inåt eller neutralt? Är det inte mest logiskt då att strunta i allt vad pronationsstöd (Det var Nike som kom på det som ett säljargument 1979) heter och alltid köra på "lätta" neutrala skor. Om det nu är meningen att vi ska springa i "platådojjor", varför är då alla "tävlingsskor" lätta och helt platta? Det är väl inte konstigt att man får ont och besvär i leder och övrig muskelatur om vi tvingar fötter/ben att göra tvärtemot vad som är normalt för dem? För övrigt är jag glad att det finns individer som Mats Persson här ovanför som vågat prova sig fram och struntat i alla rekommendationer och säljsnack som man hör på löplabbet etc. Ni andra kom också med goda tips och råd. Härligt.

Ha en fortsatt bra löparsommar. Mvh/ Senad
http://varghjarta.bloggplatsen.se



Micke Larsson
1971 • Norge
#6
4 juli 2011 kl 15:55
Gilla
Senad, till viss del håller jag med dig, men när jag bara sprang i neutrala skor utan inlägg fick jag ont i knäna. Det var innan jag ens kände till begreppet pronation, än mindre Nikes affärsidéer på 70-talet, så jag kan garantera att värken inte kom sig av Löplabbets säljsnack.

Det är möjligt att jag istället för att skaffa inlägg hade kunnat träna om mitt löpsteg (rent hypotetiskt, i praktiken hade jag aldrig orkat utan istället valt att sluta springa), men jag ser inte riktigt poängen. Med hjälp av ortopediska inlägg för några hundralappar kan jag springa utan att få ont i mina knän. Jag använder glasögon och linser också, inte för att jag gått på Synsams myter utan för att min kropp har korrigerbara defekter.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#7
4 juli 2011 kl 16:04
Gilla
Micke: Jag tycker det är skitbra att du funnit en lösning som funkar för dig och att du fortsatt springa. Min mor har ett "ståående" jobb och hon hade också knäbesvär. Hon "löste" sina besvär med inlägg likt dina. Jag antar att dina inlägg tillochmed är något bättre eftersom du använder dem i idrotten.

För övrigt så fick du mig att skratta med din kommentar om Synsam. Det var banne mig humor i den. Det uppskattas. Må väl!
Micke Larsson
1971 • Norge
#8
4 juli 2011 kl 17:26
Gilla
Bra att du tog det så, för det var verkligen ingen kritik. Det ligger nog mycket i att vi lite till mans skulle se över vårt löpsteg och som jag skrev i mitt första inlägg är ju inte pronation per automatik ett problem, men ibland får jag en känsla att många debattörer här på Jogg.se tycker att pronationsskor och -inlägg bara är ett sätt för branschen att lura löpare på pengar. I mitt fall är dessa hjälpmedel en direkt förutsättning för löpning. Jag hade ALDRIG fortsatt annars.

Det är möjligt att mitt löpsteg hade sett helt annorlunda ut om jag aldrig använt skor innan jag blev myndig (dessa åsikter har jag sett i barfotatrådarna) eller om någon engagerad gympalärare lärt mig att springa "rätt" på 70-talet, men det får vi aldrig reda på. Jag ser mig själv som ett bevis på att överpronation inte är ett påhittat problem. Sedan var väl jämförelsen med glasögon en aning tillspetsad :-).

Lev väl själv!
Louise K
1975 • Ekerö
#9
4 juli 2011 kl 17:44
Gilla
För egen del fick jag diagnosen måttlig pronation för 5 år sen av löplabbet. Har alltså kört med skor med lättare pronationsstöd sedan dess. Fick problem med knän, gick till idrottsläkare. Han var av lite samma åsikt som Senad, att om kroppen nu alltid har pronerat är det ju det den är van vid och då är det inte alltid klokt att försöka kompensera åt något annat håll. Jag bytte till neutrala skor och problemen är mycket mycket bättre!

Nu är det säkert inte så för alla, och det finns säkert andra faktorer som spelar in än just själva fotistättningen. Men känns det bra så är det nog bra. Börja lugnt och känn efter själv. Tror att man måste våga experimentera. Såg förresten att det var någon sportkedja som gjorde reklam för att man fick provspringa sina skor i 1 månad, och lämna tillbaks dem om man inte var nöjd. Enda villkoret var att de skulle vara just väl använda. Någon som kommer ihåg vilken kedja det var?? Reklamen gick på TV
#10
4 juli 2011 kl 17:53
Detta inlägg har raderats
Magnus Nordström
1978 • HOLMSUND
#11
4 juli 2011 kl 17:53
Gilla
Intersport hade/har den kampanjen
1979 • Uddevalla
#12
4 juli 2011 kl 20:08 Redigerad 4 juli 2011 kl 20:09
Gilla
Hej allihop!

Ja det där med skor är ganska intressant.
När jag började springa för 3-4 år sedan va det rejält stöd som gällde.
Har sprungit 2 år i Nikes Structure Triax med mycket dämp & stöd.
Hade till o med inlägg, så det var lite kaka på kaka. :-)

Men förra sensommaren inhandlade jag ett par Nike Lunaracer.
Dom är neutrala, men flyttade då över mina inlägg & det funkar kanon.
Vill dock tillägga att jag använder dom nästan bara på tävling.

Från o med i år har jag mer o mer gått ifrån skor med pronationsstöd.
Så på distanspass/långpass kör jag mycket i Nike Lunarglide.
På dom lite snabbare passen springer jag mycket i Lunarelite.
Dom är neutrala...

Så visst kan man springa i neutrala skor, det funkar i alla fall för mig.
Men jag "fuskar" ju lite med att flytta över inläggen. :-)
Är väl heller ingen direkt överpronerare, men lite pronerar jag allt.

Ha det fint!

// Kricke

Micke Larsson
1971 • Norge
#13
4 juli 2011 kl 20:12
Gilla
Louise: Sedan är det också så att varje gång jag testsprungit på Löplabbets band har säljaren uppmanat mig att springa mer på hälarna (och jag upplever mig sannerligen inte som en framfotslöpare). På så vis skapar man ju ett teoretiskt pronationsfel som inte behöver korrigeras (åtminstone inte i den grad det uppkommer) eftersom pronationen antagligen är mindre framträdande när ingen uppmanar mig att överdriva steget.

Men som sagt, helt utan stöd klarar jag mig inte (även om jag då och då lämnar både skor och inlägg hemma och springer barfota).
1959 • Saltsjö-Boo
#14
6 juli 2011 kl 12:12
Gilla
Det bästa är att prova sig fram och springa med det som funkar bäst. Den löpskoutproving (inklusive problembeskrivning, teknisk lösning och resultat) som sker i butikerna saknar vetenskaplig evidens, dvs det funkar lika bra att ordinera skor med hjälp av tärningskast.
För varje Micke som blir hjälpt av löplabbet finns det lika många som inte blir det ;)

För egen del supinerar jag men trivs bäst i pronationsskor. Det är nog för att de låter mig supinera, vilket mina fötter är vana vid...
Micke Larsson
1971 • Norge
#15
6 juli 2011 kl 12:23
Gilla
Olof, en liten rättelse:

Jag har inte hjälpts av Löplabbet utan av Idrottsklinikens ortoped och därefter tekniker på en ortopedverkstad.

Löplabbet har jag haft för lite att göra med för att ha någon egentlig åsikt om deras personal skulle kunna bytas ut mot tärningar. Om du däremot skulle antyda att ortopeden och ortopedverkstaden som konstaterade och avhjälpte min pronation skulle vara på "tärningsnivå" skulle jag säga emot.
1959 • Saltsjö-Boo
#16
6 juli 2011 kl 12:57
Gilla
Du har ju rätt i att kritiken mot löpskoutprovning http://bjsm.bmj.com/content/43/3/159 är inriktad på löpskor och inte inlägg. Det vetenskapliga grunden och de tekniska lösningarna torde dock vara likartade för en antipronationssko och en neutral sko med antipronationsinlägg. Skillnaden är att de senare kan anpassas bättre efter person och fot. Om ortopeden lyckas bättre än tärningen kan jag dock inte uttala mig om. Antar att Richards mfl inte hittade nåt som tydde på det. Dvs man kan inte säga generellt att pronation är nåt som orsakar problem, ska avhjälpas och kan avhjälpas..
Micke Larsson
1971 • Norge
#17
6 juli 2011 kl 14:30
Gilla
Olof: "man kan inte säga generellt att pronation är nåt som orsakar problem, ska avhjälpas och kan avhjälpas".

Det håller jag med om. Det tror jag faktiskt att alla i den här tråden håller med om. Som jag skrev i mitt första inlägg: "Sedan får man komma ihåg att pronation inte är ett sjukdomstillstånd, en viss pronation är naturlig och behöver inte korrigeras alls." I mitt fall var det ett problem som behövde och kunde avhjälpas, det VET jag (att jag kan springa är bevis nog för mig).

Huruvida trådskaparen behöver springa i pronationsskor och vem som från början fick honom att göra det kan ingen av oss veta.

Intressant länk förresten.
1967 • Uppsala
#18
6 juli 2011 kl 17:34
Gilla
Är inte rådet som Oldboy brukar dela ut tillämpligt här- kör med flera olika skor som du roterar så blir inte belastningen densamma iaf och därmed skulle skaderisken minska. Det rådet fick mig att köpa ett extra par skor trots att jag inte springer långt och snabbt och peppar peppar inga skador än.
#19
7 juli 2011 kl 19:27
Detta inlägg har raderats
Agnes Hermansson
1994 • Landskrona
#20
8 juli 2011 kl 15:28
Gilla
Enligt min tränare kan man få bort sin pronation genom att träna musklerna i fotvalvet. Så här gör du: Sno nån av skyskonens pennor (typ vanliga färgpennor) och lägg dem på golvet. Sen så plockar du upp dem (i stående ställning) en efter en med hjälp av stortån. Eller så kan du göra på det lite obekväma sättet att de "drar upp" dina tår så att de är böjda och så går du omkring så i vardagen.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.