24 maj 2011 kl 16:44
Håller med ovanstående (Per och Peter):
Det är enkel matematik, energinettot över lång tid bestämmer kroppsviktens uppgång eller nedgång. Detta gäller oavsett hur ofta eller vad man tränar eller hur ofta eller vilken typ av livsmedel man äter.
Ett netto (intag minus träning i Kcal räknat) av ca 1300 Kcal för en "normal" kvinna ger en viktnedgång av ca 0,8-1 kg/vecka.
Ett netto på ca 1500 ger en viktnedgång av ca 0,4-0,5 kg/vecka.
Etc.
Det finns massa fiffiga kalkylatorer för detta, där man kan lägga in ålder, kön, vikt, önskad målvikt och hur fort man vill gå ner.
Och det funkar.
För viktnedgång (eller fett- och muskelförbränning som vi egentligen talar om här) så är det helt ointressant vilka livsmedel man äter. Man kan gå ned i vikt genom att bara äta choklad, knäckebröd, smör, kött, fisk, bananer, nötter eller precis vad man vill, det enda som spelar roll är energinettot.
Däremot bör man ta hänsyn till fler faktorer, framför allt att man får i sig en balanserad mängd av dels vätska och dels de grundläggande näringsämnena (kolhydrater, protein och fett - dock ska man veta att forskningen inte är helt solklar kring exakt hur fördelningen ska se ut) samt vitaminer, mineraler och annat som kroppen vill ha. Om man äter en varierad kost (och inte följer någon speciell diet, t ex LCHF, GI...) så är det mycket enklare att få i sig allt man behöver medan man går ned i kroppsvikt. Därmed inte sagt att man inte kan få i sig alla viktigheter även om man äter enligt LCHF eller annan specialmetod. Dock kan man vara ganska säker på att det är som Per skriver, att de som går ned i vikt genom t ex LCHF gör det för att de helt enkelt får i sig färre kalorier genom maten.
Man får också tänka på att vissa individer kanske helt enkelt *mår* bättre av att skippa vissa typer av livsmedel - personligen känner jag mig mer "uppblåst" om jag äter mer bröd - men det gör ingen som helst skillnad för viktnedgången om jag äter 1500 Kcal kött eller 1500 Kcal bröd per dag.
Olika former av fysisk aktivitet "bränner" också olika former av näringsämnen, det är väl välkänt att man bör öka proteinintaget något vid t ex styrketräning. Mindre välkänt är väl att man även bör se till att komplettera D-vitaminintaget vid styrketräning, eftersom kroppen helt enkelt gör av med mer D-vitamin då muskelmassa byggs.
Tänk också på att man bränner muskelmassa samtidigt som man bränner fett under en viktnedgång. Man bör, anser jag, alltid komplettera med styrketräning i någon form under en viktnedgång. Det gör att det blir lättare att hålla igång med t ex löpträning eller annan konditionsträning samt att man lättare undviker skador.
Kort sagt: Energinettot över tid avgör helt klart kroppsvikten över tid, men man kanske inte bör hålla en diet av enbart ostbågar samtidigt som man tränar stenhård löpträning även om man har rättt Kcal-netto för en nedgång. ;)