4 november 2007 kl 18:04
Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Man *måste* inte lägga in intervallträning för att klara ett marathonlopp eller bli en "måttligt bra marathonlöpare".
Kan själv tycka att många träningsprogram man hittar i böcker och på Internet är väl elit- och tävlingsinriktade även om de påstår sig vara för "nybörjare" och/eller för måltid om 5 timmar resp. 4 timmar.
Ibland undrar jag faktiskt om de som skriver dessa program egentligen har en aning om hur en "medelålders" utan elitkarriär bakom sig ska och bör träna. Tror helt enkelt att de ritar sina "egna program fast lite enklare" med inriktning på 20-25-åringar. (Detta är min reflektion, jag gör inte anspråk på att den är korrekt, andra kan tycka annorlunda och ha minst lika rätt.)
Jag kör efter devisen; träna först efter mängd/distans (dvs för att klara ett marathonlopp) därefter träna för att öka farten och kapa tiden. Och det är först då (andra fasen) som intervaller egentligen behövs. Har tidiagre tränat en del intervall men känner att återhämtningstid och skaderisk ökar. Kör numer distans i *lugnare* tempo och ibland viss tempo-/fartträning, intervall exempelvis (bara för att jag inte kan låta bli, för det känns trots allt ganska bra ...).
Men, att köra distans utan intervaller lär vara ett bra recept att "klara ett marathonlopp". (Fråga Maffetone-anspråkarna t.ex.)
Kan rekommendera att kolla in Hal Higdons träningsprogram (www.halhigdon.com) som är "framtagna" för Chicago marathon. De undviker intervaller i de flesta träningsprogram utom för "advanced".