Löpning Kost & Näring 12 inlägg 502 visningar

"FÄRDKOST"?

1958 • örebro
#1
29 juni 2009 - 11:08
Gilla
Hej, det är Christian igen!
Tänkte fråga hur ni andra sköter det här med näring/dryck under era träningspass. Själv har jag endast vatten och lite druvsocker med mig, men jag misstänker att det krävs mer om man är ute längre än 2 mil.
Jag ser alltid till att "sköta magen" innan jag springer och äter helst lätt kost (t.ex. pasta) innan jag ger mig ut eftersom min mage lätt kommer igång och då går det inte särkilt långt innan man blir nödig.
Har ni några bra tips?
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#2
29 juni 2009 kl 11:31
Gilla
Jag ska vara ute en bra bit längre än två mil innan det ska behövas nåt mer än vatten under ett träningspass. För pass på runt en timme bryr jag mig inte om att ha med mig nåt vatten, om det inte är väldigt varmt ute.
1985 • Göteborg
#3
29 juni 2009 kl 12:09
Gilla
Jag har för mej att jag läst någonstans att en normal människas energireserver räcker flera veckor... Så man kan nog vara ute ganska många timmar innan det verkligen behövs mat :)
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#4
29 juni 2009 kl 12:36
Gilla
Kolhydratlagret är inte så stort, så du går in i väggen efter några timmar när det börjar bli ont om socker i kroppen.
1971 • Nykvarn
#5
29 juni 2009 kl 12:41
Gilla
Jag ser till att jag är välvätskad och fylld med energi innan passet. Man brukar säga att Glykogendepåerna räcker ca 90 minuter.

Vätska har jag bara med mig på mina längsta pass, upp emot 25-30km. Om det väldigt varmt som nu, kan jag ta med mig dricka i bälte på en 12-15 km-runda, inte på kortare pass. Något annat än dryck har jag aldrig släpat med mig.
Åsa O
1978 • Stockholm
#6
29 juni 2009 kl 13:16
Gilla
Jag har vatten och "runekakor" på de längre passen.(var dock ett tag sen jag var ute på riktigt långa pass) Det är säkert så att kroppen har enegrgireserver för flera timmars arbete. Men jag tycker det känns bra att få ett tillskott med lite socker/kolhydrater om passet är långt. Dessutom är runekakorna väldigt goda och jag ser dem som en belöning för att jag är ute länge :-)
Händer att jag har med något att äta på pass kring12-15 km också om jag ätit dåligt under dagen.
Mr. B
1963 • Hemma
#7
29 juni 2009 kl 22:33
Gilla
Passa på att prova olika sorters mat på dina träningspass. Olika människor tål olika sorters mat under löpning, och det kan vara bra att veta vad man själv tål.

För det mesta håller jag mig också till vatten och runekakor. Om receptet är obekant så har du det här: http://www.loparlarsson.se/content/view/34/57/
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#8
29 juni 2009 kl 23:37
Gilla
Nu har jag tillverkat mina första runekakor. Tyvärr hade jag inget mer spännande än havregryn hemma som fyllningsmassa. Skulle gärna haft lite hackade nötter, t.ex.
Nu står de på avsvalning, sen ska jag smaka. Knäck-degen var iallafall rätt god :)
Staffan Holmgren
1981 • Stockholm
#9
29 juni 2009 kl 23:54
Gilla
Jag brukar ta med en vattenflaska när det är varmt. Mina löprundor slutar oftast på ett "utomhusgym" där jag brukar stretcha en 10 - 15 min. Jag tycker att det blir jobbigt om man inte får vatten under den tiden. Vill ogärna lägga ifrån mig en flaska i centrala Stockholm så jag bär den med mig.
Leif A
1946 • Sigtuna
#10
1 juli 2009 kl 15:28
Gilla
+15 km: Ta en bulle eller två ur frysen, stoppa i en plastpåse och stoppa innanför byxlinningen. Tinade lagom vid 8-10 km. Gärna lite vatten med salt o citron om det är varmt.
Henning Looström
1973 • Lund
#11
1 juli 2009 kl 20:28
Gilla
Lite godis är säkert inte det allra bästa men det livar upp långpassen. Två salta nappar, ett häxvrål och en salt fisk fördelat över drygt 21km i värmen i söndags satt fint.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#12
1 juli 2009 kl 20:47
Gilla
Jag hällde vatten över huvudet på långpasset, det fick till följd att en massa salt svett rann ner i munnen. Det salta smakade ljuvligt, så jag kan lätt inse hur fint en häxvrål eller salt fisk skulle sitta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.