Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 7546 visningar

Ont under hälen - träna eller ej?

1973 • Årsunda
#1
25 mars 2009 - 18:25
Gilla
Hej! Sedan förra träningspasset i söndags så har jag ont mitt under hälen. Funderar på om detta handlar om begynnande hälsporre, eller om jag har ont "bara ändå". Det gör ont när jag står/går på foten och alltså belastar trampdynan under hälen, känns som att trampdynan "inte håller emot" och skyddar hälbenet. Gör ont när jag går, och jag är mkt försiktig med att sätta i hälen för hårt.
Frågan är om jag ska träna på som vanligt (springer 5 km 3 ggr/v) eller om jag ska vänta tills det onda går över. Hur skulle ni ha gjort? (Ps har väldigt små möjligheter till alternativ-träning. Det är springa/gå eller vila som jag har att välja på i dagsläget.)
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#2
25 mars 2009 kl 18:36
Gilla
Testa att springa en runda, starta med runt kvartetet. Om det blir värre är du nära hem. Om det släpper eller inte blir värre, fortsätt din vanliga runda.
Carl R
1974 • Nyköping
#3
25 mars 2009 kl 21:25
Gilla
Låter som ett ypperligt tillfälle att besöka sajten http://www.posetech.com

Susanne Andersson
1966 • Lindome
#4
25 mars 2009 kl 21:59
Gilla
Hade jätteproblem själv under lång tid. Åt voltaren + panodil innan jag gav mig ut för att springa. Försökte i mesta möjliga mån att springa på mjukt underlag, Rullade en taggig boll under fötterna var o varannan kväll. Masserade dem vanligt. Kylde även ner fötterna kraftigt efter varje pass Värken höll i sig i ca ett halv år och från att bara ha varit under en häl hade jag till slut rejält ont under båda, Rådfrågade min osteopat som tyckte jag skulle gå och prova ut ilägg hon sa att det jag antagligen fått var Plantar Fascit. Men innan jag hann iväg för att pröva ut ilägg fick jag influensa och blev liggande med allt vad det nu innebär. När den väl var över så var även värken helt borta som genom ett trollslag. Önskar dig inte influensa men jag tror att det kan gå över av sig själv. Men du får räkna med att det tar tid och att träna gjorde varken från eller till för min del. Lycka till :)
1969 • Upplands Väsby
#5
26 mars 2009 kl 16:22
Gilla
Kanske "fat pad syndrome"? Verkar stämma in på symptomen. I så borde det fixa sig med vila (och inte belasta hälen på ett tag)... http://www.spinalhealth.net/XT_files/XT-inj-fatpad.html
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#6
27 mars 2009 kl 00:16
Gilla
Jag hade stora problem med häl-ont hela hösten/vintern. Fortsatte att springa som vanligt tills dess det inte fungerade längre. Värst var det på morgnarna, och det blev verkligt akut när jag hade ont så fort jag var ute och promenerade. Nu är problemen helt borta! Nedan finns en liten lista på mina åtgärder för att bli av med eländet. Tog ca 2-2,5 månader att bli i stort sett symptomfri!
(1) Hälkudde, alternativt hälkil, i alla skor. Finns på sportaffärer eller apoteket.
(2) Undvek att gå barfota. Mjuka tofflor både på jobbet och hemma.
(3) Tåhävningar i trappa minst 3 gånger dagligen, både på onda foten och den icke-onda - 3-5 gånger 15-20 hävningar varje gång. Ägnade mig också åt en del fot-stretchning, eller vad man nu skall kalla det. Tryck upp stortån så att det spänner under foten.
(4) Vilade INTE från löpningen...men drog ner på antalet pass under en period. Framför allt drog jag ned på intensiteten rejält. Harvade runt med en puls strax över 120 för det mesta. Detta visade sig även fungera utmärkt för att bättra på mitt lågpulstempo, vilket utvecklades snabbt.
(5) Mer alternativ träning...styrka, cykel, lite simning, promenader...
(6) Fick via vårdcentralen en remiss till ortopeden för att få inlägg. När jag väl fick dessa så var problemen i stort sett borta, men det känns bra att ha inläggen i alla fall.

Provade även på diklofenaksalva, dock inte tabletter. (Huva...det låter jag verkligen bli!) Kan inte säga att salvan hjälpte ett endaste dugg!
1973 • Årsunda
#7
28 mars 2009 kl 10:19
Gilla
Tusen tack för alla goda råd!
Det är inte omöjligt att det handlar om just "fat pad syndrome" - tack för länken, Janne. Ska nog ge mig på Stefans åtgärdslista här ovan, och börja med att skaffa mig något slags "häl-ilägg" samt köpa nya skor snarast. Skönt att höra att du inte valde att vila från löpningen, för mig känns det som livsviktigt att få fortsätta med.
Ska ut på en liten runda idag. Smärtan har gett med sig något, men jag är forftafarnde mycket öm under hälen. Kanske ska prova tjepa i brist på ilägg...
Tack alla för att ni tog er tid att skriva några rader!
1960 • Södermalm
#8
28 mars 2009 kl 18:34
Gilla
Låter som plantar fasciit. Du borde försöka ta reda på orsaken till att du har fått det, t ex om du är stel i vaden. Besök en bra sjukgymnast eller naprapat som är intriktad på att åtgärda orsakerna Att lösa det med inlägg o dyl åtgärdar bara symptomen, och verkar kunna ta väldigt lång tid. Det är faktiskt många som rekommenderar att gå barfota just för att åtgärda orsakerna, även om det säkert inte räcker med det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.